Magyar foci

Amikor húsvétkor négyet vert a Fradi és az MTK a Bayernnek

Arcanum.hu
Arcanum.hu
Érdekes futballsorozatról közölt írást a Fradi.hu portál, amely felemlegette a XX. század egyik ikonikus tornáját, a Húsvéti-serleget. Azt, amelyet a Ferencváros 15 alkalommal hódított el.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 1908-ban írta ki az első Húsvéti-serleget, amelyen eleinte a legjobb magyar csapatok vettek részt, később külföldi (osztrák, cseh, majd német, belga és szerb) csapatok is megmérettették magukat.

Az 1908-ban kiírt első sorozaton négy magyar csapat, a Ferencváros, az MTK, a BTC és a MAC vett részt. A Fradi a MAC legyőzése után megsemmisítő, 6-0-s győzelmet aratott az MTK ellen, és elnyerte a serleget.

Arcanum.hu Nemzeti Sport, 1935. április 23.

Az egyik legnagyobb csatát az 1935-ös kiírás hozta, amely során a Bayern Münchent hátrányból felállva sikerült 4-3-ra legyőzni. Más kérdés, hogy az MTK 4-1-re nyert a németek ellen, és miután a Zidenice Brnót is nagyobb különbséggel verték a kék-fehérek (5-2-re, a Fradi csak 5-4-re), így jobb gólkülönbséggel elhódították a trófeát.

Botrány a Fradi-MTK-n

Érdekesség, hogy a két csapat nevéhez fűződött az magyar futball egyik első nagy botránya. Az 1926-os kiírás alkalmával a felek nem bírtak egymással, noha ahogy a 8 órai újság írta, még az MTK-hívők is vereségre számítottak, mert megelőző napon a cseh Slavia nagyon sok energiát kivettek a játékosokból.

„Amikor az FTC játékosai látták, hogy nem tudják legyőzni a bajnokcsapatot, túl erélyes játékba kezdtek, amely természetesen nem maradt viszonzatlanul. Percek alatt elfajult a játék. Egyre másra vitték ki a sérült játékosokat és már attól lehetett tartani, hogy valami súlyosabb szerencsétlenség is történik, amikor a pályára kivezényelt rendőrtisztviselő, Kiss Árpád rendőrkapitány a pályára lépett és Himler Oszkár bíró felé tartott azzal a céllal, hogy őt erélyesebb bíráskodásra és a szabályok pontos betartására kérje.

Arcanum.hu 8 órai újság, 1926. április 7.

Ebben a tevékenységében azután Nádler, az MTK játékosa meg akarta őt akadályozni és gorombán feleselni kezdett vele, mire Kiss Árpád rendőrökkel vitette le Nádlert a pályáról. Ugyanerre a sorsra jutott Molnár és Kocsis is, akik szintén kifogásolták a rendőrség megjelenését a mérkőzés színhelyén. A játékosok levezettetése természetesen óriási izgalmat váltott ki úgy az MTK játékosaiban, mint pedig a nézőközönségben.

A fanatikus futballrajongók egy része be akart törni a pályára, de ezt a rendőrség még idejében megakadályozta és amikor már teljes rend uralkodott a pályán és annak közvetlen környékén, Kiss Árpád rendőrkapitány kijelentette, hogy a mérkőzés tovább folyhat.

Ez azonban elmaradt, mert az érthetően izgatott MTK-játékosok vezetőik utasítására nem tértek vissza a pályára és így a mérkőzést a bíró kénytelen volt a befejezés előtt 18 perccel lefújni. Amikor a példátlan botránynak már vége volt, a közönség még mindig nem hagyta el a helyét, hanem vitatta a történteket” – írta a lap.

Gólokban gazdag csata

A kupa történetének leggólgazdagabb mérkőzését 1949. április 17-én játszotta a magyar csapat, a cseh Slavia Praha ellen az első negyedórában három gólt szerzett, és végül a négy találatot jegyzett Deák Ferenc vezérletével 8-3-as sikert aratott az Üllői úton, 35 ezer néző előtt.

Érdemes még megemlíteni az utolsó két találkozót, amelyen két osztrák nagycsapattal játszott a Ferencváros. A zöld-fehérek előbb 1964. március 28-án Bécsben játszottak 3-3-as döntetlent a Rapid Wiennel, úgy, hogy az osztrákok az utolsó pillanatokban egyenlítettek, majd két nappal később a Népstadionban Albert Flórián és Rákosi Gyula találatával 2-1-re nyertek az Austria Wien ellen.

A sorozat 1908-tól 1964-ig tartott, a Ferencváros összesen harminchárom alkalommal szállt harcba a Húsvéti-serlegért, amelyet 15 alkalommal (1909, 1918, 1926, 1927, 1930, 1934, 1936, 1937, 1939, 1947, 1950, 1955, 1957, 1962) hódított el.

Olvasói sztorik