Magyar foci

Király Gábor jelentős nemzetközi sajtóvisszhangot váltott ki

A NB I legidősebb aktív játékosa, a legtöbbszörös magyar válogatott (108) labdarúgó, a 2016-os franciaországi Eb egyik hőse szerdán bejelentette visszavonulását. Király Gábor stílusosan egy videóval búcsúzott, amelyben szögre akasztotta, azt – immár sajátmárkás – a szürke melegítőalsót, amely végigkísérte pályafutását, és amelyről olyannyira elhíresült, hogy Eb alatt Kanadában például szürke mackóban vezettek műsort.

Nos, szögezzük le; ritkán fordul elő, hogy bármely magyar sportoló pályafutásának befejezésével a nemzetközi sportsajtó is foglalkozzon.

Úgy látszik, Király pályafutásával és a szürke alsójával nem csak itthon, de külföldön is nyomot hagyott, mert a sportember bejelentése komoly nemzetközi sajtóvisszhangot is kapott. Nem véletlen. Azért a labdarúgásban sem mindennapos, hogy valaki 26 évet és 882 mérkőzést éljen meg a profi futballban, és két európai topbajnokságban – Bundesliga (Hertha Berlin) és Premier League (Crystal Palace, Aston Villa) – is védjen.

Európa egyik, ha nem a legpatinásabb sportlapja, a francia L’ Équipe számára nyilván arról volt emlékezetes, hogy Király a 2016-os franciaországi Eb legidősebb játékos, de a száraz hír bejelenésén túl a lap ismerteti Király pályafutását is.

A portugál sportlap O’Jogo Cristiano Ronaldóék felöl közelíti meg a hírt, lévén a Haladásból visszavonuló kapus az Eb-n remekül védett a portugál válogatott elenn, annak ellenére, hogy három gólt is kapott (3-3). A lap eztán részletezi Király karrierjének minden állomását és még azt is, hogy a Herthával két Ligakupát is nyert.

A transfermarkt.de még Király honlapjának német nyelvű búcsúüzenetét is ismertette, az olasz  calciomercato.com az Instagram-bejegyzését mutatta be olvasóinak, míg a holland sportnieuws.nl a „Befejezte Király – a kapus a szürke melegítőben” címmel tett közzé egy cikket. (Kiemelt kép: facebook.com/gabor.kiraly)

Olvasói sztorik