Digi Sport
Magyar foci

Marco Rossi: Csodák vannak, de az elérhető célokra kell gondolnunk

Marco Rossi, az Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozott a Digi Sportnak a közelgő tornáról. Az olasz edző azt mondta, ahhoz, hogy megálljuk a helyünket, kiváló csapatszellemre, egymás tökéletes megértésre lesz majd szüksége a csapatnak, a játékosoknak áldozatokat kell majd hozniuk egymásért.

Az egyéni képességekben a csoportellenfeleink lehet előrébb járnak, de megfelelő csapategységgel sok nehézséget át lehet hidalni – persze nem minden különbséget lehet így eltüntetni. Emlékezetes, a görögöknek 2004-ben, Dániának 1992-ben azért sikerült.

Voltak korábban példák a csodára, de nekünk azokra a célokra kell gondolnunk, amelyek valóban elérhetők.

A realitás talaján kell maradnunk. Tudnunk kell, kik vagyunk és hol tartunk. Emellett 110 százalékban eltökéltnek, fókuszáltnak kell lennünk a saját feladataink elvégzésében, és nagyon alázatosnak kell maradnunk. Ez a legfontosabb, az alázatosság” – mondta Rossi, aki a szurkolóknak is megüzente, hogy az elvárásokat tekintve a földön kell maradni.

„Tudjuk, hogy a futballban bármi megtörténhet, minden bajnokságban, minden egyes nagy tornán. A fociban éppen ez a csodálatos, hogy néha váratlan fordulatok történnek.

Nem tudom azt mondani a szurkolóknak, hogy ne álmodjanak, hiszen ezt a mi játékosaink sem tudják megtenni.

A valóságban keményen dolgozunk, a saját feladatainkra koncentrálunk, de természetesen mindenkinek van egy álma. Azt ígérhetjük, hogy a lehető legtöbbet fogjuk kihozni magunkból. Ha a szurkolók azt látják, hogy az utolsó pillanatig küzdünk, azt igenis el fogják ismerni akkor is, ha nem nyerünk, vagy ha nem okozunk meglepetést az eredményt tekintve. De bármilyen sikerről is beszélünk, szervezettség nélkül nem lehet elérni semmit, még azt sem, hogy megfelelő módon küzdjünk” – mondta az olasz szakember.

Kapcsolódó

Azt egyelőre nem tudni, hogy a magyar csapat legnagyobb sztárja, Szoboszlai Dominik milyen állapotban lesz az Eb idején, ő nem is játszott az elmúlt fél évben, Rossi majd június 1-jén közli, hogyan döntött vele kapcsolatban, akkor hirdeti ki ugyanis a végleges keretet. De a kapitány szerint Szoboszlain kívül is vannak fontos csapattagok, motivátorok.

Van egy fantasztikus csapatkapitányunk, Szalai Ádám. Nem hiszem, hogy az ő motivációs képességeit be kellene mutatnom, de vannak mások is, akik igazi egyéniségek.

Ha egy másik nevet kell mondanom, akkor Nikolics Nemanját említeném. Sokan csak mint játékost ismerik, de higgyék el, óriási segítséget nyújt minden egyes edzésen, rendkívül fontos szerepe van abban, hogy kellően erős a csapatszellem.”

Kapcsolódó
A Benzema-sztori: a center, aki Deschamps utolsó jokere
Didier Deschamps, a francia futballkapitány félretette korábbi sérelmeit, és meglepőt húzott. Ám a döntés időzítése és Karim Benzema válogatottbéli múltja kétkedésre ad okot.

Marco Rossi egyetért azzal, hogy az Eb halálcsoportjában a vb-címvédő franciáké a legerősebb válogatott, a játékosok értéke, a világranglista-helyezésük és sok más mutató miatt is azt mondhatjuk szerinte, hogy ők az egyik legnagyobb esélyesei az Európa-bajnokságnak. És hogy mit szól Karim Benzema visszatéréséhez?

„Azt hiszem, hogy az ő visszatérésével nekünk még nagyobb esélyünk lesz a győzelemre. Természetesen csak viccelek. Mindenki tudja, milyen fantasztikus játékos, hogy milyen képességei vannak, ugyanakkor a franciák erejét jelzi, hogy nélküle is elképesztő kerettel rendelkeznek, nem hiszem, hogy nélküle gyengébbek lennének.”

Rossi úgy látja, hét-nyolc hasonlóan erős keret lesz majd a tornán, a franciák mellett a belgákat látja még a legesélyesebbnek.

A magyar válogatott jelenleg Ausztriában edzőtáborozik, majd június 4-én Ciprus, négy nappal később Írország válogatottja ellen lép pályára felkészülési mérkőzésen. Az Európa-bajnokságon június 15-én a címvédő portugálokkal, négy nappal később a világbajnok franciákkal találkozik a csapat a Puskás Arénában, majd június 23-án a 2014-ben vb-aranyérmes németek ellen Münchenben zárja a csoportkört.

Olvasói sztorik