Magyar foci bajnokok ligája

Hajnal Tamást váratlanul előléptette Kubatov

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Egy nappal a Young Boys-Ferencváros Bajnokok Ligája playoffmérkőzés előtt a Fradi két vezetője, Kubatov Gábor klubelnök és Orosz Pál, a futball Zrt. vezérigazgatója a sajtó rendelkezésére állt, ám a Groupama Arénában megtartott szeánszon rendhagyó módon a két sportvezető konkrét mondandó, cél nélkül érkezett, majd ült le a megjelent médiaképviselők elé, akik így azt a feladatot kapták, hogy bátran és tabu nélkül kérdezzenek.

Az alábbiakban csoportosítjuk a felmerült témákat, illetve a felvetésekre érkező sportvezetői válaszokat szerkesztett formában közöljük.

Szerhij Rebrov távozása

Tizenegy éve vagyunk benne a fociban. Rebrov döntése ezért ugyan meglepetésként ért, de csalódást nem okozott. Szergej többet keresett egy év alatt, mint az összes futballedző Magyarországon – de sikeres volt.

A közös siker pedig csapatot kovácsol. Képzeljék el, mi lett volna a csapattal, ha februárban leballagunk az öltözőbe, és közöljük: srácok, Rebrov felmondott! Mit tesznek, hogyan játszanak a következő három hónapban a játékosok? Mit csinálnak, hogyan szedik szét a csapatot a menedzserek? Így is nehéz helyzet alakult ki, hát még úgy! Részünkről racionális, mintsem emocionális döntés született abban, hogy a bejelentése után nem marasztaltuk, nem álltunk le alkudozni Rebrovval. Ha a háttérben ezt tesszük, most itt állnánk edző nélkül” – érvelt az elnök.

Kapcsolódó
Hajnal Tamás: Rebrov azt éreztette, mintha a klubnak kettőnk között kellett volna választania
Három évig dolgoztunk együtt Rebrovval, de soha nem mondta a szemembe, hogy problémája lenne velem – mondja Hajnal Tamás, az FTC sportmenedzsere, miután a távozó edző megjegyezte, hogy volt valaki a vezetőségben, akivel nem jött ki. Hajnal beszélt a két igazolásról, ami állítólag feldühítette Rebrovot, valamint arról, mi kellene ahhoz, hogy több magyar legyen a Fradi kezdőjében. Interjú.

Peter Stöger vs Szerhij Rebrov

„Szergej magának való, határozott individuum, akivel talán nekem volt még a legjobb kapcsolatom. Peter Stöger hozzá képest egy csöndes, bölcs, legfőképp maximálisan csapatember. Meg is lepődtünk milyen jó vele futballról beszélgetni. Sosem szólt eddig egyetlen játékoshoz sem indulatból. De konkrét. Elmondja: ha nem jó a hozzáállásod, a testbeszéded az edzésen, nem kerülsz a kezdőbe. Ha eztán sem javul, a kispadról is leszorulsz. Mindezt tök nyugodtan, tényként közli, de be is tartja. Akadt játékos, aki egyből megértette, másnak hosszabb idő kellett, lehet lesz olyan, aki sosem érti meg. Stöger két évre szerződött. Voltak vele kapcsolatban kétségeim, de félelmem sosem. A kétséget az okozta vele kapcsolatban, hogy kinevezése után a nyári 1-2 hónap elég-e ahhoz, hogy hazai, főképp nemzetközi szinten is bitonyítson” – magyarázta Kubatov Gábor.

Illyés Tibor / MTI

Játékospolitika

Az elnök szerint átalakul a futball, ezt az olyan nagy klubok csődje is jelzi, mint a Barcelona, vagy a Real Madrid. Ez viszont lehetőség arra, hogy csökkenjen a szakadék a világelit és a középcsapatok között. A lényeget úgy foglalta össze, hogy:

Kormányoktól függetlenül úgy építjük a csapatot, hogy bármilyen körülmény, széljárás mellett talpon tudjon maradni. Ebben fontosak az UEFA-bevételek és a játékospolitika is.

Orosz Pál szerint tanultak a korábbi hibákból, ezért évek óta nyárra kész csapattal állnak az európai kupaküzdelmek elé. „Ez óriási terhelés, kétszer annyi meccset jelent, ezért olyan bő a Fradi kerete. A cél, hogy minden poszton két azonos képességű játékos legyen” – fogalmazott a vezérigazgató.

A 24.hu kérdésére, miszerint a nemzetközi kupabevételek mellett lehet-e kifejezett cél, hogy az elmúlt évek minuszos eredménye után egyszer a Fradi játékos adás-vételének is pozitív legyen a mérlege, Kubatov úgy felelt:

Azért invesztálunk külföldi játékosokba, hogy sikereket érjünk el. A csapat sikere pénzügyi sikerrel, bevétellel is jár, lásd az UEFA-, a reklámbevételeket, de siker például a Fradi játékoskeretének az értéknövekedése is. Azonban eladni is tudni kell. Nekünk más attitűdöt kell képviselnünk e téren. Azt, hogy tudsz-e úgy eladni, hogy jobbat vegyél az árából. Nyugaton a 22-23 éves játékos piacképes, a 26-28 már csak Arábiában, Ázsiában az.

Az elnök külön kiemelte, mekkora sportszakmai siker, hogy a Szerbia legnagyobb tehetségének tartott, 20 éves  Zeljko Gavric nem valamelyik nyugat-európai bajnokságot, nem az ex jugoszláv kirakatcsapatot, a Dinamo Zagrebet, hanem a Fradit választotta következő állomásaként, akár ugródeszkaként.

Kapcsolódó
Befutott a Ferencváros nyári nagy fogása
Információinknak megfelelően 20 éves szerb válogatottat igazolt a magyar bajnok.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a transfermarkt.com szerint 4,5 milliót érő szerb válogatott szélső a Ferencváros igazolási lehetőségeinek a felső határa-e Kubatov úgy felelt, nem lehet ezt kijelenteni, mert mindig magasabbra vágynak.

„Az is siker, hogy az egyes játékosok, a keret értéke az eredményeknek, az EL-, a BL-körnek hála felértékelődik. A cél, hogy stabilan Közép-, Kelet-Európa meghatározó futballklubjává váljunk. De ennek elérése érdekében nem csak a csapat a fontos. A közönség, a kiszolgálás, az edzőközpont, a munkatársak, stb., mind-mind apró szeletet tesznek hozzá az egészhez.

Megjegyzem, Hajnal Tamás komoly munkát végez, őt hasonlóan nehéz lesz megtartani, mint egy-egy jó játékost. Meg is ragadom az alkalmat, hogy bejelentsem: sportigazgatóvá lép elő sportmenedzserből.

Magyar vs külföldi

Arra a kérdésre, hogy miért nincs több magyar a kezdőben, Orosz azt felelte, nehéz megugrani a Fradi jelenlegi szintjét, ráadásul „olcsóbban veszünk Tokmacot, mint egy magyar fiatalt, mert amint meghallják itthon, hogy a Fradi az érdeklődő, azonnal belép egy jelentős szorzó, mondván, nektek van pénzetek.” Ezért egyelőre az is büszkeséggel tölti el a klubvezetést, hogy eközben 30 Fradi kötődésű játékos futtballozik az NB I-ben. „De ma már van a keretben egy 18 éves Csontos Dominikunk, egy 20 éves Szánthó Regőnk. Van további 2-3 potenciális fiatal játékosunk, akik ott toporognak a kapuban. Tény, e téren lassan lépünk előre, de a cél, hogy évente egy saját nevelés kerüljön fel az első csapat keretébe” – egészítette ki a témát Kubatov Gábor.

Európa Liga, és/vagy Bajnokok Ligája, illetve meccshelyszínek

És akkor az aktualitás: egymás követő harmadik alkalommal jutott a Fradi csoportkörbe. Az EL már biztos, de akár Bajnokok Ligája is lehet belőle. Kubatov, ha már választani kellene egy EL-nyolcaddöntő, netán -negyeddöntő, vagy a BL-csoportkör között, utóbbira tenné a voksot:

Azért a BL, mert egyelőre a csoportkör a mi szintünk, bármelyik is legyen az. Itt kell stabilizáljuk magunkat, majd ha ez sikerült, akkor álmodhatunk a következő lépcsőfokról, hogy tavasszal, az egyenes kieséses szakaszban is legyünk érdekeltek.

A tavalyi BL-csoportkörben a maga nagyjából 30 millió eurós költségvetésével a Fradi magasan a legszegényebb klub volt, de a 2019/20-as EL-ben is az utolsó négybe tartozott a negyvennyolcból. „Éppen ezért nagy szó, hogy harmadik éve csoportkörbe jut a klub. Annak érdekében, hogy ezt a trendet jövőben is tartani, erősíteni lehessen, az a kérdés sem lehet érzelmi, hogy a BL- vagy az EL-csoportkörben a nagyobb nevű ellenfeleinket, esetleg sztárcsapatokat a Puskás Arénában, vagy Groupama Arénában fogadjuk. Szívem szerint csak az utóbbit, a hazai pályát használnánk, hiszen a szurkolóink és a csapat is itt érzi magát otthon, itt varázsolnak semmihez sem fogható atmoszférát. Ezért egy fél házzal kecsegtető Puskást semmiképp sem cserélném el a Groupamával. De a telt házast racionális okokból mindenképp” – fogalmazott az őszi meccsek helyszínével kapcsolatban az elnök. Nyomatékul hozzátette,

3 milliárd forint a bevételkülönbség egy-egy Groupama Arénában vagy Puskás Arénában tartott telt házas meccs között. Ultrák, szurkolók vs klub

„A szurkoló önálló egyéniség, nem lehet láncra verni. De el lehet mondani nekik, minek mi a következménye. A szívem szakad meg, de egy hanggránát miatt most épp egy felvidéki szurkolónkat kell kizárjuk fél évre. De az is a szurkolóink eredménye, hogy egyre kevesebb az obszcenitás.

Ez a most tapasztalt, nemzetközi szinten is irigyelt szurkolói magatartás a közös, tízéves párbeszédünk, együttműködésünk munkájának a gyümölcse.

Ennek köszönhetően a szurkolóink húsz százaléka ma már nő. A családi szektorban további lépéseket teszünk az érdekükben, mert harminc százalék elérése a cél. Európában nincs még egy olyan klub ahol tíz év alatt megduplázták volna a nézőszámot. Nálunk 5500-ról 11 ezerre emelkedett az átlagnézőszám” – fogalmazott Kubatov Gábor.

Olvasói sztorik