YouTube
Magyar foci sport

Négy helyen betört a koponyája, mesterséges kómában tartották – a fogmosást is újra kellett tanulnia a magyar focistának

Október 2-án a Gyirmót otthon fogadta a Nyíregyházát az NB II 9. fordulójában, és már rögtön a mérkőzés elején történt egy súlyos sérülés: Helembai Márk a 8. percben összefejelt ellenfelével és egyből látszott, hogy komoly a baj. A gyirmóti védőt végül mentőautóval szállították el a pályáról. (Itt lehet megnézni az ütközést.)

Helembainak négy helyen betört a koponyája, millimétereken múlt, hogy nem történt agyi sérülése. Így a műtétet elkerülte, de tíz napig kórházban volt, eleinte mesterséges kómában.

A 19 éves játékos az M1-nek elmondta, semmire nem emlékszik az ütközésből. Az még megvan neki, hogy a mérkőzés előtt beköti a cipőjét, de hogy utána mi történt, azt már csak a felvételekről látta. Az utána lévő két nap is kiesett számára.

Beszélt arról is, hogy rengeteg törődést és szeretet kapott, sokan aggódtak érte, a csapattársai is rendszeresen látogatták, szerinte ezért is halad jól a felépülése. Ugyanakkor voltak nehézségei:

  • eleinte minden nap járt hozzá logopédus, hogy beszéde újra a régi legyen (most is még háromnaponta),
  • újra kellett tanulnia az evőeszközök fogását és
  • a fogmosást is.

„Legalább két-három hét volt, mire azt mondtam, hogy nagyjából 70-80 százalékos vagyok. Azóta is érzem a javulást, csak most már sokkal kisebb léptékekben, mint az elején, de szerencsére most már nincsen olyan problémám, ami az elején megmutatkozott” – mondta.

Fizikailag és lelkileg is jól érzi magát, igaz, unatkozik, ugyanis az egyik csont az agya felé tört be, így semmilyen mozgást nem csinálhat még az ülésen, a fekvésen és a családdal való társasjátékon kívül.

Nem haragszik a vele ütköző Farkas Bendegúzra, mert nem történt szándékosság. Türelemmel vár arra, mikor térhet vissza az edzésekre, ez majd a januári vizsgálat során derülhet ki. Nem akar semmit elsietni, mert azzal olyan károsodást is okozhatna az agyában, hogy fel kellene hagynia a labdarúgással. Az orvosok azt mondták neki, ha felépül, az érintett területen lesz a legerősebb a koponyacsontja és semmit nem fog érezni a sérüléséből.

A futballban benne vannak a sérülések. Ahhoz, hogy jó focista legyek, ahhoz minden párharcba úgy kell belemennem, mint eddig és nem kell érdekeljen, hogy mi történt velem

– mondta Helembai Márk.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!