Magyar foci

Marco Rossi válogatottjának célja a pótvizsga elkerülése

Noha a magyar labdarúgó-válogatottnak még csak a második találkozója következik, Montenegróban mégis kulcsfontosságú mérkőzést játszik szombaton az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese ugyanis podgoricai sikerével közvetlen riválisát szakítaná le, és ezzel nemcsak megerősítené Eb-részvételt jelentő második pozícióját, hanem 1-0-s sikerrel utolérné a jelenleg éllovas szerbeket, bármilyen más győzelemmel pedig meg is előzné az ezúttal szabadnapos ellenfelet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hungarian Football Federation (@mlsztv) által megosztott bejegyzés

Ennél is fontosabb azonban, hogy Magyarország – egyben Szerbia is – komoly lépéselőnybe kerülne a többi együttessel szemben, mivel két meccs után úgy lenne százszázalékos, hogy éppen közvetlen riválisait múlta felül. Döntetlennel kiélezett maradna a csoport, míg a magyar vereség azt jelentené, hogy Montenegró kerülne jobb helyzetbe.

Az olasz szakvezető regnálásának egyik legjobb első félidejét produkálta a magyar csapat márciusban a Bulgária elleni nyitányon, így a nemzeti együttes könnyed, 3-0-s győzelemmel kezdett, ami negyven év után az első sikeres rajtot jelentette az Eb-selejtezőkön. Az első két játéknap alapján azonban Montenegró magasabb szintet képvisel, ezt bizonyítja, hogy a rivális győzött Bulgáriában, így ezúttal nehezebb feladat vár Rossi tanítványaira.

A játékosok egyöntetű véleménye szerint az ellenfél stílusa is kellemetlenebb, ráadásul pokoli hangulatra számítanak a 11 ezer néző befogadására alkalmas Városi Stadionban, így nehezebb lesz megvalósítani a mostani selejtezősorozatra kitűzött fejlődési célt, azaz gyengébbnek vagy hasonló erősségűnek tartott válogatott ellen irányítani a játékot. Márpedig a világranglista alapján Magyarország erősebb, tekintve hogy a 33. helyen áll, míg Montenegró 69. a nemzetközi szövetség lajstromában.

Ami mindenképpen biztató, hogy a nemzeti együttes vezéregyénisége és új csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik kifejezetten jó formában fejezte be a klubszezont – többek között gólt szerzett a német kupadöntőben is –, márpedig az ő remek teljesítménye nagyban segítheti, hogy hosszabb távon se okozzon gondot a válogatottól tavaly visszavonult középcsatár, – pótlása.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hungarian Football Federation (@mlsztv) által megosztott bejegyzés

Akárcsak a márciusi rajton, Rossi alapemberei közül a kapus Gulácsi Péter és a középpályás Schäfer András hiányzik sérülés miatt, de mindketten olyan poszton szerepelnek, amelyen az olasz tréner be tud vetni minőségi helyettest, ezért a két futballista pótlása három hónapja sem bizonyult megoldhatatlan feladatnak.

A csoport másik találkozóján az ötös két, egyformán pont nélkül álló tagja csap össze egymással, azaz Litvánia és Bulgária az utolsó szalmaszálba kapaszkodva lép pályára Kaunasban, ahol a vesztes szinte biztosan lemondhat az Eb-részvételről.

A 2024-es, németországi Eb-re az első kettő utazhat az ötösből. A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel, szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén. Amennyiben a magyarok lecsúsznak az első két pozícióról, csak akkor maradnak le a pótselejtezőről is, ha a Nemzetek Ligájában előttük végző holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetesből legalább négy nem jut ki hagyományos módon az Eb-re, amire minimális az esély. Marco Rossi tanítványainak ugyanakkor egyértelmű célja, hogy ezúttal ne kényszerüljenek „pótvizsgára”, azaz az 1986-os világbajnokság óta először jusson ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára. Az előző két alkalommal egyformán pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt a magyar válogatott – összegezte az MTI.

Európa-bajnokság, A-csoport

szombat:
Litvánia-Bulgária, Kaunas 15.00
Montenegró-MAGYARORSZÁG, Podgorica 18.00

 

A csoport állása:
1. Szerbia      2  2  –  –  4-0  6 pont
2. MAGYARORSZÁG 1  1  –  –  3-0  3
3. Montenegró   2  1  –  1  1-2  3
4. Litvánia     1  –  –  1  0-2  0
5. Bulgária     2  –  –  2  0-4  0

 

Korábbi eredmények:
1. forduló (március 24.):
Szerbia-Litvánia 2-0 (1-0)
Bulgária-Montenegró 0-1 (0-0)
2. forduló (március 27.):
Montenegró-Szerbia 0-2 (0-0)
Magyarország-Bulgária 3-0 (3-0)

 

A csoport további programja:     
4. forduló (június 20.):
Bulgária-Szerbia, Razgrad 20.45
Magyarország-Litvánia, Puskás Aréna 20.45
5. forduló (szeptember 7.):
Litvánia-Montenegró, Kaunas 20.45
Szerbia-Magyarország, Belgrád 20.45
6. forduló (szeptember 10.):
Montenegró-Bulgária 18.00
Litvánia-Szerbia, Kaunas 20.45
7. forduló (október 14.):
Bulgária-Litvánia 18.00
Magyarország-Szerbia, Puskás Aréna 20.45
8. forduló (október 17.):
Litvánia-Magyarország, Kaunas 20.45
Szerbia-Montenegró 20.45
9. forduló (november 16.):
Bulgária-Magyarország 20.45
Montenegró-Litvánia 20.45
10. forduló (november 19.):
Magyarország-Montenegró, Puskás Aréna 15.00
Szerbia-Bulgária 15.00

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik