Magyar foci

Csányi Sándor: A fiatalok szerepeltetése nem jelent kockázatot, inkább előrelépést

Marijan Murat/picture alliance via Getty Images
Marijan Murat/picture alliance via Getty Images

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke adott interjút az M4 Sportnak, amelyben a magyar válogatottról és az NB I-ről is nyilatkozott.

Az MLSZ első embere elárulta többek között, hogy nyolc játékos mutatkozott be 2022-ben a nemzeti csapatban, amit igazán értékesnek tart, mivel nyolcból hét fiatal tehetség volt. A válogatott kapcsán elárulta, hogy nem csak Marco Rossi döntött arról, hogy Szoboszlai Dominik lesz az új csapatkapitány, hanem a futballisták is ezt szerették volna.

Majdnem sikerült megnyernünk a csoportunkat a Nemzetek Ligája A-divíziójában, és ha nem kapunk ki Albániában, akkor nagy esélyünk lett volna a világbajnoki részvételre is.

A sportvezető a katari vb-ről azt mondta, az esemény sikeres volt, még jobb is, mint amire előzetesen számítottak. Csányi szerint fontos, hogy ne csak Európában és Dél-Amerikában rendezzenek vébéket, ahol a sportág egyébként is fejlettebb. A következő, 48 csapatos vb 16 európai résztvevője kapcsán azt mondta, eddig a tornán szereplő csapatok több mint 40 százaléka volt európai, a jövőben ez az arány 33 százalék lesz, ami igazságosabb.

Szóba került az is, hogy az MLSZ megpróbálja elfogadtatni az UEFA-val a Nagy-Magyarország jelképet és az árpádsávos zászlót. Erről azt mondta Csányi, hogy nem tartja problémásnak ezeket a jelképeket, ugyanakkor önhatalmúlag nem döntheti el szimplán a magyar szövetség, hogy ki mit tart bántónak. „Nem egyedül élünk Európában” – fogalmazott a magyar szövetség elnöke.

A hazai bajnokságokról jó véleménnyel volt az MLSZ elnöke úgy véli, éles meccsek vannak, viszont a vártnál lassabban nő a fiatal játékosok aránya, amely valamivel több mint öt százalékról mostanra elérte a nyolc százalékot.

„A magyar futballisták aránya 58 százalék az NB I-ben, de a fiatalok beépítése jóval lassabban halad, mint az NB II-ben és az NB III-ban, ahol ugyanez már kezd elfogadható szintet elérni. Sokan, köztük az edzők is arra hivatkoznak, hogy a 12 csapatos bajnokságban minden meccs fontos, és nem akarnak kockáztatni.

Én viszont a válogatottat látom, ott pedig a fiatalok szerepeltetése nem jelentett kockázatot, inkább előrelépést. Azt gondolom, előrelépést jelentene a klubfutballban is, valamint nagyobb érdeklődést a nézők részéről.

Az MLSZ 2025-ig nem biztosan nem változtat majd a lebonyolításon, leghamarabb pedig 2024 tavaszán vizsgálja meg, hogy érdemes-e átalakítani az NB I-es rendszert. Csányi a videobírós (VAR) rendszer bevezetésével nagyon elégedett, de az ítéletek meghozásának sebességén szeretne javítani.

Olvasói sztorik