Magyar foci

Kiprich: Ez Magyarország, itt a csókosoknak áll a világ

Komárom-Esztergom megyei másodosztályban szereplő Felsőgalla csapatánál edzősködik a korábbi 70-szeres válogatott Kiprich József, akiről keveset lehetett hallani mostanság. Kiprich a Nemzeti Sportnak adott interjúban elmondta, többször is hívta korábbi klubja, a holland Feyenoord, hogy dolgozzon az utánpótlásban, de neki már semmi kedve 55 évesen költözködni.

Kiprich 1989 és 1995 között volt a Feyenoord játékosa, egy bajnoki címet és négy kupát nyert Hollandiában, és azok az évek még most is nagyon sokat érnek neki, mivel manapság is abból a pénzből él, amit a holland szövetség utal neki.

„Amikor játékosok voltunk, a fizetésünk huszonöt százalékát kötelezően levonták és elhelyezték egy afféle szociális alapban. Harmincöt éves kor után lehet igényelni ennek a folyósítását. Ezt mindenki attól függően kapja meg, hogy annak idején milyen konstrukciót választott. Én olyat, hogy huszonöt éven át jár a juttatás. Abból azért még van hátra bőven” – magyarázta.

A korábbi csatárt a mai napig istenítik a Feyenoord-drukkerek, ha Tatabányán járnak, mindig meglátogatják, és megisznak együtt pár pohárral.

Hollandiában a klubok és a szurkolók máshogy viszonyulnak a korábbi sztárjaikhoz, mint idehaza

– mondta keserűen, mert úgy érzi, itthon nem kapja meg ezt a tiszteletet, ami a pályafutása alapján járna neki.

„De hát ez Magyarország. Itt a csókosoknak áll a világ. Persze tisztelet a kivételnek”.

Bár megvan a pro licence, de úgy érzi, egyre inkább el van felejtve, azt viszont pozitívumnak tartja, hogy a magyar bajnokság színvonala emelkedett kissé, és hogy a magyar válogatott jól teljesített az utóbbi meccseken Marco Rossi irányításával.

Olvasói sztorik