Magyar foci

„Mélységesen felháborít bennünket, hogy nyugodtan lehet gyalázni a magyarokat következmények nélkül”

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) fellebbviteli bizottság döntése szerint újra kell játszani a Sepsi OSK-FCU 1948 Craiova élvonalbeli mérkőzést, amelyet január 29-én azért fújt le a játékvezető, mert a vendégcsapat szurkolói magyarellenes rigmusokat skandáltak.

A romániai magyar sajtóban pénteken megjelent bírálatok szerint a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) azt üzeni a magyarellenes skandálások miatt félbeszakított mérkőzés újrajátszatásával, hogy büntetlenül lehet gyalázni a magyarokat.

Mélységesen felháborít bennünket az, hogy a FRF ahelyett, hogy fellépne az idegengyűlölet ellen, a mai döntésével tulajdonképpen bátorítja és szentesíti azt! Ez a döntés azt jelenti, hogy nyugodtan lehet gyalázni a magyarokat, következmények nélkül, a román lelátókon

– idézte a Székelyhon hírportál Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét.

A polgármester azt is elmondta, hogy nem hagyják annyiban az ügyet, az UEFA-hoz fordulnak, mert botrányosnak, felelőtlennek és megengedhetetlennek tartják a FRF döntését.

Asztalos Csaba, a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke szerint is a futballszövetség fellebbviteli testülete lényegében azt üzente, hogy a romániai stadionokban folyó gyűlölködést nem büntetik, holott minden más országban kemény szankciókat szabnak ki az ilyen jellegű skandálásért.

„Nagyon veszélyes precedenst teremtenek. Egyetértek azzal, hogy a futballmérkőzéseket a pályán kell eldönteni, nem pedig a zöld asztalnál. Azt is tudom, hogy mennyire fontosak a pontok a rájátszás szempontjából. De ez nem jelenti azt, hogy a büntetéseknek ennyire aránytalanoknak kell lenniük. Nem változtat semmin, ha egy csapatot arra köteleznek, hogy hat meccsen keresztül nézők nélkül játsszon, és 4000 eurós büntetést fizessen. Ez a szankció egy hülyeség. Az FRF bizottságai függetlenek, ez az ő döntésük, de mi nem értünk egyet vele.”

Cristian Tudor Popescu publicista, Románia egyik legtöbbet szerepeltetett véleményformálója a következő címmel írt jegyzetet:

Uram, kérem, ne nevezzen rasszistának, én idegengyűlölő vagyok!

Ebben élesen bírálja az FRF érvelését, amely arra hivatkozott, hogy a szabályzat csak a rasszista megnyilvánulásokat bünteti, míg a sepsiszentgyörgyi skandálások csak idegengyűlölők voltak. Popescu úgy értékelt,  döntésével az FRF zöld utat ad az idegengyűlölő megnyilvánulásoknak a romániai stadionokban és bátorítja a sportpályák környékén megjelenő erőszakot.

Olvasói sztorik