Magyar foci

Egy 19 és egy 21 éves cserecsatár nyerte meg a kupadöntőt a ZTE-nek a hosszabbításban

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Zalaegerszeg hosszabbítás után 2-0-ra győzött a másodosztályú Budafok ellen a Magyar Kupa döntőjében.

A Magyar Kupa történetében tizedszer rendeztek olyan döntőt, amelyben két olyan csapat találkozott, amely soha nem emelhette magásba a trófeát.

Mindkét döntős két élvonalbeli csapatot pöckölt ki a Puskás Arénáig vezető úton, az NB II tizedik helyén álló Budafok a Kisvárdát és a Vasast, a hétvégén fontos alsóházi rangadót nyerő ZTE a Mezőkövesdet és a Puskás Akadémiát tüntette el az útból.

Farkas Norbert / 24.hu Rengeteg ZTE-drukker kísérte el a csapatot a döntőre

A negyedik percben hördült fel először a közönség, amikor Tajti veszélyesen csapódó beadását simította fölé a Budafok kapusa, Gundel-Takács.

Az első nagy budafoki lehetőségnél Beke szerzett meglehetősen agresszíven labdát, majd a beadásánál becsúszva mentett Kálnoki-Kis, akinek a lábáról Demjén vállára, majd onnan a lécre pattant a labda.

Farkas Norbert / 24.hu Beke volt az egyik legaktívabb budafoki az első félidőben

Bár a ZTE játszott mezőnyfölényben, megint a Budafok alakított ki ígéretes lehetőséget, Beke tört be a 16-oson belülre, középen három társa is várta a passzt, ő azonban elszámolta magát, és a lapos labdát Demjén felszedte.

Szintén az első félidő krónikájához tartozott még egy veszélytelen budafoki szabadrúgás, valamint Meschack magasan a léc fölött elzúgó lökete.

Farkas Norbert / 24.hu A budafoki csapatkapitány, Kovács küzd a túlerővel

A második félidő sokáig eseménytelenül zajlott, majd Huszti nagy bedobása után Kálnoki-Kis csúsztatott, és Németh Dánielnek talán jó is lett volna a hosszú kapufánál, ám egy budafoki menteni tudott. A Budafok nem igazán tudott már kontrákból veszélyeztetni, úgyhogy a kapuja előtt tömörült, Szendrei pedig megpróbálta átlőni a felhúzott falat, ám lövése kicsit lelassult a blokkolni próbáló Jagodics lábán, így Gundel-Takács kényelmesen fogta a lövést.

A 85. percben két egerszegi cserecsatár hozott össze nagy ziccert: Szalay indításával Németh Dániel húzhatott kapura, ám Bíró a lövés pillanatában messziről becsúszva elsodorta a labdát.

A rendes játékidő utolsó perceiben a ZTE egymás után rúghatta a szögleteket, de a budafoki védelem jól állt a lábán, így hosszabbítás következett.

Farkas Norbert / 24.hu Gyűrték egymást a felek, de kevés volt a helyzet

A hosszabbítás első 25 percéről csak annyit lehetett feljegyezni, hogy a Budafok utolsó erőtartalékait mozgosítva bekkelt, valószínűleg abban bízva, hogy sikerül eljutni a tizenegyesekig. Ez a terv sokáig jónak is tűnt, de egy mázlis góllal a 117. percben vezetést szerzett a ZTE: a felszabadítani készülő budafoki védő saját csapattársát találta el, így került helyzetbe Németh Dániel, aki nagyon éles szögből el tudta lőni a labdát a kapus fölött.

Aztán a hosszabbítás hosszabbításában Szalay őrült nagy gólt akasztott szabadrúgásból a Budafok kapujába, így 2-0 lett a vége.

Farkas Norbert / 24.hu Hosszú lesz a szerda éjjel a kupagyőztesek számára

MOL Magyar Kupa, döntő:

Zalaegerszeg – Budafok 2-0 (0-0, 0-0, 0-0) – hosszabbítás után
Puskás Aréna, 24 152 néző
v.: Vad II.
ZTE: Demjén – Gergényi (Bedi, 98.), Mocsi, Kálnoki-Kis, Csóka – Sankovic (Kovács B., 112.), Tajti (Lesjak, 120.) – Szendrei, Mim (Huszti, 46.), Meshack (Szalay Sz., 76.) – Ikoba (Németh D., 46.).
Budafok: Gundel-Takács – Nándori (Vaszicsku, 105.), Jagodics, Fótyik – Bíró (Fekete, 89.), Csonka, Kovács D. (Németh M., 65.), Oláh B., Kalmár O. (Margitics, 105.) – Horváth O. (Vasvári, 78.), Beke (Bakti, 100.).
gól: Németh D. (117.), Szalay (122.)
sárga lap: Huszti (94.), illetve Beke (24.), Csonka (72.), Németh M. (110.), Jagodics (120.)

Olvasói sztorik