Magyar foci sport

Összeszámolták, hány magyar labdarúgó játszik külföldön

A brazilok vezetnek a nemzetközi rangsorban.

Ezerhatszáz játékossal Brazília a legnagyobb labdarúgó-exportőr a világon a Sporttanulmányok Nemzetközi Központjának (CIES) frissen közreadott sorrendje szerint.

A listán Magyarország az 51. helyet foglalja el 68 külföldön szereplő futballistájával.

A CIES a 2019-es év mérlegét megvonva azt írta, hogy a vezető Brazíliát – amelynek 1600 légiósa közül 74,6 százalék rúgja a labdát élvonalbeli klubban – Franciaország és Argentína követi a lajstromban, előbbi 1027 (74 százalék), utóbbi 972 játékossal (75,5).

A fő afrikai játékosexportőr Nigéria 399 fővel, Ázsiából pedig a japán labdarúgók közül szerződtek külföldre a legtöbben (161).

A tanulmány szerint a fogadó ország nyelve is befolyásoló tényező a szülőföldjükről eligazolóknál: a brazilok elsősorban portugál csapatokban játszanak, és csak utána következnek az alkalmazók sorában olasz és japán együttesek.

A franciák leginkább az angol, a belga és a luxemburgi bajnokságban szerepelnek, az argentinokat pedig főleg chilei, mexikói és spanyol klubok foglalkoztatják előszeretettel, míg az orosz focisták legfőbb felvevő piaca csupa volt szovjet tagköztársaság: Örményország, Fehéroroszország és Kazahsztán.

A légiósokat adók listáján 186 nemzeti szövetség kapott helyet, Magyarország az exportőrök első harmadában van: 68 játékossal az 51. helyet foglalja el.

Kiemelt kép: JAN WOITAS / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!