Magyar foci

Ha júliusig elhúzódik az NB I, bajba kerülhetnek a csapatok

Zalaegerszegen például nem tudják, élvonalbeli vagy NB II-es költségvetéssel tervezzenek jövőre.

A koronavírus-járvány miatt egyelőre teljes a bizonytalanság, hogy mikor is érhetnek véget a labdarúgó-bajnokságok, ha egyáltalán folytatni tudják őket. Épp ezért a FIFA döntése értelmében a klubok szerződést hosszabbíthatnak a játékosaikkal, és az átigazolási időszakot is eltolják, egyelőre határozatlan időpontra. Hogy ezzel a klubok vagy a játékosok járnak-e jobban, arról a Zalaegerszeg sportigazgatóját, Sallói Istvánt kérdezte a DIGI Sport híradója.

Ezzel nem nyer senki, illetve a szövetségek nyernek nyilvánvalóan, mert be tudjuk fejezni a bajnokságot, ugye az a lényeg, hogy az időbeli korlát, a június 30. – tehát amíg a szerződések szólnak, meg elvileg a szezon szól –, az valamilyen szinten meghosszabbítható legyen. Ez egy jogi lehetőség, hogy meghosszabbítható, de azért ez a határozat így nagyon homályos, hiszen eddig is meg lehetett hosszabbítani. A problémát az jelentheti, ha valamelyik fél nem akarja a szerződést meghosszabbítani, főleg, ha a játékos. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha június 30-án lejár ad abszurdum a keret 80 százalékának a szerződése, de július 15-én kellene befejezni a bajnokságot, akkor, ha a csapat nem tud megegyezni a játékosokkal a fizetésekről, akkor nem tud kiállni a hátralévő mérkőzésekre

– nyilatkozta Sallói a DIGI Sport híradójának, a Sport24-nek. Ezek alapján a játékosok akár sarokba is szoríthatják a klubokat a magasabb fizetési igényekkel, ezért dobott be egy másik mentőövet is a FIFA.

Ebbe kívülről nem lehet beavatkozni, bármennyire is szeretné a nemzetközi szövetség, egyet tud tenni, hogy az átigazolási időszakot egy későbbi időpontban kezdi meg, tehát senki nem tud eligazolni. Tehát akinek június 30-án lejár a szerződése, de nem tud megegyezni a klubjával, ettől ő még július 1-től nem tud eligazolni, tehát anyagilag veszteség éri. Hiszen leghamarabb akkor tud eligazolni, amikor az új szezont megnyitják, tehát például július végén vagy augusztus közepén.

Egyvalamire viszont lehet, hogy a FIFA sem gondolt, egy olyan forgatókönyvre, amelybe akár a Zalaegerszeg is belefuthat.

Nálunk nagyon speciális a helyzet, mert a keret 80 százalékának lejár a szerződése, tehát ez egy nagyon nehéz szituáció a számunkra, amit meg kell tudnunk oldani közösen a játékosokkal. Számunkra a legnagyobb problémát az jelenti, hogy júliusra nincsen költségvetésünk, mert az már a következő évre vonatkozna. Tehát a két szezon közé beszorulunk, mert ha neadj’ isten júliusban kell befejezni a bajnokságot, de a végén kiesünk, akkor a következő évünkben NB II-es költségvetésünk lesz csak. Viszont erre a júliusra, akár augusztusra NB I-es bérkeretet kellene biztosítania a tulajdonosnak, ami lehetetlen kategória. Nagyon-nagyon sok a kérdőjel, ami jelen pillanatban nem tiszta még, hogy hogyan lehet befejezni a bajnokságot. A legideálisabb az lenne, ha június 30-ig le lehetne zárni minden bajnokságot.

Kiemelt kép: DIGI Sport