Magyar foci

Tovább dagad az újpesti címerbotrány

Egyelőre nincs megegyezés, nem állítják vissza a régi címert.

Az Újpesti Torna Egylet elutasítja, hogy a nyilvánosság kizárásával, ultimátumszerű követelésekhez kösse az eredeti címer visszaállítását az Újpest FC.

Az UTE nem fogadja el a hétpontos feltételrendszer hat pontját, mivel azok nem a címerhez köthető feltételek, illetve azok egy része egyáltalán nem tartozik az egyesület döntési kompetenciájába

– olvasható az anyaegyesület MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében, amely egyoldalú és tisztességtelen követeléseknek minősíti a labdarúgócsapatot működtető Újpest FC követeléseit.

Őze István klubigazgató az MTI-nek azt mondta, a hetedik pontot sem fogadták el, de arról lehet tárgyalni. Az UTE leszögezte, “kizárólag nagynyilvánosság előtt, transzparens módon, a szurkolói csoportok, a sajtó, és az érdeklődők teljes bevonásával hajlandó tárgyalni tovább a címer visszaállításáról”.

Az Újpest FC 2017. július 3-án mutatta be az új címert. A futballcsapat honlapja szerint a több ezer beküldött szurkolói voks alapján egyértelmű eredmény született a három szavazásra bocsátott tervezet között. A szurkolók ezután tüntetésen követelték a régi címer visszaállítását, az UTE pedig kisebbségi tulajdonosként nem járult hozzá a változtatáshoz.

Az anyaegyesület felszólította a labdarúgóklub vezetőit, hogy azonnali hatállyal szüntessék meg a törvénysértő címerhasználatot, és már akkor jelezte, hogy ellenkező esetben “jogi úton védi meg az újpesti professzionális labdarúgás tradícióját”. Az UTE bírósághoz fordult, ám első fokon elutasították a keresetét a személyiségi jogi perben. Másodfokon azonban 2017 decemberében az anyaegyesület számára kedvező döntés született. A bíróság azt mondta ki, hogy a futballklubnak vissza kell vonnia az új címert.

Az Újpest FC ekkor a Kúriához fordult, amely neki adott igazat, mivel indoklása szerint valamely önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet saját címerének saját döntésen alapuló megváltoztatása objektíve nem okozhatja egy attól elkülönült jogi személy jó hírnevének sérelmét. Idén májusban az UTE jelezte, nem fogadja el a Kúria döntését, a közgyűlésen a küldöttek az egész UTE-család nevében egységesen felszólították az Újpest 1885 Kft. vezetését, hogy tisztelje a hagyományokat, álljon el a jogsértéstől és állítsa vissza a hagyományos címert. Múlt pénteken a két fél tárgyalt egymással, melynek során az Újpest FC hét pontból álló feltételrendszert fogalmazott meg az eredeti címer visszaállításához.

Kiemelt kép: ujpestfc.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik