Magyar foci bajnokok ligája

„1965-ben legyőztük a Juventust. Ma észre sem vesznek minket, akkora a szakadék”

Európa elkezdett rácsodálkozni a Bajnokok Ligájába 25 év után visszajutó Ferencvárosra, a BBC terjedelmes cikkben ír a Fradiról, amely Cristiano Ronaldo és Lionel Messi csapataival, a Juventusszal és a Barcelonával került egy csoportba.

A BBC megemlíti, hogy az általa a címben alvó óriásnak titulált Fradi az egyetlen olyan csapat, amelyik állva maradt azok közül, akik augusztus közepén, a selejtező első fordulójában is érdekeltek voltak.

Az is szóba került, mekkora lépés a BL-be jutás a klubnak, amely megjárta a másodosztályt is, és csak a harmadik idényben sikerült visszajutnia, ráadásul pocsék pénzügyi helyzetben volt.

A BBC idézi Orosz Pált, az FTC Zrt. vezérigazgatóját, aki azt mondta, a sorsolás közben azon imádkoztak a tévé előtt ülve, hogy nagy neveket kapjanak a csoportkörben.

„Ez egy ünnep a magyar futball számára. Hihetetlen élmény lesz a Barcelona és a Juventus ellen játszani. Ezek a csapatok még csak most kezdik a BL-t, mi viszont már elértük a célunkat. Az ő céljuk meg az, hogy megnyerjék a sorozatot. Az olaszok elleni meccs számomra különösen érzelmes lesz, mivel édesapám tagja volt annak a csapatnak, amely 1965-ban győzni tudott a Juventus ellen a Vásárvárosok Kupája döntőjében” – magyarázta Orosz.

A cikk megemlékezik az 1953-as, londoni 6-3-as magyar győzelemről az angolok ellen, ahogyan az 1954-es vb-döntőről is, amiről azt írja, Puskás Ferencéknek meg kellett volna nyerniük. Szóba került az 1956-os forradalom, és annak magyar futballt érintő következményei, valamint Albert Flórián Aranylabdája.

Megkapta a Fradi a receptet, hogyan lehet megfogni a Barcát
Váratlan vereséget szenvedett a Barcelona a La Liga hétvégi fordulójában, kérdés, meríthet-e erőt és ihletet ebből ma este a Ferencváros.

Orosz gyakran kérdezgette édesapját, hogy mi az oka annak, hogy az 1960-as években a Fradi legyőzte a Liverpoolt és a Juventust, ma viszont olyan nagy a szakadék ezen klubok, és a magyar csapatok között, hogy esély sincs őket utolérni.

1965-ban megnyertük a döntőt a Juventus ellen. Ma, ha lenéznek, nem is látnak meg minket, olyan nagy a különbség a két klub költségvetése között. A mi régiónkban nem tekintették a futballt a szórakoztatóipar részének, míg a Manchester United, a Real Madrid vagy épp a Juventus multinacionális vállalatok. De a Manchester Cityt is el lehet adni Tokióban vagy Kínában, mert egy világszerte ismert brand, ezt a 40-50 éves hátrányt nem lehet ledolgozni

– mondta Orosz.

A 21 órakor kezdődő Barcelona-FTC mérkőzést az M4 Sport közvetíti, a Rangadón online tudósításban követjük a történteket.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik