Magyar foci

Nagyon nem lennénk Marco Rossi helyében

Két mérkőzést kell megnyernie a magyar labdarúgó-válogatottnak ahhoz, hogy hazai pályán játszhasson a nyári Európa-bajnokságon, előbb Bulgáriában kellene nyerni, majd itthon elintézni Izlandot vagy Romániát. Március huszonhatodika nincs már messze, Marco Rossi szövetségi kapitány azonban nincs könnyű helyzetben: a védelem vezére sérült, a csapatkapitány klubot keres magának, rutinos védőjét száműzték a tartalékok közé, két fontos támadója pedig alig játszik. Hogy lesz ebből Eb-részvétel?

Március 26-án az elmúlt négy év legfontosabb mérkőzését játssza a magyar labdarúgó-válogatott, amely Bulgáriában lép pályára, és mindenképpen nyernie kell ahhoz, ha szeretne a novemberben átadott Puskás Arénában Eb-meccset vívni a címvédő Portugáliával, valamint a világbajnok Franciaországgal.

Az Eb-részvételhez a bulgáriai győzelem még nem lenne elég, ha a küldetés első felét sikerül teljesíteni, akkor az Izland vagy a Románia elleni ütközet kapná meg az elmúlt négy év legfontosabb meccse jelzőt, hiszen ott már ténylegesen az lenne a tét, hogy bekerülhet-e a magyar válogatott a 24-es mezőny legkeményebb csoportjába, ahol a portugál, francia, német hármas várna rá.

A szófiai meccsig kevesebb, mint két hónap van hátra, de nem lennénk Marco Rossi helyében, a szövetségi kapitány ugyanis egyre-másra kapja a rossz híreket.

Az alapemberek közül Kádár Tamást például a tartalékok közé száműzte klubja, a Dinamo Kijev, míg Dzsudzsák Balázstól elköszönt az egyesült arab emírségekbeli az-Ittihad Kalba, pedig néhány napja még a szerződéshosszabbításról volt szó.

Szakmai okokból köszönt el a csapata Dzsudzsáktól
Közleményt adott ki az Ittihad Kalba.

Kádár sérülés miatt nem szerepelt a válogatott legutóbbi meccsén, Walesben, pedig balhátvédként és belső védőként is használható lett volna, igaz, ebben a szezonban nem futballozik élete formájában. A horvátok elleni spliti meccsen gólpasszal ajándékozta meg az aranylabdás Luka Modricot, majd a harmadik gólnál is nagyot rontott, és később azt nyilatkozta, nagyon megviselte az a meccs, hetekig nem szólt senkihez. Aztán ahogy visszatért a Dinamóhoz, egyből meg is sérült, bevallása szerint azért, mert a spliti kudarc után még pszichésen nem volt rendben.

A 29 éves Kádár ebben az idényben minden sorozatot számolva 20 meccsen játszott a kijevieknél, de azok után, hogy leküldték a tartalékokhoz, ki tudja, mikor kap újra esélyt.

Mondani sem kell, hogy mennyire fontos lenne pedig, hogy játékban legyen, hiszen a védelem egyébként is viharvert állapotban van, Willi Orbán sérülés miatt biztosan kihagyja az Eb-ről döntő meccseket, Baráth Botond pedig legutóbb éppen Walesben lépett pályára tétmérkőzésen, hiszen az amerikai bajnokság majd csak márciusban kezdődik.

Cardiffban a mindössze második válogatott meccsén szereplő Nagy Zsolt volt a balhátvéd, de a Puskás Akadémia játékosának az NB I-es ellenfelek után túl nagy ugrás volt, hogy a Real Madrid sztárjával, Gareth Bale-lel kellett megküzdenie, igaz, nem nagyon találtunk volna olyan magyar védőt, aki ne égett volna meg ugyanígy Bale ellen.

Walesi–magyar: mintha karddal mentünk volna tankok ellen
Marco Rossitól előzetesen mindenki azt várta, hogy ráncba szedi a magyar csapat védelmét, de egy év elteltével még mindig aggasztó a helyzet a bekksorban.

A továbbjutásról döntő walesi meccsen (ha nyertünk volna, már ott lennénk az Eb-mezőnyben) Korhut Mihály eltiltás miatt nem szerepelt, de a bolgárok ellen ismét bevethető lesz, ráadásul meg is felel Rossi kritériumának, mivel a görög Arisz Szalonikiben 22 bajnokiból tizenkilencszer a kezdőben szerepelt. Az olasz edző akár a Mol Fehérvár FC védőjét, Hangya Szilvesztert is bevetheti a bal oldalon, hiszen tisztázta a játékossal a konfliktusát.

Rossi kibékült kegyvesztett játékosával
Egy félreértés miatt alakult ki nézeteltérés.

A védelem másik oldalán a Fradi csapatkapitánya, Lovrencsics Gergő mellett a Fehérvárban a térdsérülése után fokozatosan játékba lendülő Fiola Attila, valamint a francia másodosztályban rendszeresen szereplő Bese Barnabás is szóba jöhet, úgyhogy az igazán égető kérdés az, hogy ki játsszon belül.

Nem kizárt, hogy Rossi ismét a Lang Ádám, Baráth kettőst favorizálja majd, mert a Wales elleni keretben ezen a poszton rajtuk kívül még Szalai Attila és Pávkovics Bence volt bevethető, de ők ketten együtt mindössze egy válogatottságot tudnak felmutatni, és ha rosszul sülne el a kezdőbe jelölésük, azzal a kapitány maga alatt vágna a fát.

Az utolsó csoportmeccsen Kleinheisler László a spliti piros lapja miatt eltiltását töltötte, így Nagy Ádám és Pátkai Máté kezdett Wales ellen a középpálya közepén. Nagy 13 bajnoki (1 gól és 1 gólpassz a mérlege) után 940 percnél tart az angol másodosztályú Bristol Cityben, de az utolsó öt bajnokin alig egy félidő jutott csak neki a jelenleg a rájátszást érő hatodik helyen álló csapatban.

Kleinheisler viszont jól zárta a 2019-et, az utolsó két bajnokiján betalált, aztán az idei első meccsen is kezdő volt Mészáros Lőrinc horvát klubjában, az Eszékben, ahol eddig 3 gól és 3 gólpassz került a neve mellé 15 bajnokin. 

Az Eb-selejtezőkön hazai pályán a vb-ezüstérmes horvátok és a walesiek ellen is győztes gólt szerző Pátkai kirobbanthatatlan az utóbbi időben a Fehérvár kezdőjéből, utolsó hét meccsét végigjátszotta, és a darálás mellé még egy gólt is fel tud mutatni, amit Kisvárdán szerzett.

A középpálya szélén nem állunk jól, Sallai Roland alig játszik mostanában, Dzsudzsáknak pedig jelenleg nincs csapata.

Sallai a hétvégén tért vissza, amikor 22 percet kapott a Köln ellen 4-0-s zakót begyűjtő Freiburgban, ahol előtte sorozatban négy találkozón sem jutott szóhoz. Pedig ő a lendülete és cselezőkészsége révén alkalmas lenne arra, hogy megbontsa a bolgár védelmet, és a szlovákok ellen Szoboszlai Dominikkal is jól működött a játékkapcsolata, de nem tenne rosszat a 22 éves Sallai önbizalmának, ha úgy készülhetne a válogatottbeli feladatokra, hogy klubjában is hasznosnak érzi magát.

Rossi 2018 őszén egy ideig mellőzte Dzsudzsákot, amikor épp klubot keresett, majd az észtek elleni, 2-0-ra megnyert Nemzetek Liga-találkozón szerepelt nála először, amikor a csapatkapitány 97. válogatottságával utolérte Gera Zoltánt.

Dzsudzsák azóta már Király Gáborral áll holtversenyben az örökranglista élén 108 mérkőzéssel, klubja viszont megint nincs, és ügynöke néhány napja elárulta, európai megkeresés nem érkezett érte. Kérdés, mennyit profitál a válogatott abból, ha talál magának mondjuk egy újabb arab csapatot Dzsudzsák, akinek gólpassza legutóbb nyolc meccsel ezelőtt, az azeriek elleni Eb-selejtezőn, gólja pedig a 2016-os Eb-n, a portugálok ellen volt a válogatottban, bár egyes oldalak neki írták be Aleksandrs Solovjovs öngólját a lettek elleni, 2017 augusztusi vb-selejtezőn.

00:40-nél látható a Dzsudzsák-szabadrúgás, aminek gól lett a vége:

Dzsudzsáknak tehát gyorsan alá kellene írnia egy másik klubhoz, ráadásul lehetőleg olyanhoz, amelynél az elkövetkező másfél hónapban játszhat is, különben fennáll az a lehetőség, hogy rekorddöntés ide vagy oda, Rossi nem számol vele komolyan az Eb-pótselejtezőn.

Wales ellen Varga Roland állt be a helyére, aki nem számít nélkülözhetetlen embernek Szerhij Rebrovnál, az NB I-es címvédő FTC vezetőedzőjénél: november 24-én még majdnem végig a pályán volt a ZTE elleni bajnokin, azóta viszont 2, 20 és 7 percet kapott, kétszer pedig a kispadon ragadt.

Szoboszlai az idén még nem játszott tétmeccset, az ősszel azonban az osztrák bajnokság mellett a BL-ben is megmutathatta magát a Liverpool és a Napoli ellen, a gólját és a gólpasszát pedig a belga Genk ellen szállította.

Hozzá hasonlóan Holman Dávid is szerzett némi rutint a nemzetközi kupában, igaz, ő az EL-ben szerepelt a Slovannal, amelyben 12 bajnokin 5 gólja és 1 gólpassza van.

Az egycsatáros felállásban Szalai Ádám Rossi választottja, Dzsudzsák távollétében a csapatkapitányi karszalagot is ő viselte. Szalai többnyire csereként jut szóhoz a Bundesligában a bennmaradásért küzdő Mainzban, így jött össze neki 16 bajnokin 791 játékperc, valamint 1 gól és 1 gólpassz.

Az előző NB I-es idény gólkirálya, Holender Filip jóval több játékperchez (991 perc) jutott eddig a Luganóban, de a németnél szerényebb színvonalat képviselő svájci bajnokságban csak egy góllal áll jobban, mint Szalai.

A Wales ellen a keretbe behívott Feczesin Róbert még mindig vezeti az NB I-es góllövőlistát, pedig már az NB II-es Vasast erősíti, és érdekes húzás lenne Rossitól, ha a másodosztályból hívná be őt a szófiai meccsre.

A fentiekből is látható, nincs irigylésre méltó helyzetben a kapitány, hiszen eleve kicsi a merítési lehetőség, de az is nehezíti a helyzetét, hogy több fontos embere sincs játékban, miközben az ország futballrajongó fele abban bízik, hogy a nyáron hazai pályán drukkolhat a csapatnak a világklasszisoktól hemzsegő ellenfelekkel szemben.

2015-ben a norvégok elleni két meccsen bravúrt szállított a Bernd Storck által irányított válogatott, ha most sikerülne előbb Bulgáriát, majd Izlandot vagy Romániát kiejteni ilyen zaklatott állapotban, az hasonlóan nagy fegyvertény lenne.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik