Magyar foci

Rossi védelmébe vette Szoboszlait: El kell fogadni, hogy ő is hibázhat

MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi az M4 sporthíradójának nyilatkozott, amelyben a közelgő Nemzetek Ligája szolgáltatta a fő témát. Az olasz edző azt mondta, a sorozat elitdivíziójának júniusi meccseire 24-25 mezőnyjátékos és három kapus behívását tervezi a nemzeti együttesbe.

A magyar csapat 10 nap leforgása alatt az Európa-bajnoki címvédő olaszok mellett a németekkel, valamint kétszer az Eb-ezüstérmes angolokkal is találkozik majd

A június 4-én sorra kerülő budapesti mérkőzést zárt kapuk mögött kell majd lejátszania a válogatottnak Anglia ellen, ami Rossi szerint egyfelől hátrány, másfelől ugyanakkor bizonyos részletkérdésekben előny is.

Az 57 éves kapitány kiemelte, a korábbi zárt kapus összecsapásokon sikerült jó eredményeket elérni – még ha nem is ilyen erős riválisokkal szemben –, abban pedig biztos, hogy ha nincsenek jelen a szurkolók, akkor sok esetben a játékosokkal könnyebb kommunikálni, jobban hallják a pálya szélén elhangzó utasításokat.

Kapcsolódó
Magyar játékos szabadrúgásgólján ámul Ázsia
Már volt, aki David Beckhamhez hasonlította.

Rossi szót ejtett a válogatott két újoncáról, akik a szerbek és az északírek ellen kaptak először lehetőséget. A kapitány tudta, mire számíthat tőlük, és mind Callum Styles, mind pedig Ádám Martin pozitív meglepetést okozott neki.

Kiválóan beilleszkedtek a csapat játékába, az egyéniségük pedig nagyszerű. Stlyes több poszton is bevethető, látszik, hogy fontos játékosa lehet a válogatottnak, Ádám Martin hozzáállása pedig remek, ami számomra mindig is nagyon fontos volt

– nyilatkozta a szövetségi kapitány, aki köszönetet mondott az U21-es nemzeti együttes szövetségi edzőjének, Gera Zoltánnak is, mert abból a csapatból vannak olyanok – például a debreceni Baráth Péter –, akik hamarosan már a felnőtt csapatban is bevethetők lesznek.

„Minden magyar labdarúgó játékát követjük, különös tekintettel a fiatalokra, mert az övék a jövő” – emelte ki Rossi, aki azt is elmondta, a tervek szerint május 13-án hirdet keretet a Nemzetek Ligája-találkozókra, a magyar bajnokság május 15-én zárul, az összetartást pedig május 23-án szeretné kezdeni.

Kisbenedek Attila / AFP

A válogatott meghatározó játékosairól az olasz szakember azt mondta, öt olyan futballista van, aki a német Bundesligában szerepel, őket automatikusan be kell hívni, mert összesen ennyi az a labdarúgó, aki topligában játszik.

„Esetükben nincs lehetőség a mérlegelésre, rájuk szüksége van a nemzeti csapatnak, ennek azonban árnyoldala is van: ha közülük valaki hibázik, akkor súlyos kritikát kap, ami nem minden esetben jogos” – jelentette ki a kapitány, és példaként említette a szerbek ellen nagy helyzetet kihagyó Szoboszlai Dominikot, aki az RB Leipzigben nyújt jó teljesítményt az utóbbi hetekben.

Technikailag a magyar válogatott legjobbja, aki sokat fejlődött futásteljesítményben és harci kedvben, így a mérkőzések minden szakaszában hatékonyan tudja segíteni a csapatot. Nem lehet ugyanakkor elvárni tőle, hogy 20 évesen minden meccset ő döntsön el, el kell fogadni, hogy ő is hibázhat

– mondta Rossi, aki a Freiburgban légióskodó Sallai Rolandot is óriási tehetségnek nevezte. Szerinte a szélső gyors és technikás, és már bizonyította, hogy képes harcolni és küzdeni, ezt pedig a kapitány szintén nagyra értékeli.

A Fenerbahcéban szereplő és most sérüléssel küzdő Szalai Attilával a kapitány csütörtökön egyeztetett, a védő azt mondta neki, hogy a török klub orvosi stábjával egyetértésben állapotfenntartó terápián vesz részt, valamint igyekszik nagyjából négy héten belül visszatérni a pályára.

Mérsékelten optimista vagyok a bevethetőségével kapcsolatban.

A magyar válogatott a június 4-i, angolok elleni meccs után három nappal Olaszország vendége lesz Cesenában, majd június 11-én a németek következnek hazai környezetben, június 14-én pedig Anglia lesz az ellenfél Wolverhamptonban.

Olvasói sztorik