Magyar foci

Családja elárverezi Hidegkuti Nándor hagyatékát

Hidegkuti Nándor unokája az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes nagyapja számos relikviáját gyűjtötte össze és őrizte meg az utókornak. A hagyaték számtalan sporttörténeti dokumentumot, személyes tárgyat és fényképet, kupát, érmet, oklevelet és különböző díjat, valamint relikviát tartalmaz. Ahogy unokája mondja, ezek voltak „Az Öreg kincsei”.

A család most úgy döntött, hogy az Aranycsapat csatárának – aki 1953. november 25-én, az évszázad mérkőzésén (Anglia-Magyarország 3-6) mesterhármast lőtt az addig hazai pályán veretlen angoloknak – 263 tételnyi, több, mint ezer darabos személyes hagyatékát, kitűzőit, emlékérmeit és plakettjeit, zászlókat, mezeket, dedikált kiadványait, fényképeit, de még a halála kapcsán kapott gyásztáviratokat  – benne az Orbán Viktor miniszterelnöktől érkezettet – is elárverezi.

A legolcsóbb, tíz eurós kis zászlócskáktól, az egyaránt 300 eurós

  • 1952-es olimpiai játékok résztvevői emlékérmen,
  • a milánói Betoli cég arany kitűzőjén (az 1952-es olimpiai játékok aranyérmesei kapták ajándékba)
  • az 1993-as FIFA Fair Play-díjon,
  • az 1953. december 8-án megkapott Magyar Népköztársaság Munka Érdemrendjén keresztül,

a legdrágább személyes tárgyig, a 600 eurós kikiáltási áron kínált, 1960-1961-között a Fiorentinánál – amellyel megnyerte az olasz kupát és a KEK-et – kézzel vezetett edzésnaplójáig minden megvehető, elvihető.

A Hidegkuti-hagyatékot a Pannonia Terra Numizmatikai árverezőház 2020. szeptember 12-én, a The Ritz-Carlton-ban, aukció keretében értékesíti.

Olvasói sztorik