Magyar foci

Három éve történt meg, ami a rémálmainkban sem jött elő korábban: kikaptunk Andorrán

Volt már pár sötét pillanat a magyar labdarúgás történetében, de 2017. június 9. az élmezőnyben van, az biztos. Három évvel ezelőtt a válogatott Andorrában lépett pályára a világbajnoki selejtezőben, egy évvel voltunk akkor a franciaországi Európa-bajnokság után, ahol csoportgyőztesként jutott tovább Bernd Storck csapata.

Az Eb-szereplés után több húzóember is visszavonult, a Gulácsi – Bese, Vinícus, Lang (Balogh, 56.), Tóth B. – Nagy Á., Kleinheisler – Dzsudzsák, Stieber Z. (Nagy D., 21.), Gyurcsó (Sallai, 71.) – Eppel felállásban mentünk neki a meccsnek. Azonban így sem lehetett arra számítani, hogy 12 hónap alatt ekkora zuhanást látunk, pedig megtörtént:

a magyar válogatott története során először kapott ki Andorrától (1-0 lett a vége), a miniállam csapata 2004 után nyert akkor ismét tétmérkőzésen. Tette mindezt úgy, hogy 44 pontos passza volt a hazai együttesnek az egész találkozón.

A meccs után nyilatkozott sírva az újságíróknak Dzsudzsák Balázs, aki arról beszélt, csapatkapitányként elviszi a balhét, de hiányoztak mellőle a rutinosabb játékosok.

Most is csak azt hallom, hogy Dzsudzsák az arab, Dzsudzsák a pénzéhes. És nem hiszem, hogy nem mentem ezen a meccsen és nem próbálkoztam, és nem tettem meg legalább azt, hogy ne kapjunk ki. De itt most valami nagyon nincs rendjén, se a csapatban, se a hozzáállásban.

Dzsudzsák Balázs sírva értékelt: Ez mindennek az alja
A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya nagyon csalódottan nyilatkozott az Andorra ellen 1-0-ra elveszített vb-selejtezőt követően.

A magyar válogatottnak végül esélye sem volt kijutni a 2018-as oroszországi világbajnokságra, Portugália és Svájc mögött jelentősen elmaradva végeztünk a csoport harmadik helyén, négy győzelem, egy döntetlen és öt vereség volt a mérleg. Bernd Storck sorsát megpecsételte az andorrai zakó, a selejtezősorozatot még végigvitte, de aztán közös megegyezéssel távozott mindkét posztjáról (ő volt az MLSZ sportigazgatója is), azóta már kluboknál edzősködik, most épp Dunaszerdahelyen.

Az utódjával mellényúlt a szövetség, Georges Leekens mindössze négy meccs után távozott, melyek közül egyet sem nyertünk meg – közte egy találkozó erejéig beugrott Szélesi Zoltán, az ő irányításával kaptunk ki Luxemburgban.

2018 nyara óta Marco Rossi a szövetségi kapitány, már az újonnan induló Nemzetek Ligájának is vele ment neki a csapat, valamint a 2020-as Eb selejtezőjének. Bár a selejtezőcsoportban megvertük Horvátországot és Walest is, végül csak negyedikként zártunk, ugyanakkor az NL-nek köszönhetően még pótselejtezhetünk a jövő nyárra halasztott Európa-bajnokságra: ehhez előbb Bulgáriát, majd az izlandi-román párharc győztesét kellene legyőzni. Egyelőre még nincs meg az időpontja, amikor le lehet játszani a mérkőzéseket, melyeket a koronavírus-járvány kitörése miatt halasztottak el tavasszal.

Kiemelt kép: PASCAL PAVANI / AFP

Olvasói sztorik