Magyar foci

Pintér Attila megreformálná a magyar futball utánpótlását

A Kisalföld interjút közölt Pintér Attilával és a hétfőn megjelent beszélgetésből kiderült, a fociedzőnek komoly céljai vannak. Néhány kötelező kérdés után – volt-e megkeresés kluboktól és hiányzik-e Pintérnek az edzősködés – az interjú áttért a futballpályán kívüli életre, amelyből kiderült, Pintér Attila tíz éve írja már az utánpótlást reformáló tanulmányát.

Az elmúlt időszakot nem töltöttem munka nélkül, tökéletesítettem azt az anyagot, amin már tíz éve dolgozom. A magyar labdarúgás utánpótlás-nevelésének reformjáról szól. Tíz éve mondom, az utánpótlást más alapokra kellene helyezni. Szakmai bizottságok jöttek-mentek, de véleményem szerint nem tettek le érdemi anyagot az asztalra a magyar futball megújítására. Amit készítettem, az egy gazdag anyag, amiben a külföldi szakmai útjaim során szerzett tapasztalatok is benne vannak

– idézi a lap a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányát.

Hogy pontosan mit kell megváltoztatni, Pintér Attila nem adott precíz választ, de kiemelte, hogy nem mindig a megfelelő edzők kapnak lehetőséget.

„Nagyon sok tehetséges szakemberünk van, de úgy látom, nem mindenhol azok dolgoznak, akik alázattal, minden tudásukat beleadva végeznék a munkájukat. Mondok egy példát. Az egyik utánpótláscsapatnál történt, az edző edzés közben hátat fordított a pályának és a kollégájával beszélgetett. Mit lehet akkor várni tőle szakmailag és mit várhat akkor tőle a gyerek? Ugyanazt a számomra értéktelen munkát végzik, mint eddig, csak több pénzért. Ilyen feltételek között sokkal előbbre kellene tartani a magyar labdarúgásnak.”

A Győri ETO-val bajnoki címet ünneplő edző szerint a kiválasztásban és a felkészítésben is vannak hiányosságok, de a legfőbb gond a gyerekek átemelése a felnőtt futballba. A beszélgetésből az is kiderült, hogy nem tervezi megjelenteti a tanulmányt Pintér, de bárkivel megosztja a tudását, aki nyitott rá.

Kiemelt kép: Kisbenedek Attila / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik