Magyar foci

Eltűnhet a focitérképről a korábbi magyar bajnok Vác

Vác FC / Facebook
Vác FC / Facebook

Pénteken közlemény jelent meg a váci focicsapat oldalán, amelyben azt írják, hogy bár a Magyar Labdarúgó Szövetségtől megkapta a licencet, az előző szezont a harmadosztály 16. helyén záró klub mégsem vállalja az NB III-ban való indulást.

Klubunk vezetői az elmúlt időszakban folyamatosan keresték a megoldást, de sem cégek, sem az önkormányzat nem nyújtott segítő kezet, így a többségi tulajdonos Vác VLSE nem látja az NB III-es működéshez szükséges fedezetet

– áll a közleményben, amely azzal folytatódik, hogy a város így sem marad felnőttcsapat nélkül, a Nógrád megyei I. osztályból feljutó Bánk-Dalnoki Akadémia a következő idényben – egy együttműködés keretében – Vácon fogja játszani NB III-as hazai mérkőzéseit Bánk-Dalnoki-Vác VLSE néven. Az együttműködés a váci stadion biztosítása mellett kiterjed a játékosokra is, ennek értelmében több, az előző szezonbeli NB III-as kerethez tartozó váci labdarúgó kaphat lehetőséget a bánkiaknál.

A Vác ugyan az NB III-at nem vállalta, de Vác VLSE néven jelezte indulási szándékát a Pest megyei I. osztályban, az előző szezonbeli U19-es csapatra építenének. Abban bíznak, hogy MLSZ Pest megyei Igazgatósága hamarosan elfogadja a nevezésüket.

Pénteken a váci önkormányzat Facebook-oldalán is megjelent egy közlemény, az már borúsabb képet festett, abban ugyanis az szerepel, hogy eltűnik a magyar focitérképről a Vác.

„Évek óta meghosszabbították a stadion rekonstrukciót célzó TAO-beruházás lehetőségét, melyhez a váci önkormányzat – ma is törlesztett hitelből – az előző önkormányzati ciklusban 180 millió forintot biztosított. Ebből azonban eddig még a harmadik vonalhoz előírt infrastrukturális feltételeket sem hozta létre a klub. A hazai bajnokikra az utóbbi években hol ideiglenes engedéllyel Vácon, hol pedig (akár több száz kilométerrel távolabb a városunktól) máshol került sor” – áll az önkormányzati közleményben, amelyben megjegyzik, hogy az nem derült ki, mi lesz Véc C-t működtető gazdasági társasággal.

A váci klub történetének legnagyobb sikere volt, amikor 1994-ben Csank János irányításával megnyerte a bajnoki címet, de volt mellette három kupagyőzelme is a csapatnak. Az NB I-es aranyérmet követő idényben a Bajnokok Ligája selejtezőjében szerepelhetett a Vác, amely kettős vereséggel esett ki a Paris Saint-Germain ellen. A legtovább a nemzetközi kupaszíntéren 1992-ben, az UEFA Kupában jutott a csapat, amikor az első fordulóban kiejtette a holland Groningent, de aztán a második körben 6-1-es összesítéssel búcsúzott a portugál Benfica ellen.

Olvasói sztorik