Magyar foci

Baktériummal fertőzött víz folyik a Vidi-stadion csapjaiból

Nem tudni, mi okozta a problémát.

Erős antibiotikum-rezisztens baktérium telepedett meg a Vidi FC tavaly átadott új stadionjában – írja cikkében a napi.hu. Hivatalosan nem közölték, hogyan kerültek a vízvezetékrendszerbe a kórokozók, de a honlap több elméletet is hallott. A fertőtlenítést az üzemeltető már megkezdte.

Konkrétan fekália folyik a csapból a Vidinél – ezzel a felütéssel jutott el a Napi.hu-hoz a hír, hogy fertőzött a csapvíz a tavaly novemberben átadott Mol Aréna Sóstóban. A Garancsi István milliárdos nagyvállalkozó birtokolta Mol Vidi FC pályáján azonban nem folyik zavaros barnás víz a csapból, az ingatlan üzemeltetőjének válasza alapján erősen eltúlzott volt a laphoz érkezett beszámoló.

A szokásos rutinellenőrzéskor derült ki, hogy a létesítmény ivóvíz-hálózatának egy részében egy baktérium, a pseudomonas aeruginosa jelenlétét mutatták ki a mérések. Üzemeltetőként – a hatóságokkal egyeztetve – a létesítmény folyamatos üzemelése mellett a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtettük

– erősítette meg a lapnak a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft., hogy valóban probléma van az épületben a csapvízzel.

A beszámoló szerint az említett pseudomonas aeruginosa alapvetően egy kórházi baktérium, rezisztens sok gyakran használt antibiotikumra és a legmostohább körülményeket is jól viseli. Elpusztítása azért nehézkes, mert mikrokolóniákat hoz létre, a telepek pedig képesek egy biofilmréteget létrehozni maguk körül, amely mind a fehérvérsejtek, mind a gyógyszerek számára nehezen hozzáférhetővé teszi a kórokozókat. Sőt még a hagyományos klórra is immunissá válhat.

“A konkrét fertőzés okait vizsgáljuk, jelenleg nincsen olyan információnk mely alapján kétséget kizáróan megállapítható volna annak eredete” – közölte a Mol Sóstó Aréna üzemeltetője.

A hamarosan az Európa Liga selejtezőkörében a montenegrói FK Zeta Golubovcit hazai pályán fogadó csapat arénájában egyelőre nem kell attól tartani, hogy egyáltalán nincs víz. A Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. közölte, hogy a baktérium észlelése óta külső forrásból – ballonos és üveges formában – biztosítják a dolgozók és látogatók számára a vizet, illetve kézfertőtlenítő berendezéseket is kihelyeztek.

Kiemelt kép: molvidi.hu

Olvasói sztorik