Magyar foci sport

Nekik csak egy Bale-jük volt, nekünk viszont egy Szalaink is

Mindenre, és annak az ellenkezőjére is felkészült a magyar csapat Wales ellen, még Marco Rossi szövetségi kapitány eltiltása sem okozott gondot a szakmai stábnak. Levettük a pályáról Bale-t, megfékeztük a friss Manchester United-igazolást, Szalai pedig klasszist villantott. Elemzés.

Szinte mindent előre modelleztünk. Mit kell csinálni, ha ez történik, hogyan reagálunk, ha amaz. A lényeg az volt, hogy ne lephessen meg minket semmi és senki, ne legyünk kiszolgáltatva Marco hiányának.

Wales 1-0-s legyőzése után közvetlenül a felkészültség fontosságáról beszélt a sajtótájékoztatón összegyűlt magyar és külföldi újságíróknak a válogatott másodedzője, Cosimo Inguscio. A beugró kapitány nem az egyének méltatásával kezdte, nem a szerencsét vagy a kétségkívül kiváló szurkolói atmoszférát emelte ki, hanem a siker valódi kovászát,

a végtelenül alapos, profi háttérmunkát és a csapat határtalan alázatát hangsúlyozta.

Szimbolikus, találó gesztus volt, annál is inkább, mivel a magyar válogatott elsősorban ennek a szemléletnek köszönheti, hogy Marco Rossi kinevezése óta – csupa tétmeccsen – hazai pályán százszázalékos mérleggel rendelkezik.

Rossi segítője: Szalai Ádám durcás kisgyerekből a csapat oszlopa lett
A magyar válogatott megbízott szövetségi kapitánya elmesélte, hogy minden lehetséges forgatókönyvet előre lemodelleztek.

Kezdőcsapatok

Mivel mi győzelemből (Azerbajdzsán ellen 3-1), a walesiek pedig vereségből (Horvátország ellen 1-2) érkeztek a meccsre, érthető módon a vendégek kapitánya, Ryan Giggs variált többet a kezdőcsapatával. A britek öt helyen is változtattak eszéki csapatukhoz képest: a védelembe a csapatkapitány Ashley Williams (Everton) és a válogatottsági rekorder Chris Gunter (Reading) is visszatért, a középpályán Matt Smith (Twente) helyét a Chelsea fiatal ígérete, Ethan Ampadu foglalta el, míg a támadók között ezúttal David Brooks (Bournemouth), illetve Tom Lawrence (Derby) neve került elő a kapitány jegyzetfüzetéből.

A mienknél az eltiltását töltő Rossit helyettesítő Inguscio csapatába két új ember került: a középpályán Kleinheisler László helyett a fegyelmezettebb, pontosabb, nem mellesleg a horvátok elleni hazai meccsen nagyszerűen játszó Pátkai Máté kapott lehetőséget, míg Nagy Dominik posztján az NB I-es gólkirály Holender Filipnek szavazott bizalmat a szakmai stáb.

A walesieknél a legnagyobb várakozás Gareth Bale játékát övezte, a Real Madrid szupersztárja ugyanis klubjában április óta egyszer sem lépett pályára, miután összeveszett edzőjével, Zinédine Zidane-nal. A világ egykori legdrágább játékosa ezzel együtt ismét ott volt Ryan Giggs kezdőcsapatában, igaz, szokásával ellentétben ezúttal nem előretolt ékként, hanem jobbszélsőként számított szolgálataira a kapitány. Ezzel párhuzamosan a frissen a Manchester Unitedhez igazoló ifjonc, Daniel James lett a center (azaz inkább hamis kilences).

Giggs mögöttes gondolata vélhetően az volt, hogy a vendégek – elviekben – legjobb játékosát a magyar védelem előzetesen leggyengébbnek gondolt pontja (Korhut Mihály) ellen lesz a leghasznosabb bevetni – ez azonban nem jött be.

Kivettük a játékból Bale-t

A magyar csapat ezúttal is szokásos, labda nélkül többnyire 4-1-4-1-et (vagy klasszikus 4-4-2-t) formázó, kompakt, elsősorban a pálya közepét védő, közepes magasra tolt blokkban kezdte a meccset. Az elsődleges cél Bale elszigetelése volt, ennek érdekében Rossi és stábja úgy sakkozott, a leghasznosabb, ha már csírájában elfojtják a walesiek próbálkozásait.

Ahogyan a képen látszik, Pátkai illetve Nagy Ádám szoros őrizet alatt tartja Brooksot és Joe Allent, miközben a két szélső, Holender és Dzsudzsák Balázs kettőse egyaránt a saját térfelén helyezkedik. A passzopciók betakarva, a pálya közepe hermetikusan elzárva, nem csoda, hogy Ampadu kénytelen visszalépni a két középhátvéd közé, hogy elkérje a labdát.

Ezzel a húzással a magyar csapat egyrészt lassította a walesiek építkezését – a meccs után Giggs egyik első gondolata volt, hogy válogatottja túl körülményesen és lassan játszott -, másrészt sikerült kikényszerítenie azt is, hogy a védőik felemeljék a labdát. Mivel a meccset lényegében center nélkül kezdte Wales, ez a forgatókönyv abszolút a mi malmunkra hajtotta a vizet: az alacsony James nem sok sót evett meg az Orbán WilliBaráth Botond tengely szorításában.

Giggs nem sokáig nézte tétlenül csapata vergődését (már nagyjából a tizedik percben balra húzta át Bale-t), és a 20. perc tájékán változtatott a felálláson: Bale került centerbe, mögé Lawrence húzódott be középre, Brooks és James pedig a pálya jobb-, illetve baloldalát foglalták el. Ezzel együtt a játék képe nem változott nagyot: Bale-hez továbbra sem jutott el a labda,

a Madrid sztárja összesen 10 jó passzal (!) és két kapura lövéssel zárta le a meccset.

Szintén remekül sikerült Allen elszigetelése: a walesiek egykor a Liverpoolban is szereplő mélységi irányítója 71 százalékos passzpontossággal és mindössze 23 jó átadással fejezte be a mérkőzést.

Nekünk volt Szalaink, nekik nem

A walesiek így jobb híján – esetileg – magas letámadással próbálkoztak, hátha a kapuhoz közelebb megszerzett labdákból képesek lesznek veszélyt teremteni.

Olykor hat emberrel szállták meg a magyar térfelet, mégsem tudtak kárt tenni a mieink alapjátékában. Egyrészt azért, mert ilyen esetekben Szoboszlai rendre remek érzékkel lépett vissza segíteni a labdás játékost – márpedig a fiatal salzburgi légiós a magyar keret presszingnek talán leginkább ellenállni képes tagja –, másrészt azért, mert ha minden kötél szakadt, még mindig ott volt Szalai, akire nagy biztonsággal lehetett felrugdosni a labdákat.

A Hoffenheim légiósát most már évek óta rengeteg kritika éri amiatt, mert nem elég labdabiztos, fordulékony, és a cselei sem feltétlenül jönnek be.

Ezzel együtt hatalmas luxus lenne nem észrevenni, hogy olyat tud, amit a magyar csapatban rajta kívül csak elenyészően kevesen: párharcokat nyer. Nem egyet, nem kettőt, nem néha, véletlenül, a nagy számok törvénye alapján, hanem annyit és úgy, amennyire már meccstervet, taktikai elemeket lehet felhúzni.

A Szalaira fellőtt labdák ráadásul úgy is hasznosulhatnak, ha a magyar támadó nem szerzi meg őket: a lecsorgó, úgynevezett második labdákat ugyanis tervszerűen lehet támadni az ellenfél térfelén, Rossi magyar válogatottja pedig rendre meg is teszi ezt. Pátkai, Szoboszlai, vagy éppen Dzsudzsák is kifejezetten jó ebben a műfajban, ez pedig lehetővé teszi a magyar csapatnak, hogy az ellenfél kapujához közel megszerzett labdákkal – vagy éppen kieszközölt faultokkal – okozzon veszélyt.

Szalai nem csak a legtöbb párharcot vívta meg a mezőnyben a meccsen (21), de a legtöbbet is nyerte meg ezek közül (11), miközben kiharcolt két szabálytalanságot, volt kulcspassza, pontos hosszú indítása, szerelése és tisztázása is.

Hogy a magyar csapat mennyire tudatosan játszik, arra álljon itt két példa:

1) hiába készültek arra a walesiek, hogy a pontrúgásaink veszélyesek lesznek, szó szerint semmit nem voltak képesek kezdeni a feladattal: szinte minden egyes állított labdás magyar helyzetből gólszerzési lehetőség alakult ki a meccsen.

2) ugyanazt a figurát is el tudtuk adni, amiből a horvátok ellen gólt szereztünk tavasszal (itt  Holender centikkel lemaradt a befejezésről az első félidőben):

A balhátvéd kimozgatva, Szalai pedig azonnal indul a résbe, Dzsudzsák pontosan ugrat ki, sakk, matt.

Lovrencsics indítását a pirossal jelzett területről visszamozgó (1.) Szalai megszerzi, és lekészíti Dzsudzsáknak. Vida Szalait követve elhagyta a védővonalat, mögötte üres terület, ahová Szalai fut be (2.). Leovac eközben kivált Dzsudzsákra, de a magyar játékos egy az egyben csatát nyer, és a Vidát lépéshátrányból lefutó Szalai elé tálal egy parádés labdát (3.), ezzel lesz 1-1.

A második félidőre ugyan Wales feljavult valamelyest – Bale-nek komoly ziccere is volt a 0-1-hez –, de ezzel együtt a magyar csapat jobban, összeszedettebben játszott, és több helyzetet is alakított ki.

Különösen meggyőző volt, ahogyan a villámgyors, de nem különösebben hasznos Daniel James semlegesítését oldotta meg a szakmai stáb: folyamatos megelőző faultokkal, még mielőtt rágyorsítana, még mielőtt felvenné az utazósebességet a szélen. A friss United-igazolás a tavalyi Championship-évadban meccsenként 5,35 szabálytalanságot harcolt ki, tegnap a magyar védők hatszor faultolták, de többnyire teljesen ártalmatlan helyén a pályának.

Miután megúsztunk egy hajmeresztő Gulácsi Péter-hibát (az amúgy nagyon magabiztosan védő magyar kapus Sam Vokesszal lövetett kis híján gólt), Inguscio pazar cseréjével gyorsan visszajöttünk a meccsbe: a látványosan elfáradó Dzsudzsákott Kleinheisler váltotta a jobboldalon. Az eszéki középpályás szokatlan poszton is remekül szállt be, tizenegy passzából mind a helyére ment, és volt egy kifejezetten jó lövése is a 75. percben, amelyet bravúrral kellett védenie Hennessey-nek.

Ezt követően, éppen, amikor már kevésbé lógott a levegőben, jött a beteljesülés: Szalai embertelen birkózása, Pátkai remek ütemérzékű felfutása (nem az első a meccsen), és a tökéletes befejezés.

Innentől már leginkább hősies bekkelés folyt a pályán, bejött a magas és gyors Bese, ezzel együtt Wales mégis neki tudta durálni magát még egyszer. Vokes – a helyi Böde – beküldésével Giggs beszorította a magyar csapatot, de Szalai ebben a szerepben is tündökölt (a szintén hibátlan Orbán, illetve Baráth mellett), és az utolsó pillanatokban még volt egy életbevágóan fontos mentése Bale elől.

Győzelmével a magyar válogatott féltávnál vezeti a csoportját, de nem szabad elfelejteni, hogy Wales és Horvátország ellen is idegenben kell majd játszanunk ősszel.

A csapat legközelebb szeptember elején, Szlovákia ellen játszik Eb-selejtezőt – ha azt sikerül megnyerni, akkor van értelme számolgatni, addig nem.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.