Magyar foci sport

A Fradi három év alatt majdnem összefocizta a Groupama Aréna építési költségeit

Harmadik éve a Fradi éves költségvetésének nagyobbik fele valós teljesítményen, piaci alapú bevételen alapszik. És ez nagy szó.

Amióta a magyar futballba tao formájában ömlik az adóforint, több NB I-es klub vezetésének is meg lehetett volna az esélye arra, hogy olyan szakmai- és gazdasági alapú fejlődési ívre állítsa a működést, amely hosszú távon megteremti a piaci alapú talponmaradás esélyét.

Például a Vidinek is lehetett volna erre sansza, de szögezzük le, úgy tűnik, tíz év alatt csak a Fradinak sikerült mindez. A Ferencváros mondhatja el magáról, hogy

  • növelni tudta a nézőszámát,
  • a klub szponzorai között fellelhető valós (értsd, nem államilag odarendelt), kölcsönös előnyök mentén együttműködő reklámpartner,
  • nem viszi a pénzt, hanem nyereséget termel a stadionműködtetése,
  • hovatovább három éve folyamatosan európai kupa csoportkörébe jut.

Az első három sem elhanyagolható, ellenben nyilvánvalóan a Fradi egyre növekvő, 2021-re egyes információk szerint 25 millió eurót (9,125 milliárd forintot) is meghaladó éves költségvetésének legnagyobb bevételi oldalát az utolsó pont adja.

Az nso.hu gyűjtése szerint

  • két éve az EL-ben mindennel együtt 5,8 millió euróval (cc. 2,12 milliárd forinttal),
  • tavaly a BL-ben 18.08 millió euróval (cc. 6.6 milliárd forint),
  • míg idén eddig a BL-rájátszásért és az EL-csoportkörös teljesítményért 9.26 millió euróval (cc. 3,38 milliárd forint) már biztos hízott a bankszámla, de a közvetítési díjak és az UEFA-együttható alapján elosztásra kerülő összegből még tövábbi forrásra számíthat a klub.

Az elmúlt három évben tehát a Fradi csak az UEFA-tól több, mint 12 milliárd forintot focizott össze. Szó szerint. Ez majdnem fedezi a 2014-ben átadott Groupama Aréna építési költségeit.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!