Magyar foci sport

Nyomornegyedben, patkányok között élt az Újpest egykori válogatott védője

64 évesen, 2014. április 15-én halt meg Kolár Endre, az Újpest egykori ötszörös bajnok, ötszörös válogatott labdarúgója. A körülményekről azonban keveset lehetett tudni, egészen mostanáig: Dunai Ede író az Idegen földbe temetve című könyvben dolgozta fel élete tragikus történetét.

Kolár tagja volt az 1972-73-as, az 1973-74-es, az 1974-75-ös, az 1977-78-as és az 1978-79-es bajnokcsapatnak, 1969-ben és 1975-ben is kupát nyert. Az Újpesttel bejutott a Bajnokcsapatok Európa Kupája elődöntőjébe 1973-74-ben. A magyar válogatottban 1973-1975 között öt találkozón szerepelt.

Kapcsolódó
Kidobott pénznek látja az elmúlt tíz év akadémiai képzését a Kisvárda sportigazgatója
Révész Attila úgy érzi, a DAC-hoz távozó edzője cserbenhagyta.

1982-ben Finnországba, a Haka együtteséhez igazolt. 1987-ig a Valkeakosken Haka, 1988-89-ben a Finnairin Palloilijat (FinnPa), majd 1989-90-ben a Hangö Bollklub játékosa volt. 1982-ben és 1985-ben csapatával megnyerte a Finn Kupát, az 1983–84-es idényben a legjobb nyolcig jutott a Hakával a Kupagyőztesek Európa-kupájában.

Noha visszavonulása után elsősorban az üzleti életben tevékenykedett, 1991-től edzőként is dolgozott Finnországban, a FinnPa, a Järvenpään Palloseura, a Vantaan Pallo-70, s végül a Musan Salama együttesénél.

Miután itthon börtön fenyegette egy ügyben (amelyben később ártatlannak nyilvánították), a Fülöp-szigetekre szökött, de elfogyott a pénze.

„Végtelenül intelligens ember volt, talán túlságosan jó. Bandi nem akart kéregetni. Nem ivott, nem dohányzott. A végén iszonyatos fájdalommal küszködött, de gyógyszerre nem futotta. Egy vödörben végezte el a szükségleteit. Csapvizet ivott, ami újabb betegségekkel fertőzte meg, és lefogyott 48 kilóra, öngyilkos akart lenni” – mesélte Dunai Ede a Blikknek.

A focistáról készült könyvbe az általa írt levelek is bekerültek, megmutatva, hogyan teltek a napjai.

„Összesen annyi ruhám van, amennyi rajtam lóg. Szakadt és koszos mind. Ennyim maradt… Ha legalább orvosra és gyógyszerre lenne pénzem… A hónap utolsó napjaira már kajára se marad. Olyankor jó esetben kukoricadarát eszem sóval és vízzel… Volt, hogy öt napig egy falatot sem ettem. A nyomornegyed közepén áram és víz nélküli viskóban élek.

A földön, koszos pokrócon alszom, hangyák, legyek, szúnyogok és patkányok társaságában. Majd szétmegy a fejem, ahogy zümmögnek, csípnek, cincognak és vinnyognak. Amit látnak, mindent megrágnak. De legfőképpen engem. Kiszívják a vérem az utolsó cseppig…

Az író azt mondta, szeretné, ha sikerülne négymillió forintot összegyűjtenie, hogy legalább a futballista földi maradványait hazahozhassák.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!