Versenyt futnak a szurkolók az idővel, de prioritást kaphat a Fradi-vonat

Sikerült elérni, hogy a ferencvárosi szurkolók különvonata prioritást élvezzen Németországban, miután a helyi hatóságok minden előzetes jelzés nélkül megállították, majd hosszú ellenőrzésnek vetették alá őket, így nem érték volna el a Bayer Leverkusen-Ferencváros futballmérkőzést, közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A FradiMob szurkolói oldal beszámolója szerint nem ment simán az utazás, mivel a zöld-fehérekről készült videók és képek alapján a német hatóság úgy vélte, nem biztonságos beengedni az FTC híveit az országba.

Ezt a német sajtó is megerősítette, a lapok azt írták, hogy fáklyák meggyújtása hívta fel a figyelmet a szurkolókra, ezért a Prágán át Leverkusenbe tartó szerelvényt az első német megállóban, Bad Schandauban mintegy 500 rendőr szállta meg pirotechnikai eszközök és fegyverek után kutatva.

Bő másfél óta alatt mintegy 600 szurkolót, azok csomagjait és a vasúti kocsikat is átkutatták.

Találtunk petárdákat, késeket, kábítószert és az arc eltakarására szolgáló maszkokat, amelyek nem megengedettek a futballmérkőzéseken

– idézte a Bild a berggiesshübeli rendőrség szóvivőjét, aki elmondta, három esetben tettek feljelentést bűncselekmény és közigazgatási szabálysértés miatt. A vonat csak ezután indulhatott tovább.

A minisztérium közleménye szerint a szurkolók most is versenyt futnak az idővel.

„Amint értesültünk erről, azonnal kapcsolatba léptünk a német rendőrség képviselőivel, és kértük őket, hogy gyorsítsák fel az eljárást, ne veszélyeztessék a ferencvárosi szurkolók időben való megérkezését Leverkusenbe” – tudatta Szijjártó Péter.

„A folyamatos megkeresések hatására valamit sikerült gyorsítani az ellenőrzésen, de ez így is több mint másfél órát igénybe vett, ami nyilvánvalóan nehezen elfogadható, és nehezen tudható be valamifajta baráti, konstruktív együttműködésnek” – tette hozzá.

Valamennyit sikerült gyorsítani a folyamaton, így a különvonat már úton van az úti cél felé, azonban a vasúttársaság közlése alapján, ha minden a normális menetrend szerint történne, akkor a drukkerek csak a mérkőzés kezdését követően érkeznének meg.

A magyar külképviselet kapcsolatba lépett és segítséget kért a német vasúttársaság illetékeseitől, akik rendkívül konstruktívan és segítőkészen álltak ehhez a kérdéshez, megadva a prioritást a ferencvárosi szurkolók különvonatának a német vasúti közlekedési hálózatban.

„A vasúttársaság jelenlegi várakozásai szerint valamikor 17 óra 48 perc és 18 óra között fog befutni a vonat a leverkuseni pályaudvarra, ami jó reményekkel kecsegtet arra, hogy a szurkolók oda tudnak érni a mérkőzésre” – húzta alá.

Az Európa Liga-nyolcaddöntő első mérkőzése 18.45-kor kezdődik.

Kapcsolódó
Megállították a Fradi-szurkolókat szállító vonatot a német határon
Két óráig várakoztatták a magyar drukkereket.