Magyar foci

Milliárdos veszteséget termelt tavaly a Ferencváros futballcsapata

Orosz Pál elnök 2018-ban évi bruttó 28,7 milliós fizetésért dolgozott.

Brutális veszteséggel zárta a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető FTC Labdarúgó Zrt. a 2018-as üzleti évet. A vállalkozás üzleti eredménye a 2017-es minimális, mintegy 70 milliós nyereségből milliárdos veszteségbe fordult a pénteken nyilvánosságra hozott éves beszámoló szerint – írja az Index elemzése, amely szerint

1,32 milliárd forintos veszteséget termelt a cég.

A terjedelmes írásban kifejtik: a csapat mérlege legfőként azért fordult látványosan negatívba, mert az idén jelentősen lecsökkentek az „egyéb” azaz nem üzleti alapú bevételei. Eközben viszont a kiadásai a korábbi évek gyakorlatát követve tovább nőttek.

Pintér Attila kispadot kaphat az NB I-ben
Esélyes a Kisvárda vezetőedzői posztjára.

2018-ban az FTC Zrt. árbevétele 2,88 milliárd forint volt. Ami a 2017-hez képest drasztikusan lecsökkenő egyéb bevételeket illeti, ezek 1,41 milliárdot tettek ki a 2017-es 2,83 milliárdhoz képest. A beszámoló részletezése szerint a 2018-as egyéb bevételekből 84,8 millió forint az UEFA-tól, 386 millió a Magyar Labdarúgó Szövetségtől érkezett, míg 943 millió forint különféle egyéb bevételből származott. Utóbbi összegből 244 millió jött taóból, 456 millió a vagyoni értékű jogok hasznosításából, 200 millió pedig egyéb kapott támogatásokból származott.

Azaz még így is bőven érkeztek központi pénzek a Fradihoz, ám még ezek sem tudták akárcsak a nullszaldó közelében tartani a mérleget. Ennek oka, hogy a kiadások a korábbi évek trendjét követve tovább növekedtek.

Az Fradi profi csapatát működtető cég összkiadása 2018-ban 5,13 milliárd forint volt.

Viszonyításképpen: ez az összeg nagyjából a két és félszerese az Újpest FC vagy a Honvéd egész éves költségvetésének. Az FTC Zrt. bérköltségének – bérek és járulékok – teljes összege idén 3,32 milliárd forintra nőtt, azaz 440 millióval haladta meg az árbevételét. A cikk szerint Orosz Pál elnök 2018-ban évi bruttó 28,7 milliós fizetésért dolgozott.

Az Index hozzáteszi, az összkép ennél is sötétebb.

A Fradi beszámolójának mellékletéből az is kiderült, hogy a cégnek 2018 végén alig 10 millió forintnyi kintlevősége volt, szemben 1,5 milliárd forintnyi rövid lejáratú tartozással. Ebből 660 millió forint egyéb kötelezettségként szerepel a beszámolóban, 600 millió forint adósság állt fent a Fradivárossal szemben és 230 millióval tartoztak a szállítóknak.

Az esetleges problémák elvileg könnyedén javíthatók, csak el kell adni pár labdarúgót.

A likviditás azonnal javítható játékjog értékesítéssel, hiszen az állomány jelenlegi értéke 19,68 Mill. € (ami az előző évhez képest növekedett 5,35M EUR-val, ami közel 1 695,95 16 MFt)

– írják a jelentés végén.

Az Index ehhez hozzáteszi: a tendencia megfordítására semmiféle ennél előremutatóbb elképzelés vagy stratégia nem olvasható ki a dokumentumból.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Olvasói sztorik