Magyar foci

Négy helyen betört a koponyája, mesterséges kómában tartották – a fogmosást is újra kellett tanulnia a magyar focistának

YouTube
YouTube

Október 2-án a Gyirmót otthon fogadta a Nyíregyházát az NB II 9. fordulójában, és már rögtön a mérkőzés elején történt egy súlyos sérülés: Helembai Márk a 8. percben összefejelt ellenfelével és egyből látszott, hogy komoly a baj. A gyirmóti védőt végül mentőautóval szállították el a pályáról. (Itt lehet megnézni az ütközést.)

Helembainak négy helyen betört a koponyája, millimétereken múlt, hogy nem történt agyi sérülése. Így a műtétet elkerülte, de tíz napig kórházban volt, eleinte mesterséges kómában.

A 19 éves játékos az M1-nek elmondta, semmire nem emlékszik az ütközésből. Az még megvan neki, hogy a mérkőzés előtt beköti a cipőjét, de hogy utána mi történt, azt már csak a felvételekről látta. Az utána lévő két nap is kiesett számára.

Beszélt arról is, hogy rengeteg törődést és szeretet kapott, sokan aggódtak érte, a csapattársai is rendszeresen látogatták, szerinte ezért is halad jól a felépülése. Ugyanakkor voltak nehézségei:

  • eleinte minden nap járt hozzá logopédus, hogy beszéde újra a régi legyen (most is még háromnaponta),
  • újra kellett tanulnia az evőeszközök fogását és
  • a fogmosást is.

„Legalább két-három hét volt, mire azt mondtam, hogy nagyjából 70-80 százalékos vagyok. Azóta is érzem a javulást, csak most már sokkal kisebb léptékekben, mint az elején, de szerencsére most már nincsen olyan problémám, ami az elején megmutatkozott” – mondta.

Fizikailag és lelkileg is jól érzi magát, igaz, unatkozik, ugyanis az egyik csont az agya felé tört be, így semmilyen mozgást nem csinálhat még az ülésen, a fekvésen és a családdal való társasjátékon kívül.

Nem haragszik a vele ütköző Farkas Bendegúzra, mert nem történt szándékosság. Türelemmel vár arra, mikor térhet vissza az edzésekre, ez majd a januári vizsgálat során derülhet ki. Nem akar semmit elsietni, mert azzal olyan károsodást is okozhatna az agyában, hogy fel kellene hagynia a labdarúgással. Az orvosok azt mondták neki, ha felépül, az érintett területen lesz a legerősebb a koponyacsontja és semmit nem fog érezni a sérüléséből.

A futballban benne vannak a sérülések. Ahhoz, hogy jó focista legyek, ahhoz minden párharcba úgy kell belemennem, mint eddig és nem kell érdekeljen, hogy mi történt velem

– mondta Helembai Márk.

Olvasói sztorik