Magyar foci

Marco Rossi: Nemzeti hősökből idióták lettünk pár hét alatt

Ben STANSALL / AFP
Ben STANSALL / AFP

Érzelmi hullámvasútra ültek a magyar focidrukkerek az elmúlt hónapokban, mert míg a nyári Európa-bajnokságon sikerült döntetlent játszani a franciákkal és a németekkel, és percekre volt a továbbjutás, addig az ősszel sorra jöttek a fájó vereségek a világbajnoki selejtezőben. Így hiába az angliai, tényleg bravúros döntetlen, lényegében biztos, hogy nem leszünk ott a katari világbajnokságon.

Kapcsolódó
Minden szinten a magyar csapat kezére játszott az angol válogatott
A magyar válogatott sokkal jobb játékot produkált a Wembleyben, mint néhány héttel korábban a Puskás Arénában, de ehhez kellett egy nagyon gyengén játszó angol csapat is. Elemzés.

Marco Rossi, a válogatott szövetségi kapitánya a molcsapat.hu-n értékelte az elmúlt időszakot, és rámutatott arra is, miért nem jöttek az eredmények. Mint mondta, teljesen más állapotban vágott neki a csapat a vb-selejtezőknek, mint ahogyan az Eb-t lezárta a nyáron, és nem is mindenki érkezett megfelelő fizikai állapotban szeptemberben a csapathoz, de ez szerinte még a kisebbik baj volt.

A nagyobb sokkal inkább emberi, mint szakmai probléma volt: a játékosok nyugodtabbak, lazábbak voltak, és nem tudtak megfelelő mentális állapotban pályára lépni. Ennek volt köszönhető, hogy az angolok ellen a hajrában teljesen szétestünk

– magyarázta Rossi, aki szerint stábjával érezték a veszélyt, de aztán az angolok elleni mérkőzést követően kiesett a csapatkapitány, Szalai Ádám is, ez pedig végképp nehézzé tette a dolgot.

A sokat kritizált csatár kapcsán elmondta, ő a meghosszabbított keze a pályán, az öltözőben pedig igazi vezér. Ha játszik, akkor a csapat végig koncentrált marad és betartja a taktikát. Ő miatta próbálkozott taktikai váltással is az októberi selejtezőkön, az angliai 1-1 is mutatja, hogy működött a dolog úgy-ahogy.

„Nem akarok senkit megsérteni, de rengeteg NBI-es meccset látok, és hiába kerestem hasonló karakterű játékost, kijelenthetem, hogy Ádámon kívül jelenleg nincs ilyen magyar csatár. Erős kijelentésnek tűnhet, de a magyar bajnokságban pillanatnyilag nincs nemzetközi szinten bevethető középcsatár” – mondta még Szalai kapcsán.

Ami igazán megviselte, azok a szurkolói reakciók voltak, megviselték érzelmileg az elmúlt hetek. Abban bízott, sikerült felépíteni valamit a csapatával, amit pár rossz eredmény nem tud elsöpörni. Elolvasott pár cikkcímet és véleményt, és nem értette, mi történik.

Aztán elkezdtek jönni a gyalázkodó üzenetek, méghozzá privátban, és ettől végképp elkeseredtem. Nemzeti hősökből idióták lettünk alig néhány hét leforgása alatt

– így Rossi, aki emocionális pasasnak tartja magát, sokszor a szívére hallgatva hoz meg döntéseket, ezért is választotta a pénz és a topligás ajánlatok helyett a válogatottat, amellyel 2025-ig hosszabbított.

Úgy látja, hogy azt kellene itthon megérteni, ha csak pusztán a játéktudás döntene, akkor a magyar válogatott többnyire kikapna. De a csapat szervezettséggel és okos taktikával bravúrokat ért az elmúlt években, ám úgy érzi, sokan ezt már elvárják, hogy ez mindig így legyen. Mert nekünk csak tökéletes játékkal van esélyünk, de nem lehet elvárni, hogy mindig tökéletesen játsszunk. „Vékony a jég, amin járunk, mégis egészen jól haladunk előre. Tudtuk, hogy néha be fog szakadni alattunk, csak arra nem voltunk felkészülve, hogy ezt sokan ennyire képtelenek elfogadni tőlünk” – magyarázta, hozzátéve, hogy a magyar játékosok tiszteletet érdemelnek, nem pedig gyalázkodást, ha épp nem sikerül.

Kapcsolódó
A magyar válogatott elérte a plafonját, és ezen nem egy új kapitány tudna változtatni
Az összességében csalódást keltő szeptemberi mérkőzések után hazai pályán Albánia ellen sem tudott javítani a magyar labdarúgó-válogatott, de mennyiben hibás ebben Marco Rossi? Elemzés.

Megkérdezték tőle, hogy vajon nem ez-e a legtöbb, amit ki lehet hozni ebből a magyar válogatottból.

Ha így gondolnám, már nem én lennék a szövetségi kapitány, hanem egy klubcsapatot irányítanék valahol. Pont azzal szeretném bizonyítani, hogy másként látom a kérdést, hogy itt vagyok, és a magyar válogatottért dolgozom minden erőmmel

– úgy érzi, van még feljebb és ő akar lenni az a kapitány, akik végigkíséri az úton a csapatot.

„Erről győzött meg az angliai mérkőzés is. Őszintén szólva nem számítottam rá, hogy pontot szerzünk, hiszen az Európa-bajnokságon látott kezdőcsapatunk fele hiányzott az Eb-döntős otthonában, és a többi előjel sem volt éppen kezdvező. A döntetlenben az volt a legjobb, hogy egyrészt visszataláltunk azokhoz az erényekhez, amiknek köszönhetően sikerrel szerepeltünk az utóbbi időszakban, másrészt (és ez a fontosabb), hogy a játékosaim saját magukban megtalálták azt az extrát, amivel pontot hozhattunk el az angoloktól. Ez minden játékosnak a személyes harca volt, mélyre kellett nyúlniuk, hogy megtalálják, ami az utóbbi hetekben néhol hiányzott, de megtették, és ezért nagyon büszke vagyok rájuk.”

Olvasói sztorik