Magyar foci bajnokok ligája

A norvég bajnokság korábbi gólkirálya fedte fel a Fradi BL-ellenfelének gyenge pontját

A Ferencváros 25 év után juthat el újra a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Ehhez a norvég Molde FK-t kell kétmeccses párharcban felülmúlnia. A 2002 óta Norvégiában futballozó, jelenleg edzőként dolgozó korábbi tízszeres magyar válogatott csatár, Kovács Péter segítségével latolgatjuk az esélyt.

A Molde FK száztíz éves történetének első száz éve nem bővelkedett a futballsikerekben, viszont az elmúlt évtized annál inkább: a norvég klub valamennyi bajnoki címét ekkor szerezte (2011, 2012, 2014, 2019), és a négy kupagyőzelme közül kettő ugyanerre az időszakra (2013, 2014) esik.

A Manchester United BL-győztese hozta el a sikert

A játékosként a Manchester Uniteddel a többi közt Bajnokok Ligáját nyert Ole Gunnar Solskjær 2011-ben vállalta el korábbi klubja vezetőedzői posztját és ezt 2014-es első távozásáig (Cardiff City) stílusváltással, majd az azt eredményező két bajnoki arannyal és egy kupagyőzelemmel hálálta meg. Az őt váltó Tor Ole Skullerud ehhez még egy-egy bajnoki és kupagyőzelmet tett hozzá, de az utolsó, amely okán a csapat most a Ferencvárossal játszhat a BL-playoffban, már Erling Moe nevéhez fűződik.

Az ötvenéves jelenlegi vezetőedző egy megszakítással 2005 óta alkalmazottja Molde FK-nak, ismeri a klubot, mint a tenyerét. Solskjær második hároméves Molde-vezetőedzői ciklusának kezdetéig, 2015. augusztus 7. és október 21. között még megbízott vezetőedzője is volt az első csapatnak.

Erling Moe. Fotó: Metin Pala /Anadolu Agency /AFP

Amikor Solskjær 2018 decemberében elfogadta a Manchester United menedzseri posztját, Moe ismét megbízott edzővé lépett elő, majd a 2019-es norvég bajnoki rajt előtt megerősítették pozíciójában. Megbízatása a most futó norvég bajnoki szezon, azaz a 2020-as év végéig tart, azaz

nem mindegy számára, hogy nevéhez köthető-e majd a klub történetének második BL-csoportköre (1999-ben volt az első), vagy a 2012-13-as, és a 2015-16-os szezonhoz hasonlóan marad számukra az EL-csoportkör.

Moe megpróbálta továbbvinni azt az offenzív, gólerős Solskjær-stílust, amely ugyan 2018-ban csak második helyet eredményezett, de harminc forduló alatt 63 rúgott góljukhoz (2,1-es mecscenkénti átlag) képest a bajnok Rosenborg is csak 51-et szerzett. Az egyik legeredményesebb labdarúgójuk az akkor még 18 éves Erling Haaland (12 gól) volt, aki egy salzburgi csodaévet követően ma már a Dortmundban focizik. A 2019-es, bajnoki arannyal záródó szezonban a rúgott gólok mennyisége Moe-nál nemhogy csökkent volna, hanem 71-re és meccsenként 2,36-ra nőtt.

Mostanság akadozik a gépezet

Az április óta zajló Eliteserienben a Molde 18 fordulót követően 16 ponttal leszakadva a második helyen áll, és szinte esélye sincs a címvédésre. A július 19., a Strömsgodet elleni 4-0-s bajnoki siker óta kilenc meccsen mindössze háromszor hagyta el győztesen a pályát, és hatszor vereséget szenvedett, 18 gólt szerezett (volt 5-0-s és 4-1-es győzelme is), miközben 15-öt kapott.

Azt nem mondom, hogy az utóbbi időben gyengén játszottak, de tény, nem eredményesen. Szombati bajnokijukat láttam, halványan futballoztak. Tudni kell azonban, hogy szerdán, a Qarabag ellen hosszabbításos meccsük volt az BL-ben (0-0, majd büntetőkkel nyert 6-5-re a Molde – a szerk.), ezért Moe pihentetett pár meghatározó játékost és a többiek is fáradtak lehettek. A Fradi ellen nyilván a két stabil kezdő középhátvéd, és a gólfelelős, Leke Samson James is a pályán lesz

– válaszolta a szerda esti ellenfél formáját firtató érdeklődésünkre a Norvégiában élő Kovács Péter.

A tízszeres magyar válogatott csatár, aki a 2010-11-es, egy szezonos belga kitérőt leszámítva 2002 óta él és futballozik, illetve két éve edzőként dolgozik Norvégiában. Úgy látja, a nagy tét ellenére nincs komoly felhajtás a mérkőzés körül.

„Bár rendre követem a híreket, de eddig nem olvastam túl sokat a szerdai mérkőzésről. Hétfőn még Martin Ödegaard Real-debütálása jobban foglalkoztatta a sajtót, mint a BL-playoff, de kedden délelőtt sem a meccs, hanem a 24-szeres norvég válogatott csatár, Alexander Sørloth esetleges Lipcsébe igazolása a vezető téma a tv2.no oldalon” – mondta a norvég élvonal, az Eliteserie 2012-es gólkirálya.

Kovács Péter (jobbra) egy 2013-as, Debrecen elleni meccsen a Strömsgodset játékosaként. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Hozzátette, a Molde domináns játékstílust képvisel és ehhez a követelményhez alkalmazkodva a keretet rendkívül labdabiztos, fizikailag erős, labda nélkül is sokat futó, párharcokat kereső játékosok alkotják.

„Több játékrendszerben is képesek ezt a dominanciára törő stílust ráerőltetni az ellenfélre. Váltakozva használják a 4-3-3-as, vagy a 4-4-2-es felállást, utóbbit középpályán akár gyémánt alakzatban is. Ezért nehéz előre megmondani, a Fradi ellen melyikben lépnek pályára, vagy játék képének ismeretében melyikről melyikre változtatnak menet közben.

Ami biztos, a Fradinak a gyors szélsőkre, mint például Ola Brynhildsenre, a két középcsatárra Leke Sanson Jamesre és Ole Sebastian Sundgotra, illetve a kapitányra, a középpályán többnyire szabadabban szervező Magnus Wolff Eikremre érdemes odafigyelnie, mert remek labdarúgók

– adott betekintés a Kovács a Molde várható játékstílusára.

A magyar válogatottban egy gólt szerző csatár szerint a Molde leggyengébb pontja a védekezés. Mivel rendre támadó felfogásban játszanak, hajlamosak túlzottan kinyílni, ezzel egyrészt túl nagy területet engednek maguk mögött, másrészt gyakran kényszerülnek egy az egy elleni szituációba, így a hátsó négyest zavarba lehet hozni.

„A mindig dominanciára törekvő stílusa ellenére azt hiszem, a Molde a szerdai meccs első 60-70 percében visszafogottabb lesz, inkább a biztonságra törekszik majd. Azt nem mondom, hogy a továbbjutás kényszer, mert komoly költségvetésű, anyagilag kifejezetten jól működő klub, de a koronavírus-járvány miatt kieső közönségbevétel miatt az átlagosnál is nagyobb a tét. Nyilván a BL-csoportkörben megszerezhető eurómilliókkal a legkönnyebb pótolni kieső pénzt, ugyanakkor a Celtic és a Dinamo kiverése kellő tiszteletet követel a Fradi számára. De vigyázni kell, mert a Molde jelenlegi helyzete, eredményei nem tükrözik a csapat valós erejét.

A Fradinak jó esélye van a továbbjutásra, de semmiképp sem szabad a norvégok utolsó 6-7 meccse megtévessze, elaltassa a zöld-fehéreket

– összegzett Kovács Péter.

Bajnokok Ligája, playoff, első mérkőzés

Molde FK (norvég)–Ferencváros 

Időpont: szeptember 23., szerda, 21.00 óra
Helyszín: Molde, Aker Stadion
Játékvezető: Carlos del Cerro Grande (spanyol)

A visszavágó szeptember 29-én 21 órakor kezdődik.

Kiemelt kép: Ragnar Singsaas /Getty Images

Olvasói sztorik