Magyar foci

Egyre kínosabb pofonokba szalad bele Gera Zoltán U21-es válogatottja

Ezúttal egy büntetővel győzött Szlovénia.

Nincs jó passzban az U21-es válogatott. Döntetlen a dánokkal, csúnya vereség a norvégoktól és a horvátoktól, és sok oka ezúttal sem volt örülni Gera Zoltán csapatának.

Kedden a 2021-es Európa-bajnokság társházigazdájával, Szlovéniával mérte össze erejét felkészülési mérkőzésen Celjében. A szlovénok korábban kezdték az Eb-re való felkészülést, és az elmúlt hónapokban pár figyelemre méltó eredményt is elértek: legyőzték például a svájciakat, döntetlent játszottak az angolokkal valamint a franciákkal – írja tudósításában az MLSZ honlapja.

A magyar válogatott egy új taktikai felállást próbált ki a mérkőzésen, három belső védővel állt fel, és öt olyan játékos kapott lehetőséget a csapatban, aki a horvátok ellen nem volt tagja a kezdőnek.

Az első félidőben mindkét együttes a biztonságos védekezésre építette taktikáját, eleinte a mieink birtokolták többet a labdát, majd a szlovénok kerültek enyhe mezőnyfölénybe. Nagyobb helyzeteket azonban sokáig egyik csapat sem tudott kialakítani, magyar részről Tajti Mátyás távoli lövése okozott veszélyt (a kapus védett, szöglet lett belőle), míg a mi kapunknál kétszer alakult ki melegebb szituáció, de a gólszerzéshez nem jártak igazán közel a hazaiak.

A szünetben csak a szlovénok cseréltek, a mieink változatlan felállásban folytatták a mérkőzést. A második félidőt néhány veszélyesebb lehetőséggel kezdtük, az 50. percben Szalai Attila fejesét védte a hazaiak kapusa, erre az 55. percben egy 14 méteres lövéssel válaszoltak a szlovénok. Egy percre rá Szabó Máté lőtt kapura a jobbösszekötő helyéről egy csel után, a kapus a bal alsó saroknál vetődve hárított. Az 58. percben egy ártalmatlan szituációban elkövetett szabálytalanság után büntetőhöz jutottak a hazaiak, Jan Mlakar középre tartó lövésébe Varga Ádám csak beleérni tudott, a labda a hálóban kötött ki (1-0).

A kapott gól után beállt Schäfer András és Májer Milán, valamelyest élénkült ugyan a támadójátékunk, de igazán nagy helyzetek nem alakultak ki a vendégkapu előtt, Tajti két távoli lövését említhetjük ebből az időszakból, de mindkettő elkerülte a kaput. A hajrához közeledve próbáltuk nyomás alá helyezni a szlovén kaput, de a hazai tizenhatos közelében nem volt kellően hatékony a játékunk, a szlovén védelem könnyedén hatástalanította az akcióinkat. Az eredmény a lefújásig nem változott, Szlovénia egy tizenegyesgóllal 1-0-ra megnyerte a mérkőzést.

U21-es válogatottunk legközelebb Észak-Írországban lép pályára, november 14-én, majd Ausztria ellen, hazai pályán zárja az évet.

Szlovénia-Magyarország 1-0 (0-0)

Magyarország: Varga Ádám Gábor – Bolla Bendegúz (Korbély Kristóf, 84.), Varjas Zoltán, Nagy Zsombor, Tóth Bence, Szalai Attila – Kiss Bence (Szabó Bence, 84.), Banó-Szabó Bence (Schäfer András, 63.), Tajti Mátyás – Szabó Máté (Májer Milán, 73.), Bíró Bence

Olvasói sztorik