Magyar foci

„A nagycsapat most még messze van” – fokozatosan lépkedne feljebb a Barca magyar kapusa

Barcelonában többször edzhetett már együttes a 30-szoros német válogatott Marc-André ter Stegennel, és volt, hogy Xavi a felnőtt csapat tréningjére is meghívta Yaakobishvili Áront, a Barcelona Juvenil B magyar kapusát.

Hatévesen kezdett el focizni a Baráti Bőrlabda FC-ben, onnan az Angyalföldi Sportiskola, majd 2016-ban az MTK következett. Miután édesanyja Spanyolországban kapott munkát, a család 2017-ben elköltözött.

A magyar kapus először az Atlétic Sant Just FC nevű utánpótláscsapatban próbált szerencsét.

„Az első spanyolországi szezonomban egy ligában szerepeltünk a Barcelonával. Jól ment a játék az egész szezonban, a katalánok felfigyelhettek rám, aztán meghívtak egy háromnapos próbajátékra, majd felvettek a La Masiára” – nyilatkozta a jelenleg a hazai rendezésű U17-es Európa-bajnokságon szereplő 17 éves, grúz származású, de Budapesten született játékos az Nb1.hu portálnak.

Aztán tavaly márciusban váratlan dolog történt, miután sokan hiányoztak a Barca keretéből, az U19-es középpályás Aleix Garrido mellett őt is a csapathoz rendelték.

„Az egyik reggel szóltak, hogy mennem kell, én pedig mentem, nem kérdezgettem, hogy ki hívott. De amikor odakerültem, Xavi nagyon kedvesen fogadott, és úgy kezeltek azon az edzésen, mintha a felnőttcsapat tagja lennék.”

Nem szoktam izgulni egyáltalán, persze, azért koncentráltabb voltam, mint egy átlagos edzés előtt, mert tudtam, hogy hová megyek: a világ legjobb labdarúgóinak az edzésére.

A katalán Sport című lap az edzése után méltatta a magyar kapust, kiemelve, mennyire magabiztos lábbal és milyen nagyszerűen a reflexei.

„Jövőre az U19-ben leszek, utána jön a B csapat, és onnan a felnőtt – így jönnek sorban a lépcsőfokok. 2025-ig köt szerződés a Barcelonához, most erre koncentrálok.

A nagycsapat most még messze van, minden nap fejlődni kell, aztán meglátjuk, mit hoz majd a jövő.

Olvasói sztorik