Magyar foci

Mutatunk három tényt, ami a Fradi BL-továbbjutását jelentheti

A Ludogorec kerete idős, csökken a hazai dominanciája, és a magyarok ellen sem jó a mérlege.

A Ferencváros labdarúgócsapata a bolgár bajnok Ludogorecet kapta a Bajnokok Ligája első selejtezőkörének sorsolásán. A klubhonlap összegyűjtötte, hol fogható meg a razgradi egyesület, amelyet tavaly egy másik magyar csapat vert ki a Bajnokok Ligájából.

1. Idősödő játékosok

Az egyik terület, ahol foghatóak a bolgárok, az az erőnlét lehet. A Ludogorec kerete ugyanis igen idősnek számít. A most véget ért szezonban a keretük fele, 26 labdarúgóból 13 betöltötte már 30. életévét. Külön figyelemreméltó, hogy éppen azok a brazil játékosok múltak már el harmincévesek, akik az előző idényekben húzóemberei voltak a gárdának. Két 28, egy 29, két 30, egy 31 és egy 34 éves brazilja is van a bolgár klubnak. A Ludogorec átlagéletkora 29,3 év, a Fradi futballistáié ugyanakkor 26,8 esztendő.

Szlovák középpályás a Fradi legújabb igazolása
26 éves gólpasszkirály érkezik a Ferencvároshoz.

2. Csökken a nagy hazai fölény

Bár a Ludogorec az előző nyolc szezonban egyaránt megnyerte hazája bajnokságát, az elmúlt idényben már nem volt annyira egyeduralkodó, mint korábban. A 2014/15-ös, a 2015/16-os, a 2016/17-es és a 2017/18-as szezont még utcahosszal nyerték: sorrendben 8, 14, 16 és 7 pontos előnnyel. A tavalyi idényben azonban csak centiken múlt, hogy ne törjön meg a csapat kiváló sorozata. A rájátszásnak ötpontos előnnyel mehetett neki a Ludogorec, végül mindössze egy apró ponttal előzte meg a CSZKA Szófiát. Az utolsó hat bajnokijából pedig csak kettőt nyert meg az együttes, holott új edzőt kapott.

3. Magyar „átok”

Egy évvel ezelőtt szintén magyar csapattal találkozott a Ludogorec. A Vidi akkor az idegenbeli 0-0 után hazai pályán 1-0-ra verte a bolgárokat, azaz gólt sem kapva verte ki őket. A bolgár sajtó szintén kiemelte, hogy tavalyról rossz emléke lehet a Ludogorecnek Magyarországról. Ráadásul a Fradi az előző szezonban 13 ponttal előzte meg a nemrégiben a bolgárokat búcsúztató fehérváriakat.

Kiemelt kép: Szirtesi László/Getty Images

Olvasói sztorik