Magyar foci

„A magyarok félve játszottak Szlovákiában, de már megjött az önbizalmuk”

A Pravda nevű szlovák oldal készített interjút Hornyák Zsolttal, a Puskás Akadémia edzőjével. A Felvidékről származó, korábbi háromszoros szlovák válogatott Hornyák megfordult több országban is edzőként, a magyar futballal viszont nem volt közelebbi kapcsolata, ennek ellenére azt mondja, kellemes meglepetésként érte, amit itt tapasztalt.

Cseh klubok is megkeresték, mégis a Puskás Akadémia ajánlatát fogadta el, és nem bánta meg, mert szerinte Európában infrastrukturális téren kevés egyesület rendelkezik olyan lehetőséggel, mint a felcsútiak.

Példának hozta fel, hogy kilenc fűthető füves pályával rendelkeznek, és ha valamire szüksége van, azt legkésőbb másnapra meg is kapja.

Célként tűzte ki, hogy a légiósok helyett a saját nevelésekre építsen a klub, a bajnokságban pedig egyelőre az ötödik helyet lőtték be, a szerződését is úgy írta alá, hogy a munkájának az eredménye két év után legyen látható.

Hornyák megemlítette, hogy milyen sok pénz áramlik be a magyar futballba, szerinte mi ezen a téren jobban állunk, mint a szlovákok, és szerinte azért nincs túl sok szlovák légiós az NB I-e klubokban, mert az anyagi lehetőségek miatt erősebb bajnokságokból is tudnak igazolni a csapatok.

A magyar-szlovák Eb-selejtezőről azt mondta, nyitott, színvonalas meccset vár, ahol parázs hangulat lesz, ami a telt ház miatt is garantált. Hornyák dicsérte a magyar szövetségi kapitányt, Marco Rossit, aki energikus és szenvedélyes személyiségével jó hatással van a csapatra.

Hornyák az esélyekkel kapcsolatban nem foglalt állást, csak megállapította, hogy a nagyszombati meccsen a magyarok félve játszottak, utána viszont hazai pályán a horvátokat és a walesieket is legyőzték. 

„A magyar csapat rendelkezik a szükséges önbizalommal, de ez önmagában nem elég, kell mellé megfelelő teljesítmény is. Érdekes meccs lesz az biztos” – mondta Hornyák.

A továbbjutásról is kérdezték, erre azt felelte, hogy úgy érzi, a horvátok kicsit belefáradtak a sikereikbe, de ki fognak jutni az Eb-re. Azt is hozzátette, túl merész tipp lenne, ha szlovák-magyar továbbjutásra tippelne.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Olvasói sztorik