Élő Magyar foci

Bombagól ellen nem volt ellenszer, a vereség is belefért a Fradinak

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Bár Bakaszetasz 7. percben szerzett szép góljával 1-0-ra győzött a Trabzonspor labdarúgócsapata a Ferencváros ellen, ennek ellenére nem jutott tovább az Európa Liga H csoportjából, ugyanis a másik mérkőzésen a Monaco legyőzte a Crvena zvezdát.

Az első perctől érződött, melyik csapatnak fontosabb a mérkőzés, ugyanis a Trabzonspor egyértelműen támadólag lépett fel, amikor nála volt a labda, míg a már csoportgyőztes Ferencváros inkább csak labdatartásra törekedett, írta tudósításában az MTI.

A hazaiak aztán az első helyzetüket gólra váltották Bakaszetasz hajszálpontos lövésével, de közel jártak a másodikhoz is, mert Trézéguet hasonló helyről szintén a jobb kapufát találta el, ám ezúttal kifelé pattant a labda.

Negyedóra elteltével meddővé szelídült a hazai csapat fölénye, bár ekkor is sokkal többet birtokolta a labdát, viszont helyzetekig már nem jutott el. A Ferencváros a félpályát is elvétve lépte át, végül a 32. percig kellett várni az első próbálkozására, de Ryan Mmaee fejese jócskán fölé szállt. A meccs képe nem változott a szünetig, de Dibusznak egy ízben lábbal nagyot kellett védenie.

Illyés Tibor / MTI Tokmacnak ezúttal nem volt sok sikerélménye

A folytatás már szakadó esőben kezdődött, a csapatok pedig visszavettek a tempóból. A Trabzonspor sem támadott le olyan elánnal, mint az első félidőben, mert vélhetően játékosai már tudták, hogy a harmadik helynél nem érhetnek feljebb, mert a csoport másik mérkőzésén a Monaco fölényesen vezet a Crvena zvezda ellen.

A zöld-fehérek továbbra is csak a labda őrzésére koncentráltak, a törökök alkalmanként azért támadással is megpróbálkoztak, de az elszántság már hiányzott belőlük.

A tíz pontjával – minden idők legjobb magyar csoportszereplésével – első helyen záró Ferencváros nem lesz érdekelt a 16 közé jutásért sorra kerülő februári párharcok hétfői sorsolásán, majd csak a nyolc továbbjutóból kap ellenfelet a márciusi nyolcaddöntőre. A finálét május 31-én a Puskás Arénában rendezik.

Kapcsolódó
Európa Liga: ilyen csoportot még nem látott a futballvilág
A H csoportban minden csapat nyolc ponttal zárt, kiesett a Lazio.

Európa Liga, H csoport, 6. (utolsó) forduló

Trabzonspor (török) – Ferencváros 1-0 (1-0)
Trabzon, Senol Günes Stadion
v.: Harm Osmers (német)
Trabzonspor: Cakir – Stryger Larsen, Vitor Hugo, Bartra, Elmali – Hamsík (Gbamin, 61.), Sziopisz – Ömür (Ünüvar, 69.), Bakaszetasz (Bardhi, 69.), Trézéguet (Haspolat, 86.) – Yazici (Djaniny, 61.)
Ferencváros: Dibusz – Wingo, Knoester, S. Mmaee, Pászka (Redzic, 91.) – Vécsei, Laidouni, Esiti (Mercier, 60.) – Zachariassen, R. Mmaee, Nguen (Kovacevic, 82.)
gól: Bakaszetasz (7.)
sárga lap: Ömür (45.), Vitor Hugo (51.), Bartra (81.), illetve Laidouni (27.), S. Mmaee (47.), Vécsei (88.)

 

Monaco (francia) – Crvena zvezda (szerb) 4-1 (2-0)

 

A csoport végeredménye:
1. (nyolcaddöntős) Ferencváros 10 pont
2. (rájátszásba jutott) AS Monaco 10
3. (Konferencia Liga-rájátszásba jutott) Trabzonspor 9
4. Crvena zvezda 6

1-0 Bakaszetasz

Kellett mondani!

Egy elveszített labda után Trézéguet tette vissza a labdát, Bakaszetasz pedig nagyon eltalálta, a labda a jobb kapufáról vágódott a hálóba (1-0).

Csak semmi rohanás

nem lehet azt mondani, hogy egymásnak estek a felek, langyosan csordogál eddig a meccs.

Így kezd a Fradi

Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző azt is megengedhette magának, hogy a két sárga lappal rendelkező Adama Traorét és Botka Endrét ne rakja a kezdőcsapatba – előbbi a keretben sem kapott helyet, utóbbi a kispadon foglalt helyet. Eldar Civic sérülés, Muhamed Besic eltiltás miatt maradt ki.

Trabzonspor (török) – Ferencváros

Trabsonspor: Cakir – Stryger Larsen, Marc Bartra, Vitor Hugo, Elmali – Sziopisz, Hamsík – Abdülkadir Ömür, Bakaszetasz, Trézéguet – Yazici
Ferencváros: Dibusz – Wingo, Knoester, S. Mmaee, Pászka – Esiti, Vécsei – Zachariassen, Laidouni, Tokmac – R. Mmaee

Itt tartanak

Öt forduló alatt tíz pontot gyűjtött a Ferencváros az Európa Liga H csoportjában, és ugyan pontszámban az AS Monaco még utolérheti, egymás elleni eredmények tekintetében biztos, hogy a magyar bajnok végez az első helyen.

A második továbbjutó helyért ugyanakkor nagy a csata, a törökök egy győzelemmel esélyesek lehetnek, de csak akkor juthat tovább, ha több pontot gyűjt, mint a Crvena zvezdát fogadó AS Monaco, illetve vendégsiker esetén legalább akkora különbséggel múlja felül az FTC-t, mint a szerb bajnok a franciákat.

A csoport állása

1. Ferencváros 10 pont – már nyolcaddöntős
2. AS Monaco 7
3. Trabzonspor 6
4. Crvena zvezda 6

Török-magyar csaták

Az MTI összeállítása szerint a Ferencváros története során háromszor vívott európai kupapárharcot török ellenféllel: 1963-ban a BEK-ben kiesett a Galatasarayjal szemben, ugyanakkor az UEFA-kupában 1971-ben a Fenerbahcét, 2002-ben pedig a Kocaelisport sikerült kiejtenie.

Ami a Trabzonsport illeti, a törökök eddig egy alkalommal csaptak össze magyar csapattal, mégpedig 2012-ben a Videotonnal. A tét akkor az Európa Liga csoportkörébe jutás volt, és két gól nélküli döntetlen után a székesfehérvári visszavágón tizenegyesekkel a magyar együttes nyert 4-2-re.

A két csapat szeptemberi összecsapásán úgy győzött 3-2-re a Ferencváros, hogy több mint 75 percen át emberhátrányban futballozott.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik