Magyar foci

Visszavonult Szalai Ádám

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Bejelentette visszavonulását Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya.

Szalai utánpótlásszinten ideaza a Honvédban és az Újpesten játszott, a liláktól vitte el a német Stuttgart, majd innen került a Real Madrid tartalékcsapatához, a Castillához. Spanyolországban két és fél évet töltött, majd 2010 januárjában a Bundesligában szereplő Mainz csapott le rá. Első idényében 20 meccsen négyszer talált be, majd a másodikban súlyos térdsérülést szenvedett, amikor a Kaiserslautern elleni bajnokin ütközött az ellenfél kapusával.

Felépülése után remekül teljesített, a 2012-2013-as idényben 29 bajnokin 13 gólt jegyzett, és 2013 nyarán 8 millió euróért elvitte a Schalke.

A gelsenkircheni csapatnál jól kezdett, a görög PAOK elleni duplájával nagy szerepe volt abban, hogy a csapat bejutott a BL-be, de a csoportkörben nem tudott betalálni. A Schalkéban 40 tétmeccsen 9 gól került a neve mellé, majd egy év után a Hoffenheimhez igazolt, ahol 113 tétmérkőzésen 25 gólt pakolt a közösbe. 2019 nyarán visszatért a Mainzhoz, ahol még három szezont húzott le.

A Bundesligában összesen 276 bajnokin lépett pályára, és az ezeken szerzett 54 góljával ő a német bajnokság legeredményesebb magyarja, amit meg is említett a hétfői sajtótájékoztatón, amikor bejelentette a visszavonulását.

„Nagyon büszke vagyok a karrieremre, a Bundesligában kezdtem és ott is akartam befejezni profiként, azaz a legmagasabb szinten. Négy különböző csapatban szerepeltem, kettővel a Bajnokok Ligájában is. Jelenleg a legeredményesebb magyar gólszerző vagyok a német élvonalban”.

Pályafutása utolsó klubja a svájci Basel volt, amelyben 24 tétmeccsen hatszor volt eredményes.

A magyar válogatottban 2009 februárjában, az Izrael elleni, 1-0-ra elveszített felkészülési meccsen debütált. Első góljait 2010 őszén, a San Marino elleni Eb-selejezőn szerezte, amikor mesterhármasig jutott. A válogatottban végül összesen 86 alkalommal lépett pályára, és 26 gólnál állt meg a számláló.

A híres beszéde, amikor mindenkit kiosztott a magyar futballban:

Szerepelt a 2016-os, valamint a 2020-as (de a koronavírus miatt 2021-ben megrendezett) Európa-bajnokságon. A franciaországi tornán az osztrákok, a részben hazai rendezésű 2021-es viadalon a németek elleni csoportmeccsen talált be.

A csapatkapitány a válogatottól az olaszok elleni hazai Nemzetek Ligája-meccsen búcsúzott 2022. szeptember 26-án.

Szalai az elmúlt évtized egyik legmegosztóbb magyar játékosa, a szurkolók egy részétől rengeteg kritika érte, de a kapitányok folyamatosan számítottak rá, és Marco Rossitól a csapatkapitányi karszalagot is megkapta.

„Azt a fajta tudást és tapasztalatot, amit Németországban megszereztem, szeretném itthon kamatoztatni. Olyan dolgot szeretnék elvállalni, amivel százszázalékosan azonosulni tudok, azaz nem azonnal beleugrani valamibe” – mondta azzal kapcsolatban, hogy továbbra is a futballban szeretne tevékenykedni.

A futballnál vannak az életben sokkal nehezebb problémák, de a versenyhelyzet és az állandó alkalmazkodás megtanított az élet más területén is jobban kezelni a dolgokat. Ezt a labdarúgásnak köszönhetem

– mondta Szalai, aki a telki edzőközpontban tett bejelentésére párjával és gyermekével érkezett. Elárulta, a döntéséről nem tudott senki, mert tanult a hibájából, amikor tavaly ősszel kiszivárgott, hogy lemondja a válogatottságot.

Kapcsolódó
A legnyugatibb magyar center elköszönt, és maga után hagy egy Szalai-alakú űrt
Miért volt egészen különleges figurája az utóbbi idők magyar válogatottjának a címeres meztől történő búcsúját ma délután bejelentő Szalai Ádám? Vajon pótolható-e? És ha igen, kivel?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik