Magyar foci

Kilenc történet a kitűnő 9-esről – Törőcsik András halálára

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Hatvanhét éves korában elhunyt Törőcsik András. Az Újpest 45-szörös válogatott, egyaránt háromszoros bajnok és kupagyőztes centerére, minden idők legtrükkösebb és legszerethetőbb 9-eseinek egyikére kilenc felejthetetlen mérkőzésével emlékezünk.

1976. május 15.: Újpest–FTC 8-3

Fazekas László volt a fő szám öt góljával és 10-es osztályzatával, ám Törőcsik is pazarul futballozott. Az utolsó előtti újpesti gól úgy esett, hogy a center a tizenhatos jobb oldalától váratlanul alárúgott a labdának, amely csodálatos ívben Hajdú József kapujának jobb felső sarkába hullt. Az volt aznap a lilák hetedik mennyországa.

Kapcsolódó
„Isten veled, Törő!” – így búcsúznak az újpesti legendától
Törőcsik András 67 évesen, szombaton halt meg.

1976. október. 13.: Ausztria–Magyarország 2-4

Ahhoz képest, hogy a trükkös Törő először szerepelt a válogatottban, a legcsekélyebb lámpaláz nélkül mozgott, sőt jó barátja, Nyilasi Tibor második gólja előtt letakarította a térfelet, mesés mozdulatokkal a Práter pázsitjára fektette Herbert Oberhofert és Josef Hickersbergert is. Aztán – a korabeli leírás szerint – mértani pontossággal ívelt a zöld Nyíl fejére. A szomszédok irigyen bámultak: jól mehet Gulyáséknak, ha ilyen virtuóz újoncaik vannak.

1976. október 23.: ZTE–Újpest 1-5

Törőcsik tánctanár azzal kezdte, hogy finom gólpasszt adott Nagy Lászlónak. Majd maga rúgott hármat, kettőt szédítő szóló csúcspontjaként, jóllehet a zalaegerszegi csapat a negyedik helyen állt, és az előző tíz fordulóban nyolc gólt kapott összesen. Aztán Antoni János, Mihalecz István meg a többi Zete-védő nézett, mint az Ady moziban a Lila ákác felújításának vetítésekor.

Arcanum Népsport, 1976. október 24.

1977. április 23.: Újpest–MTK 5-2

Aznap ketten kaptak aznap 9-es osztályzatot: Törőcsik meg az FTC-t 4-1-re legyőző Vasas karmestere, Müller Sándor. Telt ház tombolt a Népstadionban, amint a kettős rangadó első felvonásán Törőcsik háromszor tálalt társainak – kétszer magával ragadó cselsorozat végén –, majd a hajrában a kapuig szlalomozott a trükkjeitől imbolygó kék-fehérek között. A Népsport szerint

Törőcsik pompásan cselezett, nagyszerűen hozta helyzetbe társait, döntő része volt az előadás sikerében. Nem vitás, ő alakította a legmaradandóbbat.

1977. október 5.:
Magyarország–Jugoszlávia 4-3

Két zseni duplázott, innen Törőcsik, onnan Safet Susic. A mozgásuk nagyon hasonlított egymáséra, csak Susic a PSG-ben töltött tíz éve alatt nagyobb karriert futott be, mint a Montpellier-ben sem nélkülözhetetlen Törőcsik. Pedig a magyar center képességei semmiben sem maradtak el a bosnyák bűvész kvalitásaitól… Amúgy a magyar–jugoszlávon a pályán volt még Nyilasi, Fazekas, Várady Béla, Vladislav Bogicevic, Ivica Surjak, Dragan Dzajic. Ebből a mezőnyből tényleg kunszt volt kitűnni.

1977. október 19.: Újpest–Bilbao 2-0

Törőcsik a félpályától indult el, balról jobbra haladt, közben sorra játszotta át a vendégek védőit. A keresztmozgás végén a tizenhatos jobb oldalától alárúgott a labdának, s az, ahogyan a nevezetes 8-3-on, megint behullott a hosszú sarokba. A meccsből tíz perc telt el, a mutatvány után percekig szólt a negyedik kerületben a vastaps. A bilbaói madarak meg nem tértek magukhoz. Megyeren úgy hívták őket: baszk hattyúk.

Arcanum Népsport, 1977. október 20.

1980. május 31.: Magyarország–Skócia 3-1

A skótoknál játszott Brazil, nálunk meg – 9-es számmal a hátán – egy brazil. Törőcsik lőtte az első kettőt, a másodiknál a jobb oldalon beadást mímelt, aztán felrúgta a labdát Alan Rough kapujának rövid felső sarkába. Az igényes Népsport azt írta:

Csak az eredménnyel lehetünk elégedettek.

Magam a káprázatos középcsatár kígyózásaival sem voltam elégedetlen…

1980. október 18.: FTC–Újpest 0-3

Az Üllői úton 32 000 néző leste – a ferencvárosi védőkkel együtt –, miket művel a center. Gólt ugyan nem ért el, de tőle szokatlan módon becsúszva szerzett labdát a második előtt, hogy aztán Fekete közelről bepasszolja Kakasnak.

A lilák egészen jól álltak fel: Rothermel – Kolár, Kovács József, Sarlós, Tóth József – Kardos, Tóth András, Nagy László – Kiss Sándor, Törőcsik, Fekete volt az összeállításuk. Nem csoda, ha súlyos viszontagságokat élt át a Jancsika, Judik, Rab, Takács védőnégyes…

1983. október 19.: Újpest–Köln 3-1

Azt írta ragyogó tehetségű kollégám, Szabó Ferenc: „Úgy csapta be Steinert, hogy a kölni játékos szinte rimánkodva csúszott utána, hagyja abba a cselvetést. Törőcsik viszont beadott, és Kiss remek fejessel szerzett vezetést (1-0).”

Majd a Kesének is becézett Törő parádés szöktetéssel lepte meg az akciót méltóképpen befejező, utóbb minőségi divatáruban utazó Kisznyér Sándort.

„Törőcsik a mezőny legjobbjaként ragyogó dolgokat művelt” – szólt az összegzés.

Magam sem mondhatok mást, Törőcsik egy évtizeden át finomabb volt, mint a kölni illata.

Olvasói sztorik