Magyar foci

Lipcsei Péternek van egy merész ötlete a magyar futball számára

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Lipcsei Péter, az NB II-ben a 9. helyen álló Soroksár futballcsapatának az edzője néha még az edzéseken is megmutatja, milyen egy pontos beadás. Azt mondta, szokott viccelni a játékosaival, hogy van most már egy edzőjük, aki be is tudja mutatni a gyakorlatokat, mert volt olyan, aki nem tudta.

„A Soroksár már nagyon régóta a Fradi fiókcsapata, hiszen szükség volt egy NB II-es együttesre is, az első és a harmadosztály között ugyanis nagyon nagy a kontraszt. Az NB III-as FTC második csapatának a tehetséges játékosai idővel bekerülhetnek a Soroksárba, ezzel egy szintet ugranak. Itt játéklehetőséget biztosítunk nekik, hogy aztán a Ferencváros aktuális vezetőedzője eldöntse, van-e számukra a nagycsapat felé vezető út” – nyilatkozta az Nb1.hu-nak adott interjújában.

Az 51. születésnapját március 28-án ünneplő, egykoron a Portóban is megfordult, 58-szoros válogatott középpályás szerint csapatában a játéklehetőség a legfontosabb a fiatal játékosok számára, amely révén képesek lesznek felvenni a ritmust.

„Nekünk nem az a célunk, hogy a játékosaink a Soroksárban öregedjenek meg. Ha jól játszanak, nemcsak a Ferencváros, de akár más NB I-es csapat is felfigyelhet rájuk… Példaként lebeghet előttük Pászka Lóránd esete, akit hál’ istennek a Fradi vitt el, és nem más. Négy-öt NB I-es csapat is szerződtette volna Soroksárról, de sikerült megegyezni a vezetőkkel, így a Fradi szerződtette. Nem szerettük volna, ha másik első osztályú klubba igazol.”

Arra kérdésre, hogy ki lehet a következő, aki Pászka útjára léphet, azt mondta,

Damir Redzicben és Lisztes Krisztiánban egyaránt lát fantáziát, de a továbblépéshez meg kell kapniuk a játéklehetőséget és a bizalmat.

Sajnálja, hogy minden a pénzről szól, ezért a játékosok inkább elmennek több pénzért máshová, még akkor is, ha ott csak a kispadon ülnek.

„Nekem van egy merész ötletem: az NB II-ben fizetési sapkát kellene bevezetni, és akkor nem lenne ilyen nagy a játékosmozgás. Hiszen rengeteg olyan futballista van, aki az egyik oldalon nem kell, emiatt mondjuk északról elmegy nyugatra több millió forintért, ahol aztán csak 20 perceket játszik, és sok pénzt keres valódi teljesítmény nélkül. Akik megérdemlik, azok menjenek az NB I-be, és ott keressenek nagyobb összeget. Félre ne értsék, nem vagyok féltékeny, de máshogy ezt a folyamatot nem lehet megállítani.

Ha pedig ez a változtatás bejönne, akkor Soroksáron ötven játékosból is tudnék válogatni, igazi versenyhelyzetet lehetne teremteni, még többet érne a szakmai munka.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik