Magyar foci

„Sok ügyes fiatal van, csak jobban kéne használni őket a felnőtt futballban”

Az írországi Európa-bajnokságon elért ötödik helyével harcolta ki a részvételt a magyar U17-es labdarúgó-válogatott a szombaton kezdődő brazíliai világbajnokságra, ahol Nigériával, Ecuadorral és Ausztráliával került egy csoportba.

Képes-e a vébén is átugrani a szakadékot az U17-es válogatott?
A szövetségi edző korábban azt mondta, hatalmas a szakadék a nemzetközi élmezőny és a magyar utánpótlás között. Az Eb-n ezt sikerült eltüntetni. A vébén Nigéria, Ecuador és Ausztrália vár a fiatalokra.

A 21 fős keretbe a Puskás Akadémia adja a legtöbb játékost, ötöt, a felcsútiaktól csak eggyel marad el a Budapest Honvéd, de ha figyelembe vesszük, hogy a kispestiek a nyáron eladták Molnár Rajmundot a portugál Benficának, akkor döntetlennel zárul ez a különverseny.

Hol rontjuk el a tehetséges magyar futballistákat?
A Ziccer legújabb adásában arra keressük a választ, hogy a képzés melyik szintjén szedi össze a magyar futball azt a hátrányt, amely a nemzetközi és a hazai labdarúgás színvonala közti különbséget adja.

A Honvéd utánpótlását, a Magyar Futball Akadémiát a kapus Megyeri Gábor, valamint három hátvéd, Buna Gábor, László Dávid és Horváth Milán képviseli a világbajnokságon. Simon Miklós, a Honvéd U19-es csapatának vezetőedzője elárulta, a klubnál László Dávidként támadóként számítanak, a válogatottnál azonban Preisinger Sándor szövetségi edző balhátvédként játszatja.

Igyekeztünk segíteni a válogatottnak azzal, hogy Dávid időnként nálunk is balhátvédként szerepel, mások a követelmények a klubnál és a válogatottnál, de számára nem okoz gondot, hogy más-más poszton játszik a két csapatban. Remek bal lába van, agresszív harcos, aki igazi vezéregyéniség típus. Horváth Milán jól olvassa a játékot, aki határozottan irányítja a védelmet, Buna Gábor pedig olyan szélsővédő, aki a jobb oldalon alapvonaltól alapvonalig bejátssza a pályát.

– jellemezte Simon a három vb-kerettag kispesti mezőnyjátékost.

Szerinte a legnagyobb erősségük, hogy mentálisan nagyon jók, és ha esetleg hullámvölgybe is kerülnek, akkor gyorsan ki tudnak jönni belőle.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok:
Hegyi Krisztián (West Ham United), Megyeri Gábor (Bp. Honvéd), Vaits Marcell (Puskás Akadémia)

 

Védők:
Buna Gábor (Bp. Honvéd), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Balogh Botond (Parma), László Dávid (Bp. Honvéd), Hosszú Zétény (Puskás Akadémia), Horváth Milán (Bp. Honvéd), Orosz Donát (DVTK)

 

Középpályások:
Kata Mihály (MTK Budapest), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Tóth Borisz (DVTK), Major Sámuel (Salzburg), Kosznovszky Márk (Parma), Baráth Péter (DVSC)

 

Támadók:
Zuigeber Ákos (MTK Budapest), Mester Csaba (Austria Wien), Komáromi György (Puskás Akadémia), Németh András (Genk), Molnár Rajmund (Benfica)

 

Tartalékok:
Sipos Gábor (Puskás Akadémia), Hajdú Roland (Ferencváros

Simon bravúrnak nevezte a tavaszi Eb-szereplést, és dicsérte a szakmai stábot, amely megfelelően felkészült az ellenfelekből, ideálisan lőtte be a pihenés és a terhelés arányát, és megtalálta azokat a játékosokat, akik jó alapképességekkel rendelkeznek, kellően harcosak és fejben is rendben vannak.

A 2002-2003-as, valamint a 2001-es korosztályban is sok ügyes játékosunk van, akik szép jövő előtt állhatnak, ha a felnőtt futballban jobban használnák őket. Az első és a másodosztályon végignézve van is bennem hiányérzet ezen a téren, mert a felnőtt futballhoz nem elég az utánpótlásban kapott képzés, az kell, hogy a fiatalok folyamatosan játszanak a felnőttek között és ezáltal beleerősödjenek

– magyarázta Simon Miklós, akinek a Honvéd első csapatával kapcsolatban is van némi hiányérzete.

2017-ben, 24 év elteltével nyert bajnokságot a kispesti klub, amelyben fontos szerepet játszottak a saját nevelésű játékosok, akik közül azóta többeket is eladott a csapat.

Jelenleg a 20 éves Banó-Szabó Bence az a fiatal, aki rendszeresen szerepel a felnőttek között, a 18 éves Cipf Dominik pedig többször is csereként léphetett pályára az NB I-ben.

Nagyon fontos az edző személyisége, de nem az ő dolga meghatározni a klub filozófiáját. A Honvéd mögött Magyarország legjobb akadémiája áll, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben újra egyre több fiatal kap majd lehetőséget az első csapatban. Az új vezetés is látja, hogy ez a jó irány, vannak tehetségeink és remélem, a vébén is bizonyítanak majd a fiataljaink

A válogatottól a világbajnokságon azt várja a Honvéd edzője, hogy azt lássa a játékosokon, hogy jókedvűen, önbizalommal telve, a hibázástól nem félve lépjenek pályára.

„Van egy működő rendszer, amit Preisinger Sanyi jól kitalált, az eredményesség sok mindenen múlik, edzői, bírói döntéseken, egyéni hibákon. El kell hinnünk, hogy jók vagyunk, és ha azt látom, hogy fejben rendben vagyunk, valamint a megfelelő hozzáállással játszunk, akkor már elégedett leszek”.

A magyar érdekeltségű B csoport programja:

1. forduló:
szombat: Nigéria – Magyarország, Goiania 22.00
vasárnap: Ecuador – Ausztrália, Goiania 1.00

 

2. forduló:
kedd: Nigéria – Ecuador, Goiania 21.00
szerda: Ausztrália – Magyarország, Goiania 0.00

 

3. forduló:
péntek: Ausztrália – Nigéria, Brazíliaváros 21.00
péntek: Magyarország – Ecuador, Goiania 21.00

Kiemelt kép: www.mlsz.hu

Olvasói sztorik