Magyar foci

Koronavírus elleni felajánlás: „A falusi ember nem számít?”

Szinte biztosra vehető, a magyar emberek jelentős százalékának mindaddig fogalma sem volt merre van Penyige, amíg a szatmári község polgármestere múlt hét csütörtökön levelet nem írt Orbán Viktornak, aminek a tartalmát egy nappal később nyilvánosság elé tárta a haromhatar.hu.

A koronavírus miatt visszaküldte a pályafelújításra kapott milliókat a magyar csapat
A járvány elleni védekezésre kellene fordítani ezt az összeget szerintük.

A település ezek után szélsebesen az országos hírek fősodrába került, mivel a polgármester arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy kezdeményezésére a Penyigei Sportegyesület tagsága úgy döntött: a falu futballpályájának felújítására sikeresen elnyert pályázati összeget, amit az EMMI 2019. december 30-án el is utalt a község számlájára, visszautalja az államnak.

„Négy napja csörög a telefonom, de nem nyilatkozom senkinek, annyira felbosszantottam magam. A médiumok egy része, amelyik átvette a haromhatar.hu cikkét össze-vissza ferdítette a számokat, másrészt bár az emberek többsége szerint helyesen cselekedtünk, mégis kaptunk hideget, meleget is a közösségi médiában.

Egyesek már azt is megkérdőjelezték, miért kaptuk ezt a pénzt. Kis szatmári településünk 70 éves egyesülete a miénk. Nem is értem: az emberek ebben a helyzetben miért keresnek politikát? A mi lakóink is magyar emberek, a mi gyerekeink is szeretnének sportolni. Nekünk miért ne lehetne normális futballpályánk, amit más dolgokra is tudunk hasznosítani? Miért nem fejlődhetünk? A falusi ember nem számít? Akadt olyan is, aki azt írta, utálom a focit. Pedig dehogy, épp ellenkezőleg

– mondta némi elkeseredettséggel a hangjában Juhász Gyula polgármester honlapunk érdeklődésére.

A polgármester őslakos Penyigén és tényleg imádja a labdarúgást. Ifjabb korában játékosként, majd 1991-2004 között, illetve tíz év szünet után 2014-től napjainkig edzőként szolgálja a Megye III. osztály Szamos Csoportjában szereplő csapatot.

Március 14-én, amikor még bőszen lehetett kergetni a labdát, mert az MLSZ a koronavírus-járvány megelőzése érdekében még nem parancsolt megálljt bajnokságoknak, Márton Zsolt mesterötösével 7-1-re verték a Tyukod FC-t. A kiütéses győzelmet idegenben aratták ugyan, de ettől még Csepelyi Adrienn – a Belemenés című könyv szerzője és a helyi viszonyok autentikus ismerője – jellemzése irányt ad a csapat hazai „arénájával” kapcsolatban: „Aki járt már meccsen minálunk, az tudja, hogy a penyigei pálya messze földön híres. Olyan rossz ugyanis. De tudjátok, a legvégén úgyis csak az számít, hogy ha szar is a pálya, a meccset együtt nézhessük. Mindannyian.”

Az írónő ezzel nagyjából mindent elmondott arról, hogy az ország észak-keleti csücskében, az alig ezer fős közösség számára a faluház és a református templom mellett mit is jelent a sportpálya.

A három ország – magyar, román, ukrán – határolta sarok nem Magyarország leggazdagabb régiója. Ott minden fillérre szükség van, Juhász Gyula is sportszeretetből osztja játékosainak a taktikai utasítást. De így legalább mindkét hivatalából van rálátása Penyige hiányosságaira. Egyéb saját forrás híján pályáznak: a Kossuth utca belterületi vízrendezésétől kezdve a sportpálya felújításáig sok mindenre. Ha nyernek a pályázatokon, fejlesztenek. A december 27-i Magyar Közlönyből értesültek arról, hogy összesen 130 millió forintot nyert a Penyige SE a meglévő futballpálya felújítására és az öltözőépülettel kapcsolatos beruházásokra. Egyelőre ebből nem lesz semmi.

Az elnyert pályázati összeg visszafizetését én kezdeményeztem, az egyesület elnöke támogatta. Van mellette más pályázatunk is, amit elnyertünk, amit meg fogunk valósítani, de erről úgy véltük, ez most elengedhető. A játékosokat nem avattuk be a döntésbe, mindannyian az internetről tudták meg. Volt köztük, aki azt írta sms-ben, ezentúl még büszkébben fogja viselni a penyigei mezt

– mesélte a polgármester.

A polgármesteri hivatal a pályázatot kiíró EMMI-vel már egyeztetett. Jelezték, hogy az elmúlt két és fél hónap alatt a tervezésre és az engedélyeztetési eljárásra 6,5 millió forint kötelezettségvállalásuk keletkezett, így összesen 123 500 000 forintot fizetnek vissza. Hogy pontosan mikor, az attól függ, hogy a terveket és az engedélyeket a szakhatóság mikor teszi le az asztalra. Érdeklődtünk az iránt is, van-e arról információjuk, a miniszterelnök miként fogadta a felajánlásukat?

A kabinetirodától kaptunk egy köszönőlevelet. A miniszterelnök azt írta: »Engedjék meg, hogy ezúton köszönjem meg önöknek a nagyvonalú felajánlásukat, hogy a járványügyi védekezés költségeihez az önök által ismertetett módon kívánnak hozzájárulni«. Szóval, hogy mi történik a jövőben, már a minisztériumon múlik. Mi, a klub, a játékosok megtettük, amit meg kellett tenni. De higgye el, nem akartunk ilyen nagy nyilvánosságot. Nem sejtettük, hogy ekkora felhajtás lesz ebből, nem hírnek szántuk. Mi csak megtettük azt, amit úgy gondoltuk, meg kellett tenni. Összességében örülök, hogy közösen ezt a döntést hoztuk, bármilyen reakciót is váltott ki az emberekből. Ma újra megtennénk

– mondta el a lényeget a polgármester, majd hozzátette, szerencsére a pozitív visszajelzésekből jóval több akadt. A felajánlásokat, merthogy azokból is jutott bőven, köszönik, nagyon nagylelkűek, de hogy mi lesz a pályafelújítással a jövőben, azt jelenleg nem tudja megmondani.

Kiemelt kép: Facebook /Penyige SE

Olvasói sztorik