Magyar foci

„Szétosztanám a pénzt, nem csak egy csapatnak adnám” – George F. Hemingway beszólt az MLSZ-nek

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

George F. Hemingway, a Budapest Honvéd egykori tulajdonosa éles kritikát fogalmazott meg a kispesti csapattal és a Magyar Labdarúgó Szövetséggel kapcsolatban is.

A korábbi sportvezető 2006 és 2019 között irányította a kispesti klubot, ezért aztán komoly tapasztalata van egy klub üzemeltetéséről és arról is, milyen az MLSZ-szel összedolgozni. Az M1 aktuális csatornának adott exkluzív interjúban az utódairól kérdezték, de nem volt jó véleménnyel a jelenlegi Honvédról.

„Az új tulajdonosok sokkal nagyobb büdzsével dolgoztak, de rengeteg pénzt nagyon rosszul fektettek be. A sikerhez a jó vezetés és a szaktudás mellett pénz kell, ami a futball anyateje. A második megvolt, de az első hiányzott. Ha az ember sok pénzt áldoz, de nem jól, annak sok értelme nincs.

Hibás szakmai döntések sorozata vezetett oda, ahol most tart a csapat. Ennyi rossz embert alkalmazni egymás után ennyi évig, az majdnem művészet

mondta Hemingway, aki szerint az ügyvezetői, a sportigazgatói és a vezetőedzői posztra is rosszul választott a klub szakembert.

Szintén kritikával illette, hogy 2019 és 2022 között megszűnt az akadémisták felnőtt csapatba építése. Hemingway azt mondta, büszke az ő idejében kinevelt akadémistákra, mert nemcsak jó futballistákat, hanem jó embereket is neveltek. Azt is megnevezte, hogy milyen területeken lépett előre az egyesület: a PR, az internetes jelenlét, a publicitás, a televíziózás és a kapcsolatépítés.

Szóba került az is, hogy a Budapest Honvéd két fordulóval a szezon vége előtt mindössze két pontra van a kieső helyektől. Hemingway szerint a kispestieknek 50 százalék az esélyük a bentmaradásra, mert a Fehérvárnak könnyebb a sorsolása a ZTE-vel és a Vasassal. A Honvéd még a Mezőkövesddel és a Puskás Akadémiával meccsel.

Hemingway vasárnap, a kiesési rangadón először lesz kint a Bozsik Arénában, amely bevallása szerint az ő tervei alapján épült, de még sosem látta és nem volt benne.

Az OTP Bank Liga jelenlegi idényéről szólva az újoncként második Kecskemét szereplését emelte ki, melyet legalább akkora tettnek tart, mint a Honvéd legutóbbi bajnoki címét. Arról is szót ejtett, hogy az MLSZ helyében változtatna a jelenlegi rendszeren.

„Nem jár jó úton a magyar labdarúgás. Ha én lennék a futballisten, húszcsapatos első osztályt csinálnék. Szétosztanám a pénzt köztük, nem minden pénzt egy csapathoz irányítanék, ahogy az ma történik. Emellett három külföldi játékosnál több nem lehetne egy csapatban, hogy az akadémisták lehetőséget kapjanak.”

Hemingway szerint ma már rendelkezésre áll elég pénz a bővítéshez, valamint olyan városokat is az élvonalban látna, mint Nyíregyháza, Pécs, Szeged. A sorozatban ötödször bajnok Ferencváros nemzetközi sikereit elismerte, de úgy vélte, a sok légiós miatt ez nem vitte előre a magyar labdarúgást. Szerinte az általa vázolt változásokkal előbb-utóbb elérnék a magyar csapatok ugyanezt az eredményt, ráadásul félpénzért. Gondolatait ezzel a kijelentéssel zárta:

A magyar labdarúgás vezetése fél megtenni a nagy lépést. Fél attól, hogy ha változtat, akkor nem fog sikereket elérni.

Olvasói sztorik