Magyar foci

Puskás Lajos unokája profi szerződést kapott Dániában

Puskás Lajos 1960-ban a DVSC-ben mutatkozott be az NBI-ben, majd a Vasasban lett kihagyhatatlan játékos. Angyalföldön 1964-74 között 249 meccsen 132 gólt szerzett, legendává vált. A szülőkkel egyetértésben mindkét unokáját a Vasas felé, a futball irányába terelte, amikor szóba jött a sportolás, és úgy látszik, a kisebbik, Zsombor genetikai kódjába íródott be legjobban a labdaérzék.

A Vasas Kubala Akadémia tehetséges, 16 esztendős labdarúgójának eddigi karrierje azért érdekes, mert miközben klubja megfelelően terelgette pályafutását és a jól menedzselt, kifejezetten erős, 2003-as korosztálynak köszönhetően tagja lehetett 2015-ben a Danone Kupán Marokkóba kijutott együttesnek, 2017-ben a Nike Premier Kupára Berlinbe utazó keretének, illetve idén, már az egy évvel idősebbek között, az U17-es Vasas bajnokcsapatnak, a korosztályos magyar válogatott megfigyelőinek valahogy még soha nem szúrt szemet, vagy ha igen, válogatott meghívót valamiért nem küldtek neki.

Ehhez képest a dán élvonalbeli FC Midtjylland játékosmegfigyelőinek egy hét is elég volt, mert a berlini tornán kiszúrták. Az elmúlt egy évben eztán többször meghívták magukhoz, hogy személyesen győződjenek meg kiválasztottjuk futballtudásáról és emberi kvalitásairól –mindezek után döntöttek úgy, hogy három éves profi szerződést kínálnak neki nyártól.

Puskás Zsombor a szerződés aláírása közben Forrás: Puskás Zsombor

A dán klub arról híres, hogy igen jó szemmel vesz észre tehetségeket, készíti fel, majd lépteti át a fiatalokat a felnőtt futballba, és Európában az egyik leghatékonyabban értékesíti őket a nagyobb futballpiacok felé.

Puskás Zsombor szerződése újabb bizonyíték arra, hogy a Vasas Kubala Akadémia játékosai számára a magas szintű képzéssel profi hazai- és nemzetközi pályafutás nyílhat meg. Természetesen nem engedjük el végleg fiatal akadémistánk kezét, hiszen átigazolási szerződésének egyik kitétele, hogy kölcsönös szándék esetén visszavételi opciót érvényesíthetünk az FC Midtjylland felé, ezzel biztosítva a visszautat Zsombornak a Vasashoz. Ez a kitétel elengedhetetlen feltétele volt részünkről a megállapodásnak, mert bár egy ilyen nagyszerű külföldi lehetőséget támogatnunk kellett játékosunk karrierje, fejlődése, nemzetközi tapasztalatszerzése érdekében, de ilyen módon mégis megőriztük őt értékként a Vasas számára

– fogalmazott az aláírást követően a játékos továbbfejlődését szem előtt tartó Nagy Miklós, a Vasas Kubala Akadémia tulajdonosa.

Puskás Zsombor öt évesen kezdett el futballozni, a pályafutása nagy részét a Vasas Kubala Akadémián töltötte. Miközben klubja az elmúlt években a másodosztályban töltötte, hiába kapott megkeresést több első osztályú egyesülettől, a Puskás Akadémiától, az MTK-tól, a Fraditól, föl sem merült benne annak lehetősége, hogy elhagyja egyesületét. Meglehet, ezért nem kapott meghívót a válogatottba, ahol elvétve találni alacsonyabb osztályból érkezőt, mert szinte kivétel nélkül a kiemelt akadémiák labdarúgóit részesítik előnyben.

Vegyes érzések kavarognak bennem, hiszen érzelmileg nem könnyű ilyen fiatalon megfogni a bőröndömet és egy idegen országban – család, barátok, csapattársak és a Vasas nélkül – új életet kezdeni. De tudatosan készültem a profi pályafutásra, ezért a nemzetközi mezőny egy élvonalbeli csapatánál fejlődni kivételes – és visszautasíthatatlan – lehetőséget jelent. A családom ugyanígy érez, a szurkolók által imádott nagypapám, Puskás Lajos is egyetért döntésemmel, mégis itt nőttem föl, suli után minden nap ide jöttem le, a Vasas a második otthonom lett, rengeteg emlék köt a klubhoz, nehéz elszakadnom. Éppen ezért, ha az élet úgy hozza, hogy a pályafutásomat később újra Magyarországon fogom folytatni, azt kizárólag a Vasas felnőtt csapatában tudom elképzelni

– fogalmazott a 16 éves labdarúgó, akit hogy, hogy nem, a dániai elutazása előtt behívták Telkibe, a válogatott összetartására.

Olvasói sztorik