Magyar foci

Marco Rossi: Ha azt mondanám, tudjuk, hogyan állítsuk meg Lewandowskit, idiótának tűnnék

Ozan KOSE / AFP
Ozan KOSE / AFP

Csütörtökön kezdi a magyar labdarúgó-válogatott a 2022-es világbajnokság selejtezősorozatát, és egyből egy kőkemény ellenfél jön szembe: Lengyelország a bombaformában focizó Robert Lewandowskival a csatársorban. A mérkőzés kapcsán a lengyel sportújság, a Sportowe Fakty készített egy hosszú interjút Marco Rossival, a magyar csapat szövetségi kapitányával, amiben az olasz edző elmondta: egyértelmű, hogy a lengyel és az angol csapat kiemelkedik a csoportból, de szerencsére a papírforma egy dolog, így hiába tűnik nehéz feladatnak, meglepetéssel nyitnánk a sorozatot.

Természetesen Lewandowski is szóba került, aki a Bayern München hétvégi bajnokiján három gólt szerzett, de az egész szezont nézve 36 mérkőzésen 42 találatnál jár. Rossi szerint ő most a legjobb játékos, senki sem hasonlítható most hozzá a világon. Megkérdezték, megvan-e a terv, amivel meg lehet állítani.

Egy olyan emberről beszélünk, aki a szezonban a legtöbb gólt szerezte. Ha azt mondanám, hogy igen, megvan a tervünk arra, hogyan semlegesítsük, és ezt meg is csináljuk, komplett idiótának tűnnék.

Lényegében lehetetlen megállítani, több gólt szerzett, mint ahány mérkőzésen játszott. Ugyanakkor természetesen megpróbáljuk. Ha a játékosaim a legjobb formájukat nyújtják, talán van rá lehetőség, de semmire sincs garancia” – mondta Rossi.

Szoboszlai Dominikól elmondta, sok játékost látott már életében, de senki sem rúgta úgy a szabadrúgásokat, mint a Lipcsébe szerződött labdarúgó, aki kivételesen bánik a labdával. Úgy látja, a következő két év döntő lesz a karrierjében, rendkívül fontos, hogy a Leipzignél hogyan fejlődik tovább. Most ugyanakkor az a legfontosabb, hogy felépüljön a sérüléséből, és hogy a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon bevethető legyen.

Kapcsolódó
Szoboszlai az Eb-ről is lemaradhat? Várni kell még a visszatérésre
A Lipcse 20 millió eurós igazolásának bemutatkozása még várat magára. Német lapok szerint az sem kizárt, hogy csak a következő szezonban léphet ismét pályára.

Rossi örül annak, hogy Paulo Sousa lett a lengyel válogatott kapitánya, más kérdés, hogy a selejtező szempontjából a magyar csapatnak ez nem olyan jó hír, a portugált jó edzőnek tartja, így még nehezebb lesz nekünk Lengyelország ellen. A kapitány megjegyezte azt is, hogy lehet nem lesz népszerű a véleménye, de ő Sousa elődjének, Jerzy Brzęczeknek a munkájával is elégedett volt kívülről nézve, vele harcolta ki a csapat az Európa-bajnoki részvételt.

Érintettek egy érdekes témát is: Marco Rossi szerint a jövő vezetőedzői majd a lelátón foglalnak helyet. Egyszerűen jobban átlátják onnan a játékot, olyan dolgokat is észre lehet venni onnan, amit a kispad előtt állva nem.

Az interjú végén visszakanyarodtak a vb-selejtezőre, Rossi pedig elmondta, hogy valóban kemény a csoport, de ő soha semmit sem kapott ingyen az életében, a kemény munka mégis mindig kifizetődött. Példaként hozta fel a Nemzetek Ligáját, amikor is a sorsolás után az olasz kollégái a hátát veregették, mondván sok sikert az orosz, szerb, török, hármas ellen, erre a magyar válogatott megnyerte a csoportját és feljutott az elitbe.

Rendkívül fontos volt számomra, hogy nyomot hagyjak a magyar labdarúgásban. Ez már sikerült, de lehet, hogy itt még nincs vége?

A magyar válogatott csütörtökön 20.45-től játszik a Puskás Arénában, zárt kapuk mögött a lengyel csapattal, majd három nappal később San Marino, március utolsó napján pedig Andorra vendége lesz.

A védőink is Lewandowskiról beszéltek

Lovrencsics Gergő a lengyel csapatot erősebbnek tartja, mint azokat  a válogatottakat, amelyekkel a Nemzetek Ligájában játszottak, erről a hétfői sajtótájékoztatón beszélt.

 

„Főleg, mert van náluk egy Lewandowski” – utalt a Ferencváros védője a nemzetközi szövetségnél az elmúlt év legjobbjának választott támadóra a telki edzőközpontban tartott hétfői sajtótájékoztatón.

 

A csütörtöki, hazai mérkőzés előtt Lang Ádám is kitért a Bayern München csatárára, kérdésre válaszolva kiemelte annak a fontosságát, hogy a különböző meccsszituációkban képesek legyenek Lewandowski lépéseire reagálni.

 

„Valakinek mindig nyomás alatt kell őt tartani, ott kell mellette lenni” – hangsúlyozta.

Olvasói sztorik