Magyar foci

„Büszke vagyok” – Schäfer Andrásnak nehéz lehet választania 2021 sikereiből

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„Először azt sem tudtam, hogy mi ez az egész. De ahogy utána olvastam, akkor az volt bennem, hogy ez elég nagy dolog. És büszke is vagyok rá” – nyilatkozta a DIGI Sport híradójának Schäfer András, akit 2021-ben az MLSZ az év labdarúgójának választotta.

Kapcsolódó
Válogatott focisták kerestek legjobban a magyar sportolók közül
Az olimpiai bajnokok sem érik el a fizettségüket.

A 22 éves Schäfernek nemcsak itthon ismerik el a teljesítményét; klubcsapata, a Dunaszerdahely szurkolói szerint a DAC-ban is ő volt az őszi szezon legjobbja.

„Arra jobban számítottam. Úgy voltam vele, hogy a kapusunk és köztem fog eldőlni, hogy ő lesz vagy én (az őszi szezon legjobbja). Végül én lettem, aminek nagyon örülök, és ezt szeretném is megköszönni a szurkolóknak.”

Bőven akadnak szép emlékei 2021-ből a korábban Olaszországot is megjárt játékosnak.

Mondhatom az Európa-bajnokság, az egész másfél-két hónap csodálatos volt. Vagy akár most a végén a lengyel meccs, a Wembley-ben a döntetlen. Voltak olyan események, amelyek széppé tették ezt az évet

Ha a DAC-ra gondolok, akkor a rangadók jutnak eszembe, a Slovannak gólt is lőttem. Ez számomra örök emlék marad.”

A válogatottban 2021-ben tizenegy mérkőzésen lépett pályára és 3 gólt szerzett. A nemzeti tizenegy remek Eb-szereplése és halványabb őszi teljesítménye kapcsán megfigyelhető, hogy a nagycsapatok ellen felszívja magát a válogatott, de a velünk papíron azonos erősségű együttesekkel szemben inkább a görcsösség mutatkozik meg.

„Talán azért, mert a keretünk inkább a stabil védekezésre van beállítva. Az Eb előtt volt egy hónapunk felkészülni a topcsapatokból, most pedig a válogatott szünetben két-három napunk volt csak az adott ellenfélből felkészülni. Nyilván ez nem kifogás, hiszen a többi válogatottnak is ennyi ideje van, csak úgy gondolom, hogy nem adaptálta ennyire a csapat ezt a kisebb csapatok ellen.”

Schäfer sokoldalú középpályásnak gondolja magát, számára nem probléma, ha mást kérnek tőle a válogatottban, és mást a klubjában.

„Joao (a DAC vezetőedzője) sokkal támadóbb szellemű szerepkört szán nekem, nyilván ez a játékoskerettől is függ, illetve attól is, hogy milyen rendszerben szeretne játszani. A szövetségi kapitánytól később már inkább védekezőbb szerepkört kaptam.”

Egy ilyen hosszú év után a családdal tölti az ünnepeket, hogy aztán feltöltődve vágjon bele a következő év kihívásaiba.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik