Magyar foci bajnokok ligája

A Celtichez utazhat a Fradi, ha lenyomja a svéd bajnokot

Amennyiben az FTC túljut a svéd Djurgardenen, a skót Celtic és az izlandi KR Reykjavík párharcának győztesével találkozik a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában.

A mérkőzésre idegenben, tehát Glasgow-ban vagy Reykjavíkban kerül sor.

A selejtező második fordulójának mérkőzéseit augusztus 25-én és 26-án rendezik, zárt kapuk mögött, ha szükséges hosszabbítással és tizenegyesrúgásokkal. A győztes a BL-selejtező harmadik körébe jut, a vesztes pedig az Európa Liga harmadik fordulójába.

Az 1887-ben alapított Celtic a skót futball egyik óriása, a bajnokságot 51-szer, a kupát 39-szer nyerte meg, a nemzetközi porondon pedig 1967-ben aratta a legnagyobb sikerét, amikor BEK-győztes lett a legendás edző, Jock Stein irányításával.

A skót bajnokság előző idényét nem fejezték be, a Celtic úgy lett bajnok, hogy három meccse még hátra volt, de 13 pont volt az előnye a nagy rivális Rangers előtt, vagyis magabiztosan gyűjtötte be az aranyérmet. A mostani idényből eddig két forduló ment le, a Celtic előbb 5-1-re verte a Hamiltont, majd 1-1-et játszott a Kilmarnockkal.

A mostani keret legértékesebb játékosa a Transfermarkt szerint a 22 éves francia középcsatár, Odsonne Édouard, akinek az értékét 15 millió euróra becsüli az oldal. A PSG-től megvett támadó az előző bajnokságban 27 bajnokin 21 gólt és 12 gólpasszt hozott össze. Csak összehasonlításképpen: a Fradi legértékesebb játékosa az ukrán szélső, Olekszandr Zubkov a maga 2 millió eurójával.

A Celtic edzője a korábbi 40-szeres északír válogatott Neil Lennon, aki játékosként is szolgálta a klubot 2000 és 2007 között.

A KR Reykjavíkot 1899-ben alapították, vagyis ugyanabban az évben, mint az FTC-t. A legrégebbi izlandi klub 27-szeres bajnok és 14-szeres kupagyőztes, a BL-selejtezőben utoljára 2014 őszén szerepelt, amikor szintén a Celtickel találkozott, és a skót csapat 5-0-s összesítéssel ment tovább. Tavaly az EL első selejtezőkörében a norvég Molde ejtette ki a KR-t 7-1-es összesítéssel.

Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló:

bajnoki ág:
Celtic (skót)/KR Reykjavík (izlandi) – Ferencváros/Djurgarden (svéd)
Young Boys (svájci) – Klaksvík (feröeri)/Slovan Bratislava (szlovák)
Floriana (máltai)/CFR (román) – Dinamo Zagreb (horvát)
FC Flora Talinn (észt)/FK Suduva (litván) – Maccabi Tel Aviv (izraeli)/Riga FC (lett)
Legia Warszawa (lengyel)/Linfield FC (északír)/FC Drita (koszovói) – FC Ararat-Armenia (örmény)/Omonia (ciprusi)
NK Celje (szlovén)/Dundalk FC (ír) – Molde FK (norvég)/Kuopio (finn)
Buducnost Podgorica (montenegrói)/Ludogorec Razgrad (bolgár) – Midtjylland (dán)
Dinamo Breszt (fehérorosz)/Asztana (kazah) – Connah’s Quay Nomads (walesi)/FK Sarajevo (bosnyák)
Qarabag (azeri)/FK Sileks (észak-macedón) – Sheriff Tiraspol (moldovai)/Fola Esch (luxemburgi)
Dinamo Tbiliszi (grúz)/KF Tirana (albán) – Crvena zvezda (szerb)/Europa FC (gibraltári)

 

nem bajnoki ág:
AZ Alkmaar (holland) – Viktoria Plzen (cseh)
PAOK (görög) – Besiktas (török)
Lokomotiva Zagreb (horvát) – Rapid Wien (osztrák)

Kiemelt kép: JEFF PACHOUD / AFP

Olvasói sztorik