Magyar foci

Lejáratják Grosics Gyula nevét

A Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémiát 2009. júniusában Gyulán alapították. Honlapja bemutatkozó szövegében az olvasható, egyedülálló Európában. Állítják:

Tudomásul kell vennünk, hogy mélyreható változások csak akkor lehetségesek a magyar labdarúgásban, ha az Akadémiák kiemelt szerepet kapnak.

Nos, kapnak, ez nem kérdés. Az egyaránt a Szeged-Csanádi Egyházmegye által gründolt Grosics Akadémia és az NB II-es Szeged-Csanád Grosics az elmúlt tíz évben több milliárdnyi adóforintot kapott tao formájában pálya-, és stadionépítésre, továbbá működésre.

A kérdés ezért inkább az, miként élnek ezzel a történelmi lehetőséggel? A Grosics Akadémia honlapja és a gyakorlat erre is frappáns választ ad. Megdöbbentő módon azt írják:

Az akadémiának nem az a dolga, hogy megtanítsa a játékost futballozni, hanem az, hogy foglalkoztassa a legtehetségesebbeket. Itt a minőségi futballtudás a fő kérdés.

Legalább nem vernek át senkit, hétről hétre alátámasztják, maximálisan megfelelnek a kitűzött célnak. Legutóbb

a labdarúgó Magyar Kupa 8. fordulójának keddi, Szeged-Csanád Grosics-MOL Fehérvár meccsén bizonyították, tíz év alatt tényleg nem tanítottak meg egyetlen gyereket sem annyira futballozni, hogy bármelyikük is alkalmas legyen arra, hogy egy szimpla Magyar Kupa meccsen pályára lépjen.

A 120 perces mérkőzésen a hazaiaknál saját nevelésű labdarúgó nem állt be. Viszont a kispadon díszpintyként végigizgulta a hosszabbításba torkolló találkozót Bitó Martin, aki 2014 nyara óta az akadémia növendéke. Ezzel a szakmai stáb ki is pipálta a fent idézett összetett mondat második felét: ülve foglalkoztatta a legtehetségesebbet.

Zárszóként egy újabb idézet az akadémia bemutatkozó szövegéből:

Grosics Gyula és az Aranycsapat szakmai öröksége utat mutat a képzésben.

Vagy mégsem.

Magyar Kupa, 8. forduló:

Szeged-Csanád Grosics – MOL Fehérvár 0-1 (0-0, 0-0 0-1) – hosszabbítás után
gól: Kárász (öngól. 103. perc)

Kiemelt kép:  Koszticsák Szilárd /MTI

Olvasói sztorik