Magyar foci

Maximum két hónapos türelmi időt kap a magyar foci

Az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA szerdán az 55 tagállam részvételével tartott videókonferenciát, és számos döntésről tájékoztatta az európai labdarúgó-szövetségek vezetőit. Ilyen például, hogy

  • a júniusra tervezett Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzések – köztük a Bulgária-Magyarország – őszre kerülhetnek át.
  • A Bajnokok Ligája és az Európa Liga befejezéséről még nem mondott le a szervezet, de a folytatás és a lehetséges döntők időpontját tovább tolták, és azokat még nem határozták meg.
  • Az európai szövetség igyekszik időt és lehetőséget adni a nemzeti bajnokságok befejezésére azzal, hogy az európai klubsorozatok kvalifikációját is későbbi időszakra tűzné ki.

A Magyar Labdarúgó Szövetség a konferenciáról kiadott szűkszavú beszámolójában azt hangsúlyozta, bárhogy alakul, készen állnak a hazai bajnokságok befejezésének lehetséges tervei, de a szövetség minden esetben figyelembe veszi és maradéktalanul betartja a járványügyi ajánlásokat és a kormánydöntéseket.

Milyen lehetőségei vannak az MLSZ-nek?

Az MLSZ nyilván szeretné befejezni a bajnokságot, mert, ha nem is olyan éles a gazdasági kényszere, mint mondjuk az angol vagy a spanyol ligának, de azért a televíziós jogdíjból és névszponzorációkból befolyó forint milliárdok mégiscsak egyfajta kényszerként jelennek meg itthon is – még ha a szerződő fél az MTVA, az OTP vagy a Szerencsejáték Zrt. is.

Az UEFA az idei bajnoki versenynaptárokat is érintő módosításairól ugyan még nem tájékoztatott, de a szerdai bejelentésekből az következik, hogy várhatóan július végéig terjeszti ki a bajnokságok befejezésének határidejét, azaz minimum augusztusig eltolja a 2020-2021-es európai kupák selejtezőinek rajtját, ha nem tovább. Ez az európai bajnokságok számára majdnem két hónapnyi időt jelent, és további segítség, hogy a Eb-rájátszást, azaz a bajnoki naptárban helyet foglaló további válogatott meccsnapokat is kivették.

  • Az OTP Bank Ligából még nyolc forduló van hátra, a Ferencvárosra pedig még tíz bajnoki várna – a zöld-fehéreknek két elmaradt találkozót kell pótolni, az egyiket az Újpest FC, a másikat a DVSC ellen.
  • A Magyar Kupa az elődöntőnél tart, amely további két mérkőzésnapot jelent (odavágó, visszavágó), a döntővel kiegészülve már hármat.
  • Mivel az a szerencsés helyzet áll fenn, hogy se a Fradi, se a DVSC, se az Újpest nem érdekelt már a kupákban, így az MLSZ-nek összesen tíz játéknappal és további egy a kupadöntővel kell számolnia.
  • Így szerda-szombat ritmusban legkevesebb 11 játéknap, azaz öt és fél hét szükséges a bajnokság befejezéséhez.
  • Bár a labdarúgók otthon egyénileg edzenek, de a lehetséges rajt előtt csapatszintű felkészülésre további három hetet számolva 8,5 hetet kapunk, ennyi idő alatt lehet erőltetett menetben befejezni a bajnokságot.

Mindebből az következik, hogy az edzéseket legkésőbb június 8-án, míg a bajnoki és a kupaküzdelmeket június 24-én el kell kezdeni ahhoz, hogy július 31-ig befejeződjön a magyar labdarúgó bajnoki és kupaszezon.

Azt, hogy a klubok elkezdhetik-e a közös, csapatszintű felkészülést június 8-án (vagy előbb), hogy az esetleges bajnoki és kupameccsek zárt kapusak vagy a közönség számára is nyitottak lesznek, azt nem az MLSZ, hanem az aktuális járványhelyzet alapján az operatív törzs és a kormány dönti el.

Jelen tudásunk szerint úgy tűnik, hogy a magyar labdarúgás két hónap türelmi időt kap. De pillanatnyilag az is látszik, napról napra változik a járványhelyzet, és nem a pozitív irányba.

Mi van, ha június 8-ig annyira súlyosbodik a helyzet, hogy lehetelne folytatni a bajnokságot?

A belga bajnokságot már lefújták a koronavírus-járvány miatt, így alighanem a pesszimista verzióra is gyártja már a megoldási javaslatokat az MLSZ. Annál is inkább, mert az UEFA egyéb ajánlás híján láthatóan a tagszövetségekre bízza, hogy mi legyen akkor, ha nem sikerül befejezni a bajnokságot és ki kell jelölni az indulókat a következő szezonra a BL-be és az EL-be.

Megvan az első komoly focibajnokság, amelyet lefújtak a koronavírus miatt
15 pont volt a Brugge előnye, igaz, a rájátszás még csak most jött volna.

Mivel több mint kétharmadát lejátszották a csapatok az OTP Bank Liga idényének, így félbeszakítás esetén

  • a legkézenfekvőbb, ha meghúzzák ott a vonalat, ahogy most áll a bajnokság és a jelenlegi tabella alapján hirdetnek végeredményt: a Fradi a bajnok, a Zalaegerszeg és a Kaposvár a két kieső.
  • De mintául szolgálhat a belga módi, ahol lefújták a bajnokságot, a Club Brugge csapatát hirdették ki az első osztály győztesének viszont úgy döntöttek, nincs kieső.

Az általános válságkezelési stratégia azt diktálja, amíg van esély az optimista verzió végigfuttatására, addig az MLSZ – bár tutira gőzerővel gyártja a június 8. után is elhúzódó kijárási és rendezvénykorlátozásra a megoldási javaslatot – nem beszél a pesszimista forgatókönyvről.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik