Magyar foci

Hős lett Romániában a magyar kapus, szerződést hosszabbítottak vele

A korábbi újpesti Bordás Dániel még két évig marad az FK Csíkszeredánál.

„A büntetőthriller hőse” – ezt írta novemberben a szekelyhon.ro portál a 28 éves Bordás Dánielről. Magyarországon is nagy sajtóvisszhangot váltott ki, hogy a román harmadosztályban szereplő, székelyföldi FK Csíkszereda tizenegyesekkel kiejtette a labdarúgó Román Kupa nyolcaddöntőjében az ország egyik legjelentősebb együttesét, az FC Dinamo Bucurestit, ezzel története során először jutott be a legjobb nyolc közé. A találkozónak azzal lett a hőse a kapus, hogy egymás után négy büntetőt védett ki.

A meccs végén, amikor a székely himnusz éneklése közben elcsuklik az ember hangja, az leírhatatlan. Megtiszteltetés ennek a klubnak és ennek a történelmi pillanatnak a részese lenni

– nyilatkozta a kupameccs után. Pedig előtte néhány hónappal még pokoli nehéz helyzetben volt.

– Három szezont védtem az NB III-as Hódmezővásárhelyi FC-nél, mielőtt a nyáron váltottam, ám előtte még május 31-én, egy edzésen elszakadt a bokaszalagom. Több megkeresést is kaptam, de az összes klub visszalépett, amikor meghallották, hogy éppen sérült vagyok. Hirtelen nem volt rám igény… Aztán Varga Károly, a Puskás Akadémia alkalmazottja ajánlotta a figyelmembe a csíkszeredai lehetőséget. Amikor először kijöttem, egyből megtetszett a körítés, szeretettel fogadtak, így aláírtam egy évre – mondta honlapunknak Bordás, aki korábban az Újpest mezében egy NB I-es meccsen is lehetőséget kapott.

Fotó: szekelyhon.ro

Ez az egy szezon kiválóan sikerült, megnyerték a harmadosztályú csoportjukat, így azután, hogy kétszer is csak egy hajszállal maradtak le erről, feljutottak a másodosztályba. Bordás nem csak a kupameccsen remekelt, az egész idényben jól védett, ennek köszönhető, hogy újabb kétéves szerződést kötött a székelyföldi klubbal.

– A román harmadosztály kicsit gyengébb, mint a magyar, de élveztem, hogy végre nem a kiesés elől kellett menekülnöm. Itt nagyok a különbségek, a hátsó régió csapatai nem nagyon tudták megszorongatni a legjobbakat. Decemberben még hatpontos hátrányunk volt a listavezetővel szemben, ám ezt a tavaszi szezon közepére ledolgoztuk, és az utolsó forduló előtt kiharcoltuk a feljutást – emlékezett.

Bordás a pályafutását Orosházán kezdte, majd a Grund 1986 FC-hez került, innen vitte el az Újpest. Egyetlen élvonalbeli meccsén 2010 áprilisában Horváth Tamás kiállítása után állt a kapuba egy nyíregyházi bajnoki 41. percében, és bár kapott két gólt, kifejezetten jól védett a 2-2-re végződött találkozón. A már említett Hódmezővásárhelyi FC előtt az NB II-es, majd NB III-as Orosháza FC kapuját védte 2011 és 2015 között.

– Mivel a csíki klubnál mindenki vagy magyar, vagy beszél magyarul, ezen a nyelven folynak az edzések is, sok gondom nem volt a beilleszkedéssel. Nincs okom panaszra, jól ment a védés, ennek is köszönhető az új szerződésem. Néha elég volt csak a kirúgásokat elvégeznem, olyan jól működött a védelem, ám a rangadókon én is hozzá tudtam tenni a magam részét a sikerekhez. A Dinamo elleni kupatovábbjutás és a bajnoki cím is remek élmény volt, talán azért jelentett nagyobb eufóriát a Dinamo-meccs, mert az váratlan siker volt, ráadásul főszereplő lehettem – értékelt.

Nincs egyedül egyébként magyarországi magyarként a csapatnál, szintén az FK Csíkszeredában szerepelt a legutóbbi szezonban a korábban az MTK-ban és a Fradiban játszott Majzik Adrián, valamint az exdiósgyőri Nemes Milán is. Hogy ők maradnak-e a következő, immár másodosztályú szezonra, azt egyelőre nem tudni, a klubnál még zajlanak az egyeztetések a keret megerősítéséről.

– Június 17-én kezdődik a felkészülés, így az biztos, hogy hétfőtől már ismét Csíkszeredában folytatom a munkát – tette hozzá Bordás.

– Gyúrós István –

Az édesapa szemével

Bordás Dániel kapuscsalád sarja: édesapja, Bordás Sándor többek között Orosházán és Tótkomlóson játszott, ismert alakja a Békés megyei futballnak, jelenleg a Tótkomlósi TC kapusedzője. Dániel bátyja, Bordás Sándor Rafael pedig 40 évesen is a Békés megyei I. osztályú Nagyszénásban védett a 2018–2019-es szezonban, számára a csúcs az NB II-es Orosháza FC volt. Onnan éppen akkor, 2011-ben távozott, amikor az öccse odaigazolt. A legifjabb Bordásról édesapját is megkérdeztük.

 

– Dani eleinte karatézott, le is vizsgázott sárga övre, akkor még nem érdekelte a foci. Aztán hétévesen bevittem a tótkomlósi öltözőbe, onnantól kezdve viszont minden a labdarúgásról szólt nála, a kedvence Czirbus Gábor volt… Az első edzője is én voltam, majd kiváló szakemberektől tanulhatott pályafutása során. Sokat elmond a tehetségéről, hogy az Újpest egyetlen edzésen nézte meg, mielőtt szerződtette. Örülök, hogy jó helyre kerül, a Csíkszereda minden szempontból megfelelő a számára, jól érzi ott magát, voltam én is kint nála. Az erőssége? A ziccereket és a távoli lövéseket kiválóan védi, a kijöveteleknél viszont lehetne határozottabb – fogalmazott Bordás Sándor.

Három a Bordás: Sándor, Dániel és Sándor Rafael Csíkszeredában. Fotó: Facebook/Bordás Dániel

Kiemelt kép: Facebook/Bordás Dániel

Olvasói sztorik