Magyar foci

Ki és miért indított végrehajtást az Újpest ellen?

A Fővárosi Bíróság 2020. június 18-án elrendelte a végrehajtást az Újpest FC-t működtető cég, az Újpest 1885 Futball Kft.-ellen. Mindezt a cégbíróság június 30-án be is jegyezte a cégkivonatba – adta hírül csütörtökön az mfor.hu. Egy magánszemély 16,51 millió forintot követel a Roderick Duchatelet tulajdonában lévő cégtől, illetve további 0,9 százalék késedelmi kamatot számol fel, ha az a belga üzletember nem fizet.

A 24.hu megkereste az Újpest FC-t. Lapunk arról érdeklődött,

  • pontosan milyen tartozást takar ez a tétel,
  • kinek és miért áll fenn követelése a labdarúgó klubot üzemeltető Kft-vel szemben?

A klub közleményben válaszolt, amelyet módosítás nélkül közlünk.

Az Újpest FC közleménye:

„Egy korábbi tulajdonos hozzátartozójának közeli rokona, egy idős hölgy több, mint százmillió forintra pereli az Újpest labdarúgócsapatot üzemeltető céget.

 

Perbeli állítása szerint szerény nyugdíjas, ennek ellenére több millió forintért követeléseket vásárolt offshore kapcsolatú cégektől, melyek valamilyen módon mind az előző tulajdonoshoz kapcsolódtak.

 

Ezekkel a jogellenesen megvásárolt követelésekkel követeli azt, hogy az Újpest labdarúgócsapatot üzemeltető cég több, mint százmillió forintot utaljon át a felszámolás alatt levő Újpest FC Kft-be, hogy az offshore hitelezők és rajtuk keresztül a volt tulajdonos azt megkaparinthassák.

 

Az Újpest labdarúgócsapat megmentésekor a jelenlegi tulajdonos, Roderick Duchatelet már többszáz millió forintot kifizetett a hamis igényeket bejelentő offshore cégeknek, most pedig újabb milliókat akarnak megszerezni tőle.

 

A pert elsőfokon megnyerte klubunk, de másodfokon, a Fővárosi Ítélőtábla másképp látta és az offshore cégek javára döntött. Jelenleg a Kúria előtt van az ügy, remélhetőleg ott az igazság nyerni fog.

 

A korábbi tulajdonost kiszolgáló ügyvéd már benyújtotta több milliós számláját és felszámolással fenyegeti a klubot” – áll a közleményben.

A közlemény utolsó mondatából az derül ki, hogy a 16,51 millió forint nem is tartozás, csak az eredeti több, mint 100 millió forint követelést benyújtó idős magánszemély hölgy által megbízott ügyvéd díjázása, aki most, hogy másodfokon pert nyert, követeléssel él az Újpest 1885 Futball Kft. ellen.

Az viszont nem derül ki, hogy ki és miért perli a lila-fehér klubot üzemeltető céget.

Hogyan keveredett bele egy idős hölgy a futballügybe?

A közlemény egy „korábbi tulajdonosra” hivatkozik, aki nem lehet más, mint az a Tolnai Sándor, akitől Roderick Duchatelet 2011 novemberében megvette az Újpest Football Club Kft.-t, amely nem azonos a klubot jelenleg tulajdonló Újpest 1885 Futball Kft.-vel.

A NAV a belga üzletembert megelőző tulajdonosi kört és az Újpest FC Kft.-t követő vizsgálat után 2012-ben megállapította, hogy

  • 2008 és 2010 között az Újpest FC Kft. tényleges tulajdonosai offshore cégek voltak, amelynek bankszámlái felett olyan magánszemélyek rendelkeztek, akik a klubbal gazdasági kapcsolatban álló cégeknél is szerepet játszottak, és
  • ezek a cégek egymás között teljesítettek utalásokat, nem volt más üzleti partnerük az Újpest FC Kft., vagy ezen magánszemélyek érdekeltségében lévő cégeken kívül.

Roderick Duchatelet 2011 októberében vette meg a kft.-t a tulajdonos(ok)tól. A vételárat jelképes egy euróban határozták meg a felek, azzal a kiegészítéssel, hogy a belga üzletember átvállalja a klub adósságait. Az adásvételi szerződésben 300 millió forintot – egymillió eurót – szabtak meg a veszteségek kezelésére évente. Igen ám, de az egymillió eurós tartozás 3,5 millióra nőtt egyik éjszakáról a másikra és az évi 1 millió euró is a duplájára nőtt – olvasható az Index 2014-es oknyomozó cikkében.

A lap az is írta, hogy az adásvételt követő átvilágításnál „egyre több olyan szerződés került elő, amely csalás gyanúját sejtető pénzmozgásokat mutatta. Színlelt kölcsönadási szerződések, tényleges pénzmozgás nélkül, viszont erre hivatkozva ezek a cégek felszámolást kezdeményeztek az Újpest ellen. A klub feljelentést tett ismeretlen tettes ellen csalás és okirathamisítás ügyében.” 2012-2014 között a BRFK eljárást folytatott az ügyben, de eközben ezek a bizonytalan és offshore hétterű cégek felszámolást indítottak az Újpest FC Kft. ellen, amely eljutott a másodfokig.

Az Átlátszó úgy összegezte anno a 2008-2010 közötti NAV-vizsgálat egyik offshore cégre, a Morcote Kft.-re vonatkozó részeit, hogy „az Újpesttel kötött szerződések színlelt szerződések voltak, amelyek célja egyrészt a kiállított számlák áfaértékének visszaigénylése az Újpest FC Kft. részéről, amit a Morcote viszont nem fizetett be, a két cég között fennálló reklámszerződés pedig azt a célt szolgálta, hogy az Újpest FC alkalmazásban álló labdarúgók bérköltségét a személyi jellegű ráfordítások nélkül tudják kifizetni feketén. A Morcote Kft. felé kifizetett pénzek nem az Újpest FC Kft. gazdasági hasznát szolgálták, azok különböző csatornákon az Újpest FC érdekeltségébe, alkalmazottaihoz kerültek vissza jelentős adókötelezettséget csökkentő eredménnyel”.

Az Újpestet mindezért a kizárás fenyegette az NB I-ből és az, hogy négy osztállyal lejjebb rangsorolja az MLSZ.

Duchatelet, hogy mentse a menthetőt, és hogy licencet kapjon a bajnoki rajtra, azt találta ki, hogy az irdatlan és egyre növekvő adóssághalmazt otthagyja az Újpest FC Kft-ben és egy új, teljesen tiszta cégbe viszi át a játékosok vagyonértékű jogát. Mindezt az MLSZ, az Újpesti Torna Egylet (UTE) és a IV. kerület belegyezésével végül meg is tehette, így jött létre az Újpest 1885 Futball Kft., amely jelenleg is üzemelteti a futballcsapatot, és azóta is rendelkezik NB I-es klublicenccel.

Az évek óta húzódó jogvita, amelyben most kiderült, az első és másodfok egymásnak ellentmondó ítéletet hozott tehát azon zajlik, hogy az Újpest 1885 Futball Kft. jogutódja-e az Újpest FC Kft.-nek, azaz helyt kell-e álljon az újpesti futballklubot működtető jelenlegi cég az előd céghez érkezett követelésekért.

Érdekes mellékszál, hogy az UEFA pont azért büntette az Újpestet 2015-2018 között átigazolási tilalommal, mert az európai szövetség nem ismerte el jogutódnak Újpest 1885 Futball Kft.-t.

Honlapunk úgy tudja, a jelenlegi végrehajtás mögött álló a „korábbi tulajdonos hozzátartozójának közeli rokona, egy idős hölgy”, nem más mint Tolnai Sándor anyósa. Információnk szerint Tolnai a követeléseit annak idején a cégpapírok szerint az anyósa tulajdonában lévő adósságkezelő cégnek adta el.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Olvasói sztorik