Magyar foci

10 millió dolláros sikkasztás kapcsán merült fel a Budafoki MTE neve

budafokimte.hu
budafokimte.hu

Tíz millió dolláros (2,5 milliárd forintos) csalással vádolják Bélteky Róbertet, a Budafoki MTE tulajdonosát – írja a Herald Sun cikkére hivatkozva a G7.hu.

Az ‘56-ban kivándorolt magyar szülők Ausztráliában született gyermeke 2009-ben lett a Care Park ügyvezető igazgatója. A 21 éve alapított csoport több mint 500 parkolóházat üzemeltet Ausztráliában. Több mint ezer alkalmazottja van, és öt országban aktív: Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Magyarországon, Malajziában és Új-Zélandon.

Bélteky neve a honi focikedvelők számára azért lehet ismerős, mert a klub honlapja szerint 2015 óta, azaz nyolcadik esztendeje jelenleg is ő a tulajdonosa a Budafoki MTE-nek, amely 2020-ben feljutott az első osztályba, de a szezon végén kiesett, és jelenleg a másodosztályú bajnokság 17. helyén áll.

youtube.com Bélteky Róbert Forrás: youtube.com

A G7 úgy fogalmaz, a Care Park többségi tulajdonosa egy hongkongi ingatlanfejlesztő, amely tavaly november végén rúgta ki Béltekyt az évi 300 ezer ausztrál dolláros (75 millió forintos) állásából „súlyos és szándékos kötelességszegésre” hivatkozva, majd a cég bírósághoz fordult. A feljelentésben azzal vádolja Béltekyt, hogy

  • 2012-től kezdve tíz éven át sikkasztott a cég vagyonából összesen 10 millió ausztrál dollárt (mai árfolyamon 2,5 milliárd forintot),
  • és ebből a pénzből több mint 2,7 millió ausztrál dollárt (680 millió forintot) utalt a budafoki focicsapatnak,
  • további 918 ezer ausztrál dollárt (231 millió forint) Bélteky magyar számlájára utaltak.

A feljelentés szerint ennek a pénznek a nagy részét a Budafok működési költségeire költötték, beleértve a játékosok bérét.

A G7 azt írja, az ügy egyik legérdekesebb szála, hogy 2019 áprilisában Béltekyt hivatalosan a Care Park váltotta fel a Budafoki MTE tulajdonosaként, de  a honkongi cég tényleges tulajdonosai nem is tudtak arról, hogy lenne egy focicsapatuk, amelynek ráadásul a mezén a vállalatuk logója is szerepel.

A G7 azzal a kérdéssel kereste meg a budafoki klubot, hogy

  • kívánják-e kommentálni az állítólagos sikkasztásról szóló cikket,
  • illetve tudtak-e arról, hogy Bélteky állítása ellenére nem volt a tulajdonosuk.

A klub azt írta: hogy „nem kívánnak nyilatkozni az ügyben”.

Olvasói sztorik