Élő Magyar foci

Szoboszlai hatalmas szabadrúgásgóljával nyertünk Törökországban

Idei első tétmérkőzését játszotta a magyar labdarúgó-válogatott, amely 1-0-ra győzött Törökország vendégeként a Nemzetek Ligája B osztályának első fordulójában.

Féltettük a csapatot, hiszen Marco Rossinak 15 játékosról kellett lemondania különféle okok miatt, és főleg a hátvédsor tűnt hézagosnak. Rossi azt a felállást választotta, ami a Honvédnál a bajnoki címmel végződő 2017-es évben nagyon bejött, a három belső védő, Lang Ádám, Willi Orbán és Szalai Attila mellé a két szélen Holender Filip és Fiola Attila zárt vissza.

Az Eb-résztvevő törökök meglepően visszafogottan játszottak, a magyar válogatott pedig ezt kihasználva átvette az irányítást, és helyzeteket dolgozott ki, Sallai Roland pöckölésébe a török kapus bele tudott kapni, majd Cakir Holender szép csavarását is kitolta.

Aztán szerencséjük volt a törököknek, Szoboszlai Dominik lövésébe Sallai sarokkal ért bele, de a bal kapufa kisegítette a hazaiakat, akiket a felső léc is megmentett Holender látványos lövésénél.

A magyar válogatott összesen kilencszer próbálkozott az első félidőben, míg a törökök csak háromszor, ez is mutatja, hogy mi irányítottuk a meccset.

A második félidő elején a török csapat többet birtokolta a labdát, de megint nekünk volt helyzetünk, ám Sallai rálépett a labdára Szalai Ádám remek indítása után. A törökök egyetlen nagy lehetőségnél Nagy Ádám beérte a kilépő Burak Yilmazt, a középpályás lábán megpattanó lövést pedig Gulácsi Péter kiütötte.

Orbán fejesénél Cakir óriási bravúrral tartotta a 0-0-t, de a 80. percben ő is tehetetlen volt Szoboszlai szédületes szabadrúgásánál.

A törökök a bekapott gól után sem pörögtek fel, így a magyar válogatott 1-0-ra győzött, és 1984 óta először aratott sikert a rivális otthonában.

Folytatás vasárnap hazai pályán, zárt kapuk mögött a szerbeket 2-1-re legyőző oroszok ellen.

Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 1. forduló:

Törökország – Magyarország 0-1 (0-0)
Sivas, Yeni Sivas 4 Eylül-stadion
v.: Soares Dias (portugál)
Törökország: Cakir – Müldür, Demiral, Söyüncü, Meras – Ayhhan, Yandas (Kahveci, 58.) – Kutucu (Yazici, 46.), Calhanoglu, Kilinc (Karaman, 76.) – Yilmaz
Magyarország: Gulácsi – Lang, Szalai A., Orbán, Fiola – Nagy Á., Sigér (Schäfer, 60.) – Sallai (Kalmár, 81.), Szoboszlai, Holender – Szalai Á (Nikolics, 71.).
gól: Szoboszlai (80.)
sárga lap: Yilmaz (37.), Kahveci (91.), illetve Sigér (45.), Fiola (59.), Lang (75.)

 

A csoport másik meccsén:
Oroszország – Szerbia 3-1 (0-0)
gól:
Dzjuba (48., 81., az elsőt 11-esből), Karavajev (69.), illetve Mitrovic (78.)

 

B divízió, 4. csoport:
Bulgária – Írország 1-1 (0-0)
Finnország – Wales 0-1 (0-0)

 

A divízió, 4. csoport:
Ukrajna – Svájc 2-1 (1-1)
Németország – Spanyolország 1-1 (0-0)

 

C divízió, 3. csoport:
Moldova – Koszovó 1-1 (1-0)
Szlovénia – Görögország 0-0

 

D divízió, 1. csoport:
Feröer-szigetek – Málta 3-2 (1-1)
Lettország-Andorra 0-0

Kiemelt kép: MTI/AP

A második kapufánk

Holender gyönyörűen csavart, de a felső lécen csattant a labda. Pedig ez a mozdulat gólt érdemelt volna!

Érik a gólunk

Szoboszlai lövése levágódott a blokkról, aztán Sallai emelt a jobb oldalon zárkózó Fiola elé, akinek a beadására Szalai Ádám érkezett, de egy védő úgy érte bele a labdába, hogy azzal meg is mentette a csapatát.

Rossi meghúzta, ami a Honvédnál is bejött

A kispestiekkel 24 év után nyert bajnoki címet az olasz edző, aki akkor rendre 3-5-2-ben játszatta a csapatát. Most a válogatott is három belső védővel játszik, és a Lang, Orbán, Szalai A. hármas mellé a védekezésben a két szélről Fiola és Holender lép be.

A kapufa nincs velünk

Szoboszlai lövése után Sallai sarokkal ért bele a labdába 8 méterre a kaputól, csodás gólt lett volna, de a bal kapufa nem akarta, hogy így legyen. Kár érte!

Orbán fogta a török kezét

Calhanoglu szabadrúgása után Söyüncü próbált volna fejelni, de Orbán kicsit belekapaszkodott a karjába, így nem volt esélye rendesen rábólintani a labdára a török védőnek, aki a Leicester játékosa.

Ez sem volt csúnya!

Sallai tette ki a labdát balra Holendernek, aki nem erőből lőtt, inkább megpróbálta becsavarni a bal sarokba, de Cakir vetődve kitolta a labdát.

Sallai jól mozog

Egy újabb indítással megint Sallait kerestük, aki becsúszva mentette meg a labdát, majd átfűzte magát a hazai védőn, de a beadását szögletre tisztázták.

Ez helyzet volt!

Sallai kapott remek indítást, ballal bele is szúrt egyet, de ez elakadt a kimozduló Cakirban, a kipattanóval pedig visszafordult ugyan a magyar szélső, de középen nem jöttek a társak.

Fiola mellel tette haza

Elegáns mozdulat volt. Egy beadást fülelt le a védőnk, és ügyesen oldotta meg a helyzetet.

Holender bemutatkozott

Egy kemény belépővel jelezte az egyik török játékosnak, hogy fel van pörögve.

Elkezdődött a meccs

Piros mezben játszanak a törökök, mi tiszta fehérben léptünk pályára.

1984-ben nyertünk utoljára Törökországban

Igaz, akkor 6-0-ra, ami felért egy kiütéssel. A törökök elleni örökmérleg: hét győzelem, két döntetlen, négy vereség. A gólkülönbség magyar szempontból: 32-16.

Érdekes a magyar kezdő

Rengeteg védő hiányzik, így nem csoda, hogy bekerült a ciprusi Apollonban játszó Szalai Attila, aki másodszor húzza magára a magyar válogatott mezét. Az első meccsét tavaly novemberben, az Uruguay elleni stadionavatón játszotta.

A törökök kijutottak az Eb-re

Ráadásul a selejtezők során a világbajnok franciák ellen veretlenek maradtak, odahaza 2-0-ra nyertek, idegenben 1-1-es döntetlent ért el. Ez is mutatja, nem mi vagyunk a meccs favoritjai.

Idén először

2019 novemberében lépett pályára utoljára a magyar válogatott, amely akkor 2-0-ra kikapott Walesben, és ezzel elvesztette az esélyét arra, hogy egyenes ágon kijusson az azóta 2021-re halasztott Eb-re.

Olvasói sztorik