Magyar foci sport

Détári Lajos: Hazudtak és becsaptak

Détári Lajossal jelent meg interjú a Pesti Hírlapban, rögtön az elején nekiszegezik a kérdést, hogy miért a civil életben dolgozik és nem a labdarúgópályák környékén, és miért nem lett semmi a Détári focisuliból.

Mert a magyar futball nem kér belőlem. (…) Hazudtak és becsaptak

– mondta és elárulta, hogy hat és tizenhárom év között fiatalokat tanított volna, már a pályát is kinézték, de a kispesti önkormányzat mindig húzta az időt, a korábbi világ- és Európa-válogatott játékos szerint végig hazudtak neki.

Nem adta fel ezt a tervet, mert úgy véli, hogy ha az említett korban nem kapnak megfelelő képzést a gyerekek, akkor azt a lehangoló eredményt nyújtja a magyar futball, mint amit a mai NB I. Ehhez azonban pályára lenne szüksége, ahol el lehet indítani a focisulit.

Nem irigyli Marco Rossit és Gera Zoltánt sem: előbbit, mert a válogatott kulcsemberei nem vagy csak alig játszanak, utóbbit pedig azért, mert szerinte tucatjátékosokkal kell dolgoznia az U21-es csapatnál.

Nagyon nem lennénk Marco Rossi helyében
Az elmúlt négy év legfontosabb meccsére készül a válogatott, miközben Dzsudzsáknak nincs csapata, Kádárt a tartalékokhoz száműzték, Szalai és Sallai keveset játszik, Willi Orbán pedig sérült.

Bár eltűntek a tehetségek, a kiugró egyéniségek a magyar pályákról, szerinte attól még nem kellene a svéd harmadosztályból igazolni, mint tette azt az Újpest, mert az ottani játékosok többsége délelőtt halat pakol, délután pedig kedvtelésből focizik – vélekedett. Van ötlete is a jelenlegi légióshelyzetre a magyar labdarúgásban:

Összehívnám a tizenkét NB I-es klub tulajdonosait, leültetném őket egy asztalhoz, és azt mondanám: Uraim, innentől csak olyan külföldit hozhatnak ide, akik nem idősebbek huszonhat évesnél, és minimum húsz válogatottsággal rendelkeznek hazájukban.

Szerinte abszurd, hogy „használhatatlan zsoldosok” ülnek az NB I-es kispadokon és olyan légiósokat igazolnak az élvonalbeli csapatok, akiket kevés játék után tele zsebbel küldenek el. Mindezt akkor, amikor ömlik a pénz a magyar labdarúgásba, de az NB I nem képes minőségi hátteret adni az előrelépéshez a válogatott számára.

Csak NB III-ban venne át egy csapatot, ahol nem szólnak bele a munkájába és abba, kiket igazol. Az NB I-ben szerinte három nap után elküldenék.

Vagy kirúgna a tulajdonos, mert megmondanám a magamét, vagy én borítanám rá az asztalt, hogy ne pofázzon bele a melóba.

Úgy látja, van egy korosztály, aki nem kaphat kispadot az NB I-ben. Akik pedig igen, azok rengeteg kompromisszumra és megalkuvásra kényszerülnek. Olyan klubtulajdonosok osztják az észt, akiknek pár éve közük sem volt a labdarúgáshoz, és közben fiatal edzőtalentumokat sem lát.

Tudomásul kell venni mindenkinek, hogy a magyar labdarúgás immár Ciprus, Albánia szintjén van. Vagy alatta… Ehhez kell igazítani az álmokat, a vágyakat.

Lát pozitívumokat, mint például a Ferencváros őszi szereplése az Európa Ligában, bár hozzátette, hogy ilyen anyagi feltételek mellett szerinte a magyar bajnoknak két-három évente el kellene jutnia a BL-főtáblára. A bolgárok elleni meccsre visszatérve úgy látja, fontos lenne, hogy Dzsudzsák Balázs játékban legyen, és hogy Szoboszlai Dominik mellé páran felnőjenek az NB I-ből.

A végén azt is elmondta, hogy a tévében néz bele néha a magyar meccsekbe, viszont nem érti, az MLSZ miért nem biztosít azoknak mindenhová érvényes bérletet, akik sokat tettek a magyar fociért. Példaként hozta fel, hogy kitalálta, szívesen megnézné a Frankfurt-Arsenal EL-elődöntőt, felhívta korábbi klubját, akik repülőjegyet és szállást foglaltak neki azonnal.

Így kell megbecsülni a múltat. Nem pedig úgy, hogy elfelejtenek, leírnak, és megbélyegeznek bennünket.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!